Curtea de Apel Ploieşti. Arestare preventivă. Înlocuire vs. revocare
5 septembrie 2013 | Raluca CÎRSTEA
Curtea de Apel Ploiești a hotărât că atunci când instanţa constată că nu există niciun motiv de nelegalitate a arestării preventive, dar consideră că s-au schimbat unele din temeiurile ce au determinat iniţial luarea acesteia, dispune înlocuirea arestării cu una dintre măsurile prevăzute de art. 136 alin. 1 lit. b sau c CPP”.
Dispoziţiile art. 139 alin. 2 CPP statuează că revocarea se dispune „când măsura preventivă a fost luată cu încălcarea prevederilor legale sau nu mai există vreun temei care să justifice menţinerea măsurii preventive, aceasta trebuie revocată din oficiu sau la cerere…”
Prin urmare, instituţia revocării arestării preventive operează, în primul rând, pentru motive de nelegalitate sau când nu mai există temeiuri care să impună menţinerea acesteia, aceasta însemnând o înlăturare a măsurii luate, fără a se dispune o alta mai uşoară. (Decizia penală nr. ? din 15 ianuarie 2009 pronunţată în recurs de Secţia penală și pentru cauze cu minori și de familie a Curții de Apel Ploiești, potrivit portalului instanțelor).
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro