Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

România la CEDO: cauza Mihail Boldea. Necesitatea unor spații de detenție pentru nefumători. UPDATE: condamnare (4.200 de euro)
27.11.2019 | Teodor PAPUC, Mihaela MAZILU-BABEL

Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

27 noiembrie 2019: Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în iunie 2015, după ce a conexat mai multe cauze, a constatat încălcarea articolului 3 din Convenție. Domnul Boldea a primit 4.200 de euro daune morale.

:: hotărârea CEDO

***

10 septembrie 2013: Reclamantul, dl. Mihail Boldea, este un cetăţean român născut în 1976 şi care locuieşte în Galaţi.

Pe 27 martie 2012, reclamantul a fost plasat în arest preventiv, în cadrul Centrului de Detenţie al Poliţiei Galaţi. În prezent, a fost transferat la Penitenciarul Galați.
Reclamantul se plânge de condiţiile materiale de detenţie din Centru. Nefumător fiind, acesta pretinde că a fost expus, în mod constant, fumului de ţigară provocat de către colegii săi de celulă. Reclamantul se mai plânge de ventilaţia proastă, de lumina naturală şi de cea artficială slabe. El susţine că, din cauza igienei precare, celula a fost infestată de şobolani.

Reclamantul se declară nemulţumit în privinţa supra-aglomerării şi a lipsei condiţiilor sanitare din celelalte celule în care a fost mutat.

Transferat la Penitenciarul Galaţi, reclamantul pretinde că a stat 21 de zile într-o celulă în care se fuma. Acesta susţine că nu a beneficiat de apă caldă la duşurile comune şi că i-a fost interzis accesul la bibliotecă.

Reclamantul se plânge de încălcarea art. 3 din Convenţie, în privinţa condiţiilor de detenţie din cadrul Centrului de Detenţie al Poliţiei Galaţi, referindu-se în special la supra-aglomerarea, igiena precară, ventilaţia proastă, lumina slabă şi expunerea la fumul de ţigară din celule.

Statului român i s-a pus în vedere să trimită precizări cu privire la existența sau non-existența unor delimitări de spațiu între fumători și nefumători. (aplicația nr. 75692/12, secția a III a CEDO)

Teodor PAPUC
Mihaela MAZILU-BABEL (coordonator proiect)
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Administrative, Universitatea din Craiova


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.