Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Ploieşti. Arestare preventivă. Înlocuire vs. revocare


5 septembrie 2013 | Raluca CÎRSTEA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Curtea de Apel Ploiești a hotărât că atunci când instanţa constată că nu există niciun motiv de nelegalitate a arestării preventive, dar consideră că s-au schimbat unele din temeiurile ce au determinat iniţial luarea acesteia, dispune înlocuirea arestării cu una dintre măsurile prevăzute de art. 136 alin. 1 lit. b sau c CPP”.

Dispoziţiile art. 139 alin. 2 CPP statuează că revocarea se dispune „când măsura preventivă a fost luată cu încălcarea prevederilor legale sau nu mai există vreun temei care să justifice menţinerea măsurii preventive, aceasta trebuie revocată din oficiu sau la cerere…”

Prin urmare, instituţia revocării arestării preventive operează, în primul rând, pentru motive de nelegalitate sau când nu mai există temeiuri care să impună menţinerea acesteia, aceasta însemnând o înlăturare a măsurii luate, fără a se dispune o alta mai uşoară(Decizia penală nr. ? din 15 ianuarie 2009 pronunţată în recurs de Secţia penală și pentru cauze cu minori și de familie a Curții de Apel Ploiești, potrivit portalului instanțelor).

Raluca CÎRSTEA

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii