Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti

Reguli suplimentare privind aplicarea taxării inverse cu TVA asupra tranzacțiilor cu energie electrică și alte modificări


12 septembrie 2013 | JURIDICE.ro, Theodor ARTENIE, Oana MĂNUCEANU, Mihaela POPESCU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Energie, Fiscalitate, Noutăți legislative

Ordonanta Guvernului nr. 28/ 2013 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal („OG 28/2013”), publicata in Monitorul Oficial al României nr. 553 din 30 august 2013 Partea I aduce o serie de modificari foarte importante Codului fiscal. 

Se modifica substantial cadrul legislativ pentru aplicarea mecanismului taxarii inverse cu TVA asupra tranzactiilor cu energie electrica dupa cum urmeaza:

1) Comerciantul care achizitioneaza energie electrica trebuie sa fie o persoana impozabila stabilita in Romania conform prevederilor legislatiei privind TVA, iar consumul sau propriu de energie electrica trebuie sa fie neglijabil, adica sa fie de maxim 1% din cantitatile de energie electrica achizitionate in perioada ianuarie–noiembrie a fiecarui an calendaristic.

2) Se considera ca are calitatea de comerciant, in sensul aplicarii prevederilor privind taxarea inversa, persoana impozabila care detine licenta pentru activitatea de operator al pietei de energie electrica eliberata de ANRE pentru tranzactiile pe piata pentru ziua urmatoare si pe piata intrazilnica.

3) Se considera de asemenea ca are calitatea de comerciant persoana impozabila care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a. Detine o licenta valabila de furnizare a energiei electrice, eliberata de ANRE.

b. Activitatea principala in ceea ce priveste cumpararile de energie electrica o reprezinta revanzarea si consumul propriu din energia electrica achizitionata este neglijabil (sub pragul de 1%). Persoana impozabila trebuie sa depuna la organul fiscal competent, pana pe data de 10 decembrie a fiecarui an, o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca indeplineste aceasta conditie. Lista acestor persoane va fi publicata pe site-ul ANAF.

4) Se reglementeaza situatia in care un operator obtine licenta de furnizare in timpul anului precum si regimul tranzitoriu aplicabil pentru anul 2013.

Alte modificari aduse OG 28/2013 vizeaza urmatoarele aspecte:

– Se introduc accize nearmonizate pentru motoare de peste 100CP destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement;

– Se aduc clarificari cu privire la exigibilitatea si termenul de plata al accizelor nearmonizate.

Theodor ARTENIE, Managing Director Tax
Oana MĂNUCEANU, Managing Director Tax
Mihaela POPESCU, Managing Director Tax
SCHOENHERR TAX Bucharest 

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică