Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Ministerul Public ref. încadrarea juridică a faptei persoanei fizice, care deţine în afara antrepozitului fiscal, produse accizabile nemarcate şi care provin din contrabandă
06.09.2013 | Andrei PAP

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Fiscalitate
JURIDICE - In Law We Trust

Potrivit unui comunicat, Ministerul Public a formulat un punct de vedere asupra sesizării Colegiului de Conducere al Curţii de Apel Bacău, vizând încadrarea juridică a faptei persoanei fizice, care deţine în afara antrepozitului fiscal (deşi nu are calitate de antrepozitar autorizat), peste limitele prevăzute de lege, produse accizabile nemarcate şi care provin din contrabandă.

Optica jurisprudenţială:

Examenul jurisprudenţei naţionale evidenţiază următoarele orientări de practică, confirmând astfel caracterul neunitar al acesteia:

1. Într-o orientare, instanţele au reţinut un concurs de infracţiuni în structura căruia au intrat:

– infracţiunile prevăzute de art. 270  alin. 3 din Legea nr. 86/2006, respectiv Codul vamal şi art. 2961 alin. 1 lit.l din Legea nr. 571/2003, respectiv Codul fiscal;

–  art. 2961 alin. 1 lit. l din Codul fiscal şi art. 9 alin. 1 lit. a din Legea nr. 241/2005  (Anexele 94–103) ;

– art. 270 alin. 3 din Codul vamal, art. 2961 alin.1 lit. l din Codul fiscal şi art. 9 alin. 1 lit. a din Legea nr. 241/2005.

2.  Într-o altă orientare, instanţele au reţinut o singură infracţiune, după cum urmează:

– art. 270 alin. 3 din Codul vamal;

– art. 2961 alin. 1 lit. l din Codul fiscal;

– art. 9 alin. 1 lit. a din Legea nr. 241/2005.

Procurorul general al României apreciază că încadrarea juridică a faptei persoanei fizice care deţine în afara antrepozitului fiscal (deşi nu are calitatea de antrepozitar autorizat), peste limitele prevăzute de lege, produse accizabile nemarcate şi care provin din contrabandă” este cea a unui concurs ideal între infracţiunea prevăzută de art. 2961 alin. 1 lit. l din Codul fiscal (Legea nr. 571/2003) şi art. 270 alin. 3 din Codul vamal (Legea nr. 86/2006).

:: Punctul de vedere al Ministerului Public

Andrei PAP

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti