Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Dreptul concurenței și deciziile luate de asociațiile profesionale ale medicilor


3 septembrie 2013 | Emanuela MATEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Concurență, Dreptul sanatatii, Dreptul Uniunii Europene, RNSJ

Înainte de a studia dreptul concurenței, trăiam cu falsa impresie că numai marile companii ca Microsoft, Google, Solvay, Vodafone sunt „clienții vizați” de controalele inopinate ale serviciilor de concurență. Există o mulțime de cauze recente care arată că profesiile liberale cum sunt cea de avocat, auditor, executor, contabil autorizat, medic veterinar sau medic generalist, farmacist etc. sunt din ce în ce mai des aflate sub vizorul exigent al serviciilor europene de concurență. Un singur profesionist poate constitui o întreprindere în sensul adoptat de dreptul concurenței.

Foarte recent, adică în ultimele două luni, avem cel puțin două dosare „medicale” europene, amândouă făcând referire la înțelegeri anti-concurențiale. În primul caz, este vorba de Asociația medicilor veterinari slovaci al căror statut conținea prevederi având ca obiect restrângerea concurenței. Acest caz s-a soldat cu un angajament semnat de către Asociația medicilor veterinari revăzut și acceptat de Oficiului Slovac Anti-monopol care a acordat Asociației o reducere a amenzii cu 30%.

Al doilea caz provine din Irlanda și privește medicina generală și practicienii angajați în cadrul schemei generale de sănătate publică. Fiind confruntați cu o măsură guvernamentală de natură bugetară, medicii generaliști membri ai Organizației Medicale Irlandeze au considerat necesar ca în semn de protest să se retragă din anumite activități, cum ar fi tratamentului bolilor cronice, servicii de medicină primară și serviciile de intervenție comunitară.

Autoritatea de Concurență din Irlanda a considerat că decizia de retragere luată de Organizația Medicală este de natură să influențeze atât prețurile acestor servicii în sensul măririi lor și mai mult în general să afecteze calitatea serviciilor destinate pacienților. Prevederea invocată de Autoritatea de Concurență corespunde Articolului 101 TFUE sau respectiv Articolului 5 din Legea română a concurenței (nr. 21/1996) care stipulează că:

>>sunt interzise orice înțelegeri între întreprinderi, orice decizii ale asociațiilor de întreprinderi și orice practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurenței ….
Acțiunea prin care Autoritatea de Concurență din Irlanda aduce în atenția instanței decizia de retragere este încă pendinte, însă chiar și așa, partea reclamată, Organizația Medicală a hotărât în mod voluntar să revină asupra deciziei sale din data de 8 iulie 2013 în sensul suspendării acesteia. Protestul medicilor irlandezi împotriva măsurii bugetare de reducere a prețurilor serviciilor medicale generale a fost anihilat prin această mișcare vigilentă adoptată de Autoritatea de Concurență. Pacienții pot respira ușurați cel puțin până la pronunțarea sentinței de către High Court.
Deși nici o legătură nu este făcută în cele doua cauze de mai sus cu articolul 56 TFUE sau articolul 49 TFUE, unele măsuri de acest gen pot constitui și încălcări ale libertății de circulație a medicilor sau altor profesioniști. Orice formă de restricție a liberei circulații trebuie să servească un scop legitim, să fie adecvată, necesară și proporționată. De exemplu, o măsură anti-concurențială prevăzută de  un statut al unei asociații profesionale în cazul în care apartenența la aceasta din urmă este obligatorie pentru practicarea profesiei în statul respectiv va constitui în cele mai multe cazuri o măsură restrictivă potențial discriminatorie sau care îngreunează accesul la piața națională respectivă. Este normal că în vederea menținerii unor prețuri ridicate pe piața națională concurenții deja bine stabiliți vor încerca să construiască bariere împotriva noilor veniți. De multe ori aceste măsuri vor avea și un efect de bumerang  asupra altor „outsideri” de exemplu asupra tinerilor absolvenți de facultate care vor putea accede mai greu la profesie.
Ce este foarte important de reținut este faptul că în cadrul UE protecția liberei circulații a liberilor profesioniști nu se limitează la interzicerea discriminării bazate pe naționalitate, ci include orice măsură care face accesul la piață deosebit de dificil pentru resortisanții altor state membre.
Cu toate acestea,, am găsit și altfel de exemple de această dată din afara Europei. Asociația australiană a medicilor din zonele rurale au reușit să obțină o derogare de la interdicția generală a înțelegerilor de tip cartel. Aceasta are în continuare posibilitatea legală să negocieze în mod colectiv termenii contractelor dintre medicii rurali și autoritățile de stat și cele locale ale sănătății. Mai multe informații pot fi găsite aici.
Emanuela MATEI
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică