Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Dreptul nr. 7/2013: Independența procurorului, neutralizată de controlul ierarhic? | Ilie Narița


9 septembrie 2013 | Paula VÂRBAN, Lorina PÎRVAN, Paula VÂRBAN
Secţiuni: Drept penal, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Ilie Narița, procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a publicat în revista Dreptul nr. 7/2013, articolul „Independența procurorului, neutralizată de controlul ierarhic?„.

În prezentul articol, autorul realizează un studiu al poziționării constituționale a procurorului, observând că, de-a lungul timpului, Constituțiile României au fixat instituția procurorului în interiorul autorității judecătorești, acesta fiind de altfel o trăsătură dominantă în multe alte ţări europene și urmărește să demonstreze că principiul subordonării si principiul independentei procurorului sunt strâns legate de organizarea si funcționarea Ministerului Public, prezentând astfel, principiul subordonării ierarhice (al controlului ierarhic) ca un produs de influență politică din care reies o serie de drepturi și obligații ce le revin procurorului și șefului ierarhic.

În urma analizei, autorul susține că influența deciziei unui consiliu judiciar asupra ansamblului sistemului poate produce consecințe nefavorabile, imprevizibile și greu controlabile, subliniind că dreptul procurorului de a fi liber în exprimarea profesiei sale are legitimitate naturală; suveranitatea si intangibilitatea independentei sale sunt susținute de elemente precum legitimitatea si profesionalismul său. De asemenea, autorul afirmă că relația control-independență trebuie să își găsească o rezolvare, care, în opinia acestuia, constă în efortul comun al subordonării totale interesului general al societății.

Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN
student, Universitatea Româno-Americană, Facultatea de Drept
internship, Societatea de Științe Juridice

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro