Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC





Perspective asupra dreptului intern și dreptului internațional / 26 septembrie
19.09.2013 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

E.MA organizează simpozionul 2013 esil-sedil

Perspective asupra dreptului intern și dreptului internațional

Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române

26 septembrie, 14:00-18:00

Partener media JURIDICE.ro

Simpozionul este coprezidat de Laurence Boisson de Chazournes, Președinte al Societății Europene de Drept Internațional, și Iulia Antoanella Motoc, Judecător la Curtea Constituțională a României

:: Înscrieri (Participarea la eveniment este gratuită. Numărul de locuri este limitat.)


AGENDĂ

14:00-15:45 Sesiunea I: Drept internațional și drept intern
Teodor Meleșcanu – Director al Serviciului de Informații Externe din România
Livia Stanciu – Președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție din România
Anne Peters – Director la Institutul Max Planck pentru Drept Public Comparat și Drept Internațional
Radu Carp – Profesor la Facultatea de Științe Politice, Universitatea București
Valentin Constantin – Profesor la Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara
Andrei Zlătescu – Universitatea Western Ontario
Felix Zaharia – Ministerul Afacerilor Externe din România

16:00-17:45 Sesiunea II: Dreptul internațional în cadrul instanțelor naționale
Rodica Popa – Vicepreședinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție din România
Catrinel Brumar – Agentul guvernamental al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Bianca Guţan – Profesor de drept constituțional, drept internațional public și protecția drepturilor omului, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu
Bogdan lancu – Lector la Facultatea de Științe Politice, Universitatea București
Andre Nollkaemper – Profesor de drept internațional la Facultatea de Drept, Universitatea Amsterdam
Ion Gâlea – Director general pentru afaceri juridice la Ministerul Afacerilor Externe din România

18:00-19:00 Recepție, Biblioteca Academiei Române, Calea Victoriei nr.125, sector 1, București


SPEAKERI

Laurence Boisson de Chazournes este profesor de drept internațional la Universitatea din Geneva. Domeniile sale de expertiză includ dreptul organizațiilor internaționale, dreptul internațional al mediului şi apei, dreptul economic internațional și de soluționare a diferendelor internaționale. A ocupat funcţia de Consilier Senior la Banca Mondială (1995-1998) și este consultant pentru diverse organizații internaționale (inclusiv Banca Mondială, PNUD OMS, OIM). Este membru al Curții Permanente de Arbitraj, a servit în calitate de președinte al comisiilor de arbitraj OMC cu privire la controalele pre-expediere și ca arbitru pentru ICSID. A acționat în calitate de consilier la Curtea Internațională de Justiție și alte proceduri de soluționare a litigiilor.

Catrinel Brumar este Agentul Guvernului român pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Lector de drept internațional și dreptul internațional al drepturilor omului la Universitatea Nicolae Titulescu din Bucureşti. Anterior, a ocupat pozițiile de Director al legislației UE, șeful Biroului sancțiuni internaționale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din România și a predat la Institutul Național al Magistraturii. Are cunoştinţe extinse de practică CEDO și este expert în domeniul dreptului refugiaților, pe cazul acesta pregătindu-şi teza de doctorat. D-na Brumar a acționat în calitate de consilier în cazul de delimitare maritimă (România c. Ucraina) în fața Curții Internaționale de Justiție. Ea a publicat pe larg cu privire la accesul la justiţie, legislația pentru refugiați şi deciziile CEDO.

Radu Carp este Profesor de drept la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București, unde a deținut funcțiile de prodecan (2008-2010) și secretar științific (2010-2012). Profesorul Carp este doctor în drept constituțional comparat la Universitatea BabesBolyai din Cluj și a fost implicat în numeroase probleme constituționale românești, cel mai vizibil ca secretar științific al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza regimului constituțional și politic românesc. A fost director al Institutului Diplomatic Român și membru al Centrului Internațional pentru Studii al Mării Negre (Atena). A participat ca profesor invitat la numeroase universități, inclusiv Universitatea din Umea, Universitatea Charles din Praga, Universitatea din Toronto, Universitatea Națională și Kapodistrian din Atena şi universitățile din Vilnius și Szeged. Are o experiență îndelungată participând la proiecte internaţionale şi proiecte de cercetare cum ar fi AFP, LLP sau CEEPUS.

Valentin Constantin predă drept internațional, drept internațional al drepturilor omului și drept european la Universitatea de Vest din Timișoara – Facultatea de Drept. A fost profesor asociat la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca și profesor invitat la Universitatea Montpellier I, Universitatea Aix-Marseille si Universitatea din Novi Sad. Este membru al consiliului Noua Revista de Drepturile Omului și autor de cărți și articole științifice în domeniul ca dreptul internațional, drepturile omului, drept constituțional și dreptul organizațiilor internaționale.

Ion Gâlea este director general pentru afaceri juridice în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din România și lector de drept internațional și organizațiile internaționale la Universitatea din București, Facultatea de Drept. Deține un doctorat în drept internațional la Universitatea din București, Facultatea de Drept și un Master în Integrarea Europeană la Universitatea din Graz. A fost implicat intens în probleme de drept european, mai ales ca director pentru Dreptul European din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și a reprezentat România în timpul negocierilor Tratatului de instituire a unei Constituții pentru Europa. În 2012, dr. Gâlea a publicat o carte cu privire la aderarea UE la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, și în 2013, un tratat cu privire la aplicarea dreptului internațional umanitar în operațiunile de combatere a terorismului.

Bianca Guţan este Profesor de Drept Internațional al Drepturilor omului şi Drept Constituțional la Facultatea de Drept, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, unde predă, de asemenea, legislația europeană a drepturilor omului. Ea a participat în mod activ la viața academică a Universităţii Lucian Blaga, predând acolo din 1996 şi coordonând echipe de elevi la diferite instanțe ale drepturilor omului. A fost profesor invitat la Universitatea Phillipps din Marburg și Carlos III Universitatea din Madrid. A publicat pe larg în domeniul drepturilor omului. În este membru în colegiul de redacție al mai multor reviste importante de drept din România, este membru al Asociației Române de Drept Constituțional, Paul Negulescu la Institutul de Științe Administrative și a fost membru al Societăţii Europene de Drept Internațional.

Bogdan Iancu este Lector în drept public la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din Bucureşti şi are un doctorat în drept (summa cum laude) la Central European University. A studiat la facultățile de drept de la Universitatea din Toronto si Universitatea McGill, Yale Law School şi Wissenschaftskolleg Berlin. De asemenea, a predat la Universitatea McGill şi Université de Montréal. Între 2008 și 2010, Bogdan Iancu a fost cercetător la Universitatea din Bremen, Facultatea de Drept și Facultatea de Drept a Universității Humboldt din Berlin. Publicațiile sale recente se ocupă de viitorul statalității europene, distincţia lege / politică și delegarea legislativă.

Teodor Meleșcanu este Director al Serviciului de Informații Externe român și profesor de drept internațional la Universitatea din București. Între 1997 și 2011 a fost membru al Comisiei de drept internațional. El a deținut succesiv funcția de secretar de stat, ministru al Afacerilor Externe, președinte al Comitetului de Relații Externe din Senatul României, ministru Justiției, ministru Apărării și președintele Comisiei de apărare a Senatului. Este vicepreședinte al Asociației Române de Drept Internațional și Relații Internaționale, a scris un număr semnificativ de monografii și articole în domeniuldreptului internațional, diplomației și securităţii.

Iulia Motoc este judecător la Curtea Constituțională a României și profesor de drept internațional la Universitatea din București, Facultatea de Științe Politice, unde este directorul pentru România al EMA. În prezent este, de asemenea, vice-preşedinte al Comitetului ONU pentru Drepturile Omului. Înainte de a ocupa funcţia de judecător la Curtea Constituțională, a lucrat la Organizația Națiunilor Unite, în calitate de raportor special pentru drepturile omului şi genetica, raportor special pentru situația drepturilor omului în RD Congo şi președinte a mai multor grupuri de lucru și subcomisii. A fost, de asemenea, judecător adhoc la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. A predat la Institutul European din Florența, la Universitatea New York Law School și la Universitatea Saint Thomas din Miami. A publicat pe larg în domeniul dreptului internațional și dreptului internațional al drepturilor omului.

André Nollkaemper este profesor de drept internațional și prodecan la Facultatea de Drept a Universităţii din Amsterdam. De asemenea, este Consilier al Ministrului Afacerilor Externe al Olandei. Este membru al consiliului de administrație al Societății Europene de Drept Internațional și membru al Academiei Regale de Științe din Olanda. Domeniile sale de expertiză includ dreptul responsabilităţii internaționale, relațiile dintre dreptul național și internațional, precum și dreptul internațional al mediului. Experiența sa practică include cazuri în fața instanțelor internaționale, tribunalelor și curților din Țările de Jos. El este redactor-șef al Dreptului Internațional în fața instanțelor naționale. În prezent, conduce proiecte de cercetare pe interfețe între legislația națională și internațională și responsabilitate comună în dreptul internațional.

Anne Peters este Directorul Institutului Max Planck de drept public comparat și drept internațional din Heidelberg. Este, de asemenea, membru (supleant) al Comisiei de la Veneția în ceea ce privește Germania. A predat drept internațional public, drept constituțional și drept european la Universitatea Albert-Ludwig din Freiburg, la Institutul de Drept Internațional Public din Kiel și la Universitatea din Basel, unde a fost decan și decan pe domeniul cercetării la Facultatea de Drept Basel. În plus, a predat, ca profesor invitat, la Sciences Po din Paris, și a fost membru al Consiliului Naţional Elveţian de Cercetare. Între 2010 și 2012, a ocupat funcția de Președinte al Societății Europene de Drept Internațional.

Rodica Popa a ocupat funcţia de vice-președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție din România în perioada 2010-2013. Anterior a fost judecător la Judecătoriile din Curtea de Argeș și București, judecător la Tribunalul București și judecător la Curtea de Apel Bucureşti. D-na Judecător Popa predă Drept Penal și Procedură Penală la Institutul Național al Magistraturii din 1997. A fost implicată în numeroase proiecte în domeniul dreptului penal, Strategiei Naționale Anticorupție și rolul judecătorului într-o societate democratică. A reprezentat România în cadrul Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni (Consiliul Europei) și a scris mai multe articole de drept penal.

Livia Stanciu este Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a România. A avut o carieră judiciară distinsă, mai întâi în calitate de procuror, iar apoi în calitate de judecător la Tribunalul Galați și Curtea de Apel și judecător la Înalta Curte. D-na Judecător Stanciu a predat drept constituțional și drept penal la Universitatea Dunărea de Jos din Galați între 1998 și 2005, și apoi drept penal la Universitatea Danubius din Galați. Este în prezent profesor la Institutul Național al Magistraturii, unde reprezintă, de asemenea, Înalta Curte. Este membru al Asociației Internaționale de Drept Penal și editor al Revistei Române de Jurisprudență.

Andrei Zlătescu este în prezent coordonator al EIUC – EMA pentru România. Anterior a fost profesor asistent în Studii Globale la Facultatea de informare și Studii Media la Universitatea de Vest Ontario și profesor de comunicare la Colegiul Fanshawe în Londra, Ontario. Între 2003 și 2010, a predat studii generale la Facultatea de Comunicare a Culturii la Universitatea din Calgary. Deține un doctorat în literatură comparată la Universitatea din Alberta. În 2010, în numele Universităţii din Calgary, a condus un curs de Antropologie Politică și Studii Aplicate comunitare în Ecuador și regiuni nord-Amazoniene. A cercetat și a publicat pe larg în domeniul antropologiei culturale, istoria ideilor, studii comunitare, precum și drepturile persoanelor care aparțin minorităților.

Felix Zaharia este diplomat în cadrul Direcţiei de Drept Internațional și Tratate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din România. Este, de asemenea, vice-preşedinte al Comitetului de Implementare a Convenția de la Espoo și Raportor privind punerea în aplicare a Convenției de la Basel. A absolvit recent Dreptul la Harvard School L.L.M. unde a fost redactor la Harvard International Law Journal. A predat la Facultatea de Drept și Facultatea de Istorie, Universitatea din București și la Facultatea de Drept, Universitatea din Bologna.

Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!







JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.