Secţiuni » Sistemul judiciar » Activitate parchete
PÎCCJ. DIICOT. DNA. Parchete

Ministerul Public ref. posibilitatea instanţei de judecată de a dispune prelevarea probelor biologice de la persoanele condamnate definitiv
09.09.2013 | Andrei PAP

Secţiuni: Comunicate parchete
JURIDICE - In Law We Trust

Potrivit unui comunicat, Ministerul Public a formulat un punct de vedere asupra sesizării Colegiului de Conducere al Curţii de Apel Braşov cu privire la „interpretarea art. 7 din Legea nr. 76/2008 privind  organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare,  respectiv posibilitatea instanţei de judecată de a dispune prelevarea probelor biologice de la persoanele condamnate definitiv la pedeapsa închisorii pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute în anexa legii menţionate, în ipoteza în care executarea pedepsei este suspendată condiţionat sau sub supraveghere.

Optica jurisprudenţială:

În cuprinsul sesizării  Colegiului de conducere al Curţii de Apel Braşov, transmisă Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, s-a relevat faptul că, în prezent, există două opinii diferite  referitor la problema de drept expusă:

1. Într-o primă opinie, instanţele au considerat că prelevarea probelor biologice poate fi dispusă, în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa  închisorii a cărei executare a fost suspendată condiţionat sau sub supraveghere, motivat de faptul că art. 7 alin. 1 din Legea nr. 76/2008 nu face distincţie în funcţie de modul de individualizare a executării pedepsei închisorii.

Pornind de la interpretarea sistematică a legii în ansamblul ei şi a art. 1 al acesteia s-a arătat că voinţa legiuitorului a fost aceea de a constitui o bază de date – Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare – de natură să servească pentru prevenirea şi combaterea  unor categorii de infracţiuni prin care se aduc atingeri grave drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor.

În raport de acest scop, restrângerea sferei de aplicare a legii la persoanele condamnate la pedeapsa închisorii cu executare în regim de detenţie este nejustificată.

2.  Într-o altă opinie, instanţele au reţinut că dispoziţiile art. 7 alin. 1 din Legea nr. 76/2008 sunt incidente doar dacă pedeapsa aplicată este cea a închisorii cu executare efectivă în regim de detenţie.

S-a argumentat că stabilirea sensului normei juridice se realizează prin metoda interpretării sistematice  care impune examinarea alineatului 1 al art. 7 din Legea nr. 76/2008 în strânsă legătură cu  alineatul 2 al aceluiaşi articol.

Astfel, în condiţiile în care alin.2 al textului de lege invocat statuează că prelevarea probelor biologice de la persoanele prevăzute la art. 4 alin. 1 lit. b se realizează la eliberarea din penitenciar de personalul medical al penitenciarului, cu sprijinul personalului de pază şi în prezenţa unui poliţist, fără nicio altă notificare prealabilă din partea instanţei de judecată, în cazul condamnărilor la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată condiţionat sau sub supraveghere, neavând loc o executare efectivă şi, implicit, o eliberare din penitenciar, măsura prevăzută de art. 7 alin. 1 din lege nu ar fi incidentă.

Procurorul general al României apreciază că se impune interpretarea art. 7 alin. 1 din Legea nr. 76/2008 în sensul că, prelevarea probelor biologice de la persoanele condamnate definitiv la pedeapsa închisorii, poate avea loc indiferent de modalitatea de individualizare a executării acesteia, urmând ca procedura de prelevare să fie cea prevăzută în cuprinsul art. 6 din lege.

:: Punctul de vedere al Ministerului Public

Andrei PAP

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti