Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
2 comentarii

Curtea de Apel Bucureşti. Înregistrare de imagini care nu a fost vizionată în şedinţă publică. Respectarea dreptului la apărare
12.09.2013 | Raluca CÎRSTEA

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Bucureşti a hotărât că „faptul că înregistrarea imaginilor stocate pe CD nu a fost vizionată în şedinţă publică nu încalcă şi nici nu limitează dreptul la apărare al inculpatului, cât timp acesta din urmă, dar şi ceilalţi participanţi în proces, au cunoscut conţinutul înregistrării şi au avut posibilităţi similare de a-şi expune punctul de vedere asupra acestei probe în aceeaşi şedinţă publică.

Pe de altă parte, nimic nu împiedica instanţa să vizioneze ea însăşi, cu ocazia deliberării, înregistrarea în discuţie, în condiţiile în care ea nu face parte din categoria înregistrărilor efectuate de către organele de urmărire penală în condiţiile prevăzute de art. 91 ind. 1 şi urm. CPP, supuse unor exigenţe restrictive de autorizare şi, ulterior, de păstrare, în plic sigilat, conform art. 91 ind. 3 alin. 3 CPP.  Aceste exigenţe de păstrare sunt cele care justifică vizionarea, tot în condiţii restrictive, a înregistrărilor efectuate de către organele de urmărire penală, exigenţe ce nu se aplică însă în cazul  în care imaginile au fost surprinse de o cameră de supraveghere amplasată în loc public, înregistrarea a fost postată pe un site de ştiri şi, ulterior, transpusă pe CD chiar de către apărătorul inculpatului.” (Decizia penală nr. 17 din 20 ianuarie 2012 pronunţată în recurs de Secţia a II-a penală a Curții de Apel Bucureşti, potrivit portalului instanțelor)

Raluca CÎRSTEA

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti