« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

Reguli suplimentare privind aplicarea taxării inverse cu TVA asupra tranzacțiilor cu energie electrică și alte modificări
12.09.2013 | JURIDICE.ro, Theodor ARTENIE, Oana MĂNUCEANU, Mihaela POPESCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Ordonanta Guvernului nr. 28/ 2013 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal („OG 28/2013”), publicata in Monitorul Oficial al României nr. 553 din 30 august 2013 Partea I aduce o serie de modificari foarte importante Codului fiscal. 

Se modifica substantial cadrul legislativ pentru aplicarea mecanismului taxarii inverse cu TVA asupra tranzactiilor cu energie electrica dupa cum urmeaza:

1) Comerciantul care achizitioneaza energie electrica trebuie sa fie o persoana impozabila stabilita in Romania conform prevederilor legislatiei privind TVA, iar consumul sau propriu de energie electrica trebuie sa fie neglijabil, adica sa fie de maxim 1% din cantitatile de energie electrica achizitionate in perioada ianuarie–noiembrie a fiecarui an calendaristic.

2) Se considera ca are calitatea de comerciant, in sensul aplicarii prevederilor privind taxarea inversa, persoana impozabila care detine licenta pentru activitatea de operator al pietei de energie electrica eliberata de ANRE pentru tranzactiile pe piata pentru ziua urmatoare si pe piata intrazilnica.

3) Se considera de asemenea ca are calitatea de comerciant persoana impozabila care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a. Detine o licenta valabila de furnizare a energiei electrice, eliberata de ANRE.

b. Activitatea principala in ceea ce priveste cumpararile de energie electrica o reprezinta revanzarea si consumul propriu din energia electrica achizitionata este neglijabil (sub pragul de 1%). Persoana impozabila trebuie sa depuna la organul fiscal competent, pana pe data de 10 decembrie a fiecarui an, o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca indeplineste aceasta conditie. Lista acestor persoane va fi publicata pe site-ul ANAF.

4) Se reglementeaza situatia in care un operator obtine licenta de furnizare in timpul anului precum si regimul tranzitoriu aplicabil pentru anul 2013.

Alte modificari aduse OG 28/2013 vizeaza urmatoarele aspecte:

– Se introduc accize nearmonizate pentru motoare de peste 100CP destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement;

– Se aduc clarificari cu privire la exigibilitatea si termenul de plata al accizelor nearmonizate.

Theodor ARTENIE, Managing Director Tax
Oana MĂNUCEANU, Managing Director Tax
Mihaela POPESCU, Managing Director Tax
SCHOENHERR TAX Bucharest 

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Secţiuni/categorii: Energie, Fiscalitate, Lege 9

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD