Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Mediere
Mediere
DezbateriCărţiProfesionişti
25 comentarii

Sancțiuni pentru avocații care eliberează certificate de informare privind medierea


6 septembrie 2013 | Ilie DORIN

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Flux informații, Mediere

In cadrul conferintei “Medierea in afaceri”, ce a avut loc in data de 4 septembtie 2013, la Institutul Bancar Roman, Bucuresti, s-au dezbatut idei practice si teoretice privind medierea in mediul de afaceri roman, dar si problema informarii privind medierea.

Astfel, domnul mediator Ion Dedu, membru in Consiliul de Mediere, a facut diferenta clara intre informarea privind medierea facuta de catre mediatori si informarea despre beneficiile justitiabililor daca recurg la mediere – facuta de juristii care iau contact cu persoanele din cele mai diverse conflicte/litigii. Domnul Ion Dedu a explicat conceptul de sedinta de informare – aceasta fiind  o sedinta de dialog cu toate partile din conflict, sedinta ce are ca obiect determinarea partilor sa parcurga medierea de fond a conflictului. Aceasta sedinta de informare cade exclusiv in atributiile profesionale ale unui mediator.  Informarea despre existenta medierii si benefiiciile apelarii la aceasta metoda cade in atributiile juristilor care iau contact cu partile din litigii/conflicte. Acestia sunt obligati sa instiinteze partile despre mediere si beneficiile acestui proces de solutionare a conflictelor, scopul acestei informari fiind ca partile sa mearga la mediator pentru medierea conflictului lor si parcurgerea acelei prime sedinte de mediere.

Astfel, scopul sedintei de informare privind medierea parcursa la mediator este intrarea in procesul de mediere pe fond si solutionarea amiabila a conflictului, si scopul informarii despre beneficiile medierii, informare facuta de juristi este determinarea justitiabililor sa apeleze la un mediator, cel putin pentru parcurgerea sedintei de informare privind medierea, ca mai apoi partile sa poata alege daca intra in procedura de mediere ori aleg sa isi solutioneze disputa in instanta ori in alt mod. Tot domnul Ion Dedu a mai spus ca, in toate cazurile, si in cazul obligativitatii legale si in a celei judiciare (cand judecatorul trimite partile la mediere), partile sunt obligate sa se prezinte la mediator pentru parcurgerea acestei sedinte preliminare de informare privind medierea, si doar prin acordul fiecareia se poate intra in medierea propriu-zisa a conflictului.

In cadrul conferintei, domnul mediator Dorin Badulescu, presedintele Consiliului de Mediere, a prezentat problema emiterii Certificatelor de Informare privind medierea si a Proceselor-verbale de neparcurgere a sedintei, de catre avocati ori alti juristi. Acesta a mentionat ca emiterea Certificatelor de Informare privind medierea si a Proceselor-verbale sunt acte proprii activitatii si profesiei de mediator, fiind acte specifice profesiei. Specificitatea acestor acte nu este data de un Regulament al Consiliului de Mediere, ci chiar de Legea Medierii, care in art. 2 scrie ca mediatorul emite Certificat de Informare cand toate partile din conflict au fost prezente la discutiile din prima sedinta, si Proces-verbal cand doar o parte isi arata disponibilitatea si participa la sedinta de informare, si cealalta refuza in mod expres ori tacit parcurgerea sedintei. Domnul Dorin Badulescu, a mai specificat ca legea medierii este destul de clara si in ceea ce priveste documentele emise de avocatii si juristii care informeaza partile despre beneficiile medierii, legea dandu-le posibilitatea sa treaca acest fapt in orice document emit ei. Astfel, Legea Medieri diferentiaza indubitabil atat tipul de informare cat si actele care se emit partilor de catre mediator, ori de catre juristi.

In acest context, in calitate de presedinte al Consiliului de Mediere, a spus ca exista deja o plangere penala venita de la Parchetul General in vederea clarificarii aspectelor penale privind savarsirea infractiunii prevazuta la art. 12 alin. (5): „Exercitarea profesiei de mediator de catre persoane care nu au dobandit calitatea de mediator autorizat, in conditiile prezentei legi, constituie infractiune si se sanctioneaza potrivit legii penale.” Emiterea de acte specifice unei profesii este un fapt de exercitare a profesiei si, astfel, cei care emit certificate de informare ori procese verbale in sensul informarii privind medierea sunt pasibili de sanctiuni penale. In acest sens, domnul presedinte al Consiliului de Mediere a facut apel la toti mediatorii care au cunostiinta de astfel de fapte –  de avocati care emit astfel de certificate ori procese-verbale, sa faca sesizari scrise ori pe email la Consilul de Mediere, pentru a fi solutionate si directionate catre organele penale compentente.

In ceea ce priveste aspectele de legiferare, domnul mediator Zeno Sustac, vicepresedintele Consilului de Mediere, a reiterat faptul ca toti membrii Consiliului de Mediere supravegheaza toate modificarile care se aduc in domeniul medierii, propunand puncte de vedere ori propuneri de modificari ale actelor normative care vizeaza profesia de mediator si medierea ca metoda de solutionare pe cale amiabila a conflictelor. De asemenea,  dumnealui a aratat ca se mentine o permanenta colaborare cu responsabilii europeni in ceea ce priveste medierea, fiecare derapaj in acest domeniu fiind reclamat in vederea clarificarii si rectificarii.

Medierea trebuie sa isi pastreze linia ascendenta in societate  si sa ajunga la stabilitatea legala si practica necesara indeplinirii scopului ei, iar scopul medierii este solutionarea cat mai multor conflicte prin dialog, de catre profesionisti in comunicare si negociere – componentele principale ale medierii.

mediator Dorin ILIE

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
25 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică