« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Despre scrisoarea de garanție încadrată în garanțiile autonome
04.09.2013 | Cristina GHICA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Pentru a aduce un element de noutate in presa scrisa de catre avocati, care pana in prezent s-a limitat la a vorbi si analiza aceasta noua garantie autonoma, introdusa si definita in Noul Cod Civil, numai prin prisma art. 2321 al acestuia, vrem sa va vorbim astazi despre regulile care codifica practicile independente ale Scrisorilor de Garantie si anume Regulile uniforme pentru Garantii la Cerere (URDG), revizuire 2010, Publicatia Camerei Internationale de Comert nr. 758ce a inlocuit dupa 17 ani de aplicabilitate Publicatia Camerei Internationale de Comert nr. 458. Este o lectura pe care o incurajam, pentru a va putea face o imagine de ansamblu si pentru a putea vedea dincolo de reglementarea expresa si limitativa din Noul Cod Civil.

Desi pana in noiembrie 2011 nu au avut o reglementare expresa in Codul Civil, Scrisorile de Garantie au fost utilizate de catre profesionisti in relatiile comerciale ca instrument de garantie la cerere, ce putea si poate fi emis in continuare pentru mai multe cazuri, printre care enumeram: garantie de participare la licitatie, garantie de executie la termen, garantie de buna executie, garantie de plata, garantie de restituire avans, garantie de retentive monetara, garantie de executie la termen, garantie post-garantare si garantie de mentenanta.

Subliniem ca este foarte important sa nu se creeze o confuzie intre Scrisorile de Garantie (“Letters of Guarantee”), care inseamna orice angajament semnat, oricum ar fi numit sau descris acesta, care asigura plata la prezentarea unei cereri de plata conforme si Acreditivele Documentare (“Letters of Credit”), acestea din urma avand un alt regim, fiind utilizate in principal in comertul international in activitati de import-export si guvernate de reguli promulgate de catre Camera Internationala de Comert, cunoscute sub numele de Regulile si Uzantele Uniforme privind Acreditivele Documentare (UCP 600 fiind cea mai recenta versiune).

In Romania emitentul Scrisorilor de Garantie este cu precadere o institutie financiar-bancara, aceasta emitandu-le sub forma unor Scrisori de Garantie Bancara (“SGB”). Majoritatea institutiilor financiar-bancare romane mentioneaza ca acestea se supun regulilor ICC Publicatia 758 si de aceea este nevoie sasubliniem cateva aspecte ce reprezinta key-points si ce trebuie avute in vedere de catre profesionistii ce utilizeaza aceste instrumente de garantie:

De retinut: Garantiile opereaza cu documentele si nu cu marfurile, serviciile sau prestatiile la care se refera documentele.

Continutul Instructiunilor si Garantiilor: Instructiunile pentru emiterea garantiilor si garantiile in sine trebuie sa fie clare si precise si trebuie sa evite detaliile excesive. Se recomanda ca toate garantiile sa specifice:
– ordonatorul;
– beneficiarul;
– garantul;
– un numar de referinta sau alte informatii care sa identifice relatia de baza;
– un numar de referinta sau alte informatii care sa identifice garantia emisa;
– suma sau suma maxima platibila si moneda in care aceasta este platibila;
– expirarea garantiei;
– orice termeni pentru cererea de plata;
– daca cererea de plata sau un alt document vor fi prezentate pe suport hartie si/sau in format electronic;
– limba oricarui document specificat in garantie; si
– partea responsabila pentru plata oricaror costuri.

Modificari ale Garantiilor: O modificare facuta fara acordul beneficiarului nu este opozabila beneficiarului. Cu toate acestea, garantul este angajat in mod irevocabil prin modificare, din momentul emiterii acesteia, cu exceptia cazului in care si pana cand beneficiarul respinge acea modificare. Cu exceptia cazurilor in care modificarea a fost efectuata in conformitate cu termenii garantiei, beneficiarul poate respinge o modificare a garantiei in orice moment, pana cand acesta notifica garantul de acceptarea modificarii sau face o prezentare care este in conformitate cu garantia asa cum a fost modificata.

Intinderea angajamentului garantului in cadrul garantiei: Garantul este obligat fata de beneficiar, doar, in primul rand, in limita termenilor si conditiilor garantiei si, in al doilea rand, in limita regulilor ICC Publicatia 758, in masura in care acestea sunt compatibile cu termenii si conditiile garantiei, pana la valoarea acesteia.

Modificarea valorii garantiei: O garantie poate sa prevada reducerea sau majorarea valorii sale la date specificate in aceasta sau la aparitia unui eveniment specificat in termenii garantiei, ceea ce determina modificarea valorii garantiei.

Cererea de plata: reprezinta documentul semnat de beneficiar prin care se cere plata in cadrul unei garantii si care are o insemnatate deosebita, avand in vedere ca in momentul solicitarii platii, daca cererea de plata s-a efectuat abuziv sau intr-un mod fraudulos, profesionistii pot ajunge la litigiu.

Conditii pentru cererea de plata: O cerere de plata in cadrul garantiei va fi sustinuta si de alte documente asa cum sunt specificate de garantie si in orice caz de o declaratie a beneficiarului, indicand in ce consta nerespectarea obligatiilor de catre ordonator in cadrul relatiei de baza. Aceasta declaratie poate fi cuprinsa in cererea de plata sau intr-un document separat, care insoteste sau identifica cererea de plata.

Cererea de plata partiala si cereri de plata multiple: O cerere de plata poate fi facuta pentru mai putin decat intreaga valoare disponibila („cerere partiala”). Pot fi facute si mai multe cereri de plata („cereri de plata multiple”). In cazul in care garantia prevede ca numai o singura cerere de plata poate fi facuta si acea cerere de plata este respinsa, o alta cerere de plata poate fi facuta la sau inaintea expirarii garantiei.

Cerere de plata neconforma, renunare si notificare: Cand garantul stabileste ca o cerere de plata in cadrul garantiei nu este o cerere de plata conforma, acesta poate respinge acea cerere de plata sau, pe baza propriei sale judecati, poate sa contacteze partea care a dat instructiunile, pentru a renunta la discrepante.

Reducerea si anularea obligatiilor: Suma platibila in cadrul unei garantii va fi redusa cu orice suma: a) platita in cadrul garantiei, b) rezultand din modificarea valorii garantiei, sau c) indicata in eliberarea partiala de obligatie in cadrul garantiei semnate de catre beneficiar. Indiferent daca documentul reprezentand garantia este sau nu returnat, garantia se va anula: a) la expirare, b) cand nu mai ramane nici o suma de platit in cadrul ei, sau c) la prezentarea catre garant a eliberarii de obligatie in cadrul garantiei semnate de catre beneficiar.

Despagubirea generata de aplicarea unor legi si uzante straine: Partea care da instructiuni va despagubi garantul pentru toate obligatiile si raspunderile impuse de legi si uzante straine, inclusiv atunci cand acele legi si uzante straine impun in garantie termeni care au prioritate asupra conditiilor stabilite de aceasta.

Legea aplicabila: Daca nu se prevede altfel in garantie, legea aplicabila acesteia va fi cea a domiciliului unitatii sau biroului garantului care a emis garantia.

Jurisdictia: Daca nu se prevede altfel in garantie, orice disputa intre garant si beneficiar in legatura cu garantia va fi solutionata exclusiv de instanta competenta din tara de domiciliu a unitatii sau biroului garantului care a emis garantia.

Utilizarea acestor instrumente de plata si in consecinta cererea de executare a acestora reprezinta un risc major la care se expun profesionistii, in sensul ca, de cele mai multe ori se impune a se utiliza executarea scrisorii de garantie ca fiind “la prima si simpla cerere” a beneficiarului, ceea ce poate expune ordonatorul la o executare abuziva, pe principiul: beneficiarul poate cere executarea garantiei si, daca a solicitat-o abuziv, ordonatorul poate promova o actiune in instanta impotriva sa si a garantului pentru recuperarea valorii scrisorii de garantie.

In concluzie, consideram ca prin cunoasterea si utilizarea Regulilor uniforme pentru Garantii la Cerere (URDG), Publicatia Camerei Internationale de Comert nr. 758 se asteapta limitarea semnificativa a tendinta ingrijoratoare a unor instante de a recunoaste, in ultimul timp, garantiile la cerere ca fiind cautiuni accesorii sau invers.

Cristina GHICA
Managing Partner | GHICA Boutique Law Firm

 
Secţiuni: Banking, Drept civil, RNSJ | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD