Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Japonia. Curtea Supremă modifică legislația succesorală


5 septembrie 2013 | Dumitru VARZARI

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Drept civil

În data de 4 septembrie 2013 Curtea Supremă a Japoniei a schimbat regulile în materia succesorală. Pentru prima dată Curtea Supremă a Japoniei a declarat o dispoziție a Codului Civil neconstituțională. Decizia a fost luată cu votul unanim a 14 judecători, informează www.japantimes.co.jp.

Curtea a declarat neconstituțională dispoziția din Codul Civil care stabilea drepturi succesorale diferite pentru copiii din căsătorie și cei din afara căsătoriei. Conform acestei dispoziții, copiii din afara căsătoriei moșteneau jumătate din ceea ce se cuvinea unui copil din căsătorie. Astfel Curtea a desființat diferențele dintre aceste categorii de moștenitori.

Această decizie este una crucială și va fi ca punct de reper pentru o nouă percepție jurisprudențială care trebuie să schimbe regulile din materia succesorală setate în 1898. După ce a fost anunțată decizia Curții, Yoshihide Suga, secretarul șef al Cabinetului de Miniștri, a declarat că Guvernul va face tot posibilul să înainteze Dietei Japoneze o propunere de modificare a Codului Civil care să reflecte poziția adoptată de Curte.

Dumitru VARZARI
student, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Facultatea de Drept
internship, Societatea de Stiinte Juridice

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică