Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-DNA, 5 septembrie 2013
05.09.2013 | Lorina PÎRVAN, Lorina PÎRVAN, Paula VÂRBAN

Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Luare de mita si folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii. Incepere urmarire penala. D.N.A.

Cu referire la cauza penala mediatizata prin comunicatul nr. 709 din 30 iulie 2013, privind fapte de corupție retinute in sarcina rectorului Universitatii „Ovidius” din Constanta, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa comunice urmatoarele:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus inceperea urmaririi penale fata de:

S.G., prorector al Universitatii „Ovidius” din Constanta, care in prezent exercita atributiile de rector al universitatii mentionate, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de luare de mita si de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii;

T.L., persoana fara calitate speciala, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de dare de mita. 
Din rezolutia de incepere a urmaririi penale a rezultat faptul ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, in luna iulie 2012, invinuita S.G., in calitate de prorector al Universitatii „Ovidius” din Constanta, a primit suma de 1.500 euro de la T.L. pentru a-si incalca atributiile de serviciu si pentru a-i pune la dispozitie subiectele si raspunsurile corecte la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie. Concret, in schimbul banilor, invinuita S.G. a pus la dispozitia invinuitei T.L., anterior examenului, subiectele de concurs selectate la disciplina chimie, iar pentru disciplina biologie, raspunsurile corecte pentru fiecare din cele 50 de intrebari.
In urma remiterii celor 1.500 de euro, primirii subiectelor si raspunsurilor de concurs, fiica invinuitei T.L., a fost admisa pe locuri cu taxa la Facultatea de Farmacie din cadrul Universitatii Ovidius din Constanta.

In cauza s-a dispus masura obligarii de a nu parasi tara pe o perioada de 30 de zile fata de invinuita S.G., precum si obligatia de a nu exercita functia de prorector, in conformitate cu prevederile art. 1451 rap. la art. 145 al.12 lit. f din Codul de procedura penala.

Facem precizarea ca inceperea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infrânga principiul prezumtiei de nevinovatie.

***

Complicitate la trafic de influenta, in forma continuata.  Incepere urmarire penala. D.N.A.

Cu referire la cauza penala mediatizata prin comunicatul nr. 745 din 19 august 2013, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa comunice urmatoarele:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus inceperea urmaririi penale fata de:

S.R.V., in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de complicitate la trafic de influenta, in forma continuata.

Din rezolutia de incepere a urmaririi penale a rezultat faptul ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, in perioada mai–noiembrie 2012, in mod repetat, invinuitul S.R.V. i-a acordat sprijin numitului S.O.I., ministru al Transporturilor la acea data, pentru a pretinde si primi bani si foloase necuvenite de la administratorul firmei Romstrade SRL, Nelu Iordache, pentru aspectele detaliate in comunicatul de presa 745 din 19 august 2013.
Sprijinul acordat de invinuitul S.R.V. ar fi constat in urmatoarele:
– a intermediat intalniri intre cumparatorul de influenta Nelu Iordache si ministrul S.O.I., cunoscand problemele pe care le intampina S.C. ROMSTRADE SRL in derularea contractelor cu CNADNR SA (intrucat anterior isi desfasurase activitatea in cadrul grupului de firme controlat de Iordache Nelu);
– a intermediat primirea, de catre ministrul S.O.I. de la Nelu Iordache, a sumei de 200.000 euro si a foloaselor necuvenite constand in efectuarea unor curse aeriene intre Satu Mare si orase din Europa pentru sustinerea campaniei electorale a unei peroane apropiate ministrului, in conditiile in care invinuitul cunostea ca societatea Romstrade SRL inregistra pierderi pe care nu avea posibilitatea sa le suporte, precum si problemele reale ale S.C. ROMSTRADE SRL in derularea contractelor, probleme care indreptateau CNADNR S.A. sa dispuna anumite masuri de reziliere a unor contracte:
– l-a convins pe administratorul Romstrade SRL Iordache Nelu ca ministrul S.O.I. este dispus sa il sustina si sa influenteze deciziile conducerii CNADNR S.A. pentru a sprijini interesele firmei S.C. ROMSTRADE SRL.

Invinuitului S.R.V. i s-au adus la cunostinta acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca inceperea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship, Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti