Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

INFO-PICCJ, 2 septembrie 2013
02.09.2013 | Alexandra CONSTANTIN, Alexandra CONSTANTIN, Paula VÂRBAN


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Furt calificat, tainuire, favorizarea infractorului, inselaciune si conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fara a detine permis de conducere. Trimitere in judecata. P.I.C.C.J.

Biroul de informare publica si relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Procurori ai Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

S. L. N., in stare de arest preventiv, sub aspectul savarsirii infractiunii de furt calificat;
C. R. A., in stare de arest preventiv, sub aspectul savarsirii infractiunilor de tainuire, favorizarea infractorului, complicitate la furt calificat;
I. N. F. sub aspectul savarsirii infractiunilor de furt calificat, tainuire, conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fara a detine permis de conducere;
C. M. si C. V., in stare de arest preventiv, sub aspectul savarsirii infractiunii de tainuire;
T. G. M., P. D. A., E. G. C., Z. G., R. F. sub aspectul savarsirii infractiunii de favorizarea infractorului;
T. D. si S. D. sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune;
M. A. L. si M. V. A. sub aspectul savarsirii infractiunii de tainuire;
G. T. C. sub aspectul savarsirii infractiunilor de furt calificat si tainuire;

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea situatie de fapt:

In perioada mai 2012 – februarie 2013, intuind obtinerea facila a unor castiguri imediate, unii dintre inculpatii cercetati in cauza au pus bazele unei grupari infractionale, specializate in comiterea de furturi de autoturisme.
In activitatea infractionala, acestia vizau, cu predilectie, autoturisme de lux lasate de catre proprietari cu motorul pornit si cheia in contact, imprejurare in care autorii patrundeau in autoturisme si le sustrageau.

Prin acest mod de operare, inculpatii vizau doua scopuri, dupa cum urmeaza:
Pe de o parte, avand cheia autoturismului, autorii il puteau valorifica mai usor si pentru o suma mai mare de bani pe „piata neagra”, nemaifiind nevoiti sa procure chei contrafacute pentru autoturismele in cauza, iar pe de alta parte, cele mai multe dintre autoturismele furate, avand o valoare foarte mare, erau asigurate CASCO, fiind acoperita inclusiv situatia furtului.
Pentru a beneficia de asigurarea CASCO este necesar, insa, ca persoana pagubita (proprietarul autoturismului sustras) sa prezinte ambele randuri de chei ale autoturismului;  in caz contrar – potrivit prevederilor standard ale contractelor de asigurare CASCO – cel in cauza nu este despagubit, considerandu-se ca sustragerea autoturismului s-a produs ca urmare a neglijentei manifestate de acesta.
De aceasta imprejurare au profitat si membrii gruparii infractionale in cauza, care, cunoscand faptul ca persoanele vatamate nu vor putea obtine despagubirea pentru autoturismul sustras, dupa consumarea furtului, obisnuiau sa contacteze persoana vatamata si sa-i propuna „rascumpararea” autoturismului sustras, respectiv restituirea acestuia, in schimbul unei sume de bani.
Infractorii obtineau astfel un profit sigur si rapid in urma activitatii lor infractionale, fara a se expune riscului pe care il implica valorificarea autoturismului sustras pe piata neagra si eventualei identificari a acestuia de catre organele de politie.
In activitatile de „restituire” a autoturismelor sustrase catre persoanele vatamate, membrii gruparii pretindeau ca autoturismele au fost sustrase de alte persoane si ca ei doar intermediaza recuperarea acestuia.
Astfel, inculpatii puteau atat sa negocieze cu partile vatamate pentru obtinerea unei sume cat mai mari, pretinzand ca acesta ar fi solicitate de alte persoane, cat si sa se disculpe, in situatia in care persoana vatamata contactata ar fi alertat organele de politie.
 
O alta modalitate de valorificare a autoturismelor astfel sustrase era aceea a instrainarii acestora, dupa ce in prealabil le erau procurate documente si placi cu numere false de inmatriculare, pe „piata neagra” in conditiile in care beneficiau si de complicitatea eventualilor cumparatori.
 
In derularea activitatii infractionale, membrii gruparii au beneficiat de ajutorul altor inculpati care au inlesnit valorificarea sau restituirea unor autoturisme sustrase.
De asemenea, cu prilejul executarii sau incheierii unor contracte de leasing, unii dintre inculpati induceau in eroare firmele de leasing cu privire la asumarea si executarea obligatiilor contractuale, prin insusirea autoturismului dupa momentul rezilierii contractului sau prin instrainarea lui, fara drept, catre alte persoane.

Dosarul a fost trimis spre competenta solutionare Judecatoriei Sectorului 1.

Facem precizarea ca trimiterea in judecata este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
 
:: sursa: mpublic.ro

Paula VÂRBAN
Alexandra CONSTANTIN
student, Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
internship, Societatea de Stiinte Juridice

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate