Dreptul concurenței și deciziile luate de asociațiile profesionale ale medicilor
3 septembrie 2013 | Emanuela MATEI
Înainte de a studia dreptul concurenței, trăiam cu falsa impresie că numai marile companii ca Microsoft, Google, Solvay, Vodafone sunt „clienții vizați” de controalele inopinate ale serviciilor de concurență. Există o mulțime de cauze recente care arată că profesiile liberale cum sunt cea de avocat, auditor, executor, contabil autorizat, medic veterinar sau medic generalist, farmacist etc. sunt din ce în ce mai des aflate sub vizorul exigent al serviciilor europene de concurență. Un singur profesionist poate constitui o întreprindere în sensul adoptat de dreptul concurenței.
Foarte recent, adică în ultimele două luni, avem cel puțin două dosare „medicale” europene, amândouă făcând referire la înțelegeri anti-concurențiale. În primul caz, este vorba de Asociația medicilor veterinari slovaci al căror statut conținea prevederi având ca obiect restrângerea concurenței. Acest caz s-a soldat cu un angajament semnat de către Asociația medicilor veterinari revăzut și acceptat de Oficiului Slovac Anti-monopol care a acordat Asociației o reducere a amenzii cu 30%.
Al doilea caz provine din Irlanda și privește medicina generală și practicienii angajați în cadrul schemei generale de sănătate publică. Fiind confruntați cu o măsură guvernamentală de natură bugetară, medicii generaliști membri ai Organizației Medicale Irlandeze au considerat necesar ca în semn de protest să se retragă din anumite activități, cum ar fi tratamentului bolilor cronice, servicii de medicină primară și serviciile de intervenție comunitară.
Autoritatea de Concurență din Irlanda a considerat că decizia de retragere luată de Organizația Medicală este de natură să influențeze atât prețurile acestor servicii în sensul măririi lor și mai mult în general să afecteze calitatea serviciilor destinate pacienților. Prevederea invocată de Autoritatea de Concurență corespunde Articolului 101 TFUE sau respectiv Articolului 5 din Legea română a concurenței (nr. 21/1996) care stipulează că:
>>sunt interzise orice înțelegeri între întreprinderi, orice decizii ale asociațiilor de întreprinderi și orice practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurenței ….
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro