Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Ministerul Public ref. posibilitatea instanţei de judecată de a dispune prelevarea probelor biologice de la persoanele condamnate definitiv


9 septembrie 2013 | Andrei PAP

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Potrivit unui comunicat, Ministerul Public a formulat un punct de vedere asupra sesizării Colegiului de Conducere al Curţii de Apel Braşov cu privire la „interpretarea art. 7 din Legea nr. 76/2008 privind  organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare,  respectiv posibilitatea instanţei de judecată de a dispune prelevarea probelor biologice de la persoanele condamnate definitiv la pedeapsa închisorii pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute în anexa legii menţionate, în ipoteza în care executarea pedepsei este suspendată condiţionat sau sub supraveghere.

Optica jurisprudenţială:

În cuprinsul sesizării  Colegiului de conducere al Curţii de Apel Braşov, transmisă Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, s-a relevat faptul că, în prezent, există două opinii diferite  referitor la problema de drept expusă:

1. Într-o primă opinie, instanţele au considerat că prelevarea probelor biologice poate fi dispusă, în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa  închisorii a cărei executare a fost suspendată condiţionat sau sub supraveghere, motivat de faptul că art. 7 alin. 1 din Legea nr. 76/2008 nu face distincţie în funcţie de modul de individualizare a executării pedepsei închisorii.

Pornind de la interpretarea sistematică a legii în ansamblul ei şi a art. 1 al acesteia s-a arătat că voinţa legiuitorului a fost aceea de a constitui o bază de date – Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare – de natură să servească pentru prevenirea şi combaterea  unor categorii de infracţiuni prin care se aduc atingeri grave drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor.

În raport de acest scop, restrângerea sferei de aplicare a legii la persoanele condamnate la pedeapsa închisorii cu executare în regim de detenţie este nejustificată.

2.  Într-o altă opinie, instanţele au reţinut că dispoziţiile art. 7 alin. 1 din Legea nr. 76/2008 sunt incidente doar dacă pedeapsa aplicată este cea a închisorii cu executare efectivă în regim de detenţie.

S-a argumentat că stabilirea sensului normei juridice se realizează prin metoda interpretării sistematice  care impune examinarea alineatului 1 al art. 7 din Legea nr. 76/2008 în strânsă legătură cu  alineatul 2 al aceluiaşi articol.

Astfel, în condiţiile în care alin.2 al textului de lege invocat statuează că prelevarea probelor biologice de la persoanele prevăzute la art. 4 alin. 1 lit. b se realizează la eliberarea din penitenciar de personalul medical al penitenciarului, cu sprijinul personalului de pază şi în prezenţa unui poliţist, fără nicio altă notificare prealabilă din partea instanţei de judecată, în cazul condamnărilor la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată condiţionat sau sub supraveghere, neavând loc o executare efectivă şi, implicit, o eliberare din penitenciar, măsura prevăzută de art. 7 alin. 1 din lege nu ar fi incidentă.

Procurorul general al României apreciază că se impune interpretarea art. 7 alin. 1 din Legea nr. 76/2008 în sensul că, prelevarea probelor biologice de la persoanele condamnate definitiv la pedeapsa închisorii, poate avea loc indiferent de modalitatea de individualizare a executării acesteia, urmând ca procedura de prelevare să fie cea prevăzută în cuprinsul art. 6 din lege.

:: Punctul de vedere al Ministerului Public

Andrei PAP

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii