Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
2 comentarii

Curtea de Apel Bucureşti. Înregistrare de imagini care nu a fost vizionată în şedinţă publică. Respectarea dreptului la apărare


12 septembrie 2013 | Raluca CÎRSTEA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, RNSJ

Curtea de Apel Bucureşti a hotărât că „faptul că înregistrarea imaginilor stocate pe CD nu a fost vizionată în şedinţă publică nu încalcă şi nici nu limitează dreptul la apărare al inculpatului, cât timp acesta din urmă, dar şi ceilalţi participanţi în proces, au cunoscut conţinutul înregistrării şi au avut posibilităţi similare de a-şi expune punctul de vedere asupra acestei probe în aceeaşi şedinţă publică.

Pe de altă parte, nimic nu împiedica instanţa să vizioneze ea însăşi, cu ocazia deliberării, înregistrarea în discuţie, în condiţiile în care ea nu face parte din categoria înregistrărilor efectuate de către organele de urmărire penală în condiţiile prevăzute de art. 91 ind. 1 şi urm. CPP, supuse unor exigenţe restrictive de autorizare şi, ulterior, de păstrare, în plic sigilat, conform art. 91 ind. 3 alin. 3 CPP.  Aceste exigenţe de păstrare sunt cele care justifică vizionarea, tot în condiţii restrictive, a înregistrărilor efectuate de către organele de urmărire penală, exigenţe ce nu se aplică însă în cazul  în care imaginile au fost surprinse de o cameră de supraveghere amplasată în loc public, înregistrarea a fost postată pe un site de ştiri şi, ulterior, transpusă pe CD chiar de către apărătorul inculpatului.” (Decizia penală nr. 17 din 20 ianuarie 2012 pronunţată în recurs de Secţia a II-a penală a Curții de Apel Bucureşti, potrivit portalului instanțelor)

Raluca CÎRSTEA

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică