Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PICCJ a organizat seminarul „Piraterie şi Contrafacere prin internet”


23 septembrie 2013 | Alexandra CONSTANTIN, Alexandra CONSTANTIN, Paula VÂRBAN
Secţiuni: Activitate parchete, Cyberlaw, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

La data de 18.09.2013, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in parteneriat cu Ambasada SUA la Bucuresti – Sectia Economica a organizat, la sediul ambasadei, un seminar cu tema „Piraterie si Contrafacere prin internet”.

In deschiderea lucrarilor, au rostit alocutiuni Excelenta sa Duane C. Butcher – insarcinatul cu afaceri interimar al SUA la Bucuresti, domnul Dimitrie Bogdan Licu, prim-adjunct al Procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si doamna Monica Pop, procuror sef al Serviciului pentru coordonarea Ministerului Public in domeniul Drepturilor de Proprietate Intelectuala.

Seminarul s-a adresat procurorilor desemnati cu instrumentarea cauzelor de proprietate intelectuala, judecatorilor care solutioneaza cauze penale, precum si ofiterilor de politie specializati in acest domeniu. Seminarul a avut ca obiectiv familiarizarea participantilor cu elementele de baza necesare investigarii infractiunilor la regimul drepturilor de proprietate intelectuala savarsite prin internet.

Analizele efectuate de catre procurorii din cadrul serviciului specializat, au relevat  amploarea fenomenului infractional in materia drepturilor de proprietate intelectuala prin folosirea internetului, infractiunile de piraterie si contrafacere constituind surse ale evaziunii fiscale, spalarii de bani, contrabandei si a altor infractiuni economico-financiare.

La lucrarile seminarului a participat si domnul Matthew Lamberti, procuror specializat in investigarea infractiunilor de proprietate intelectuala si criminalitate informatica, din cadrul Departamentului de Justitie (DOJ) al SUA – Sectia de Proprietate Intelectuala si Criminalitate Informatica si fost coordonator al activitatii de combatere a fenomenului infractional privind contrafacerea si pirateria pana in anul 2012 al DOJ – Ambasada SUA la Sofia – pe zona Europei de Sud Est, de a carui expertiza in domeniu au beneficiat participantii la acest seminar.

Totodata, in cursul zilei de 19.09.2013, domnia sa a avut o intalnire de lucru la nivelul conducerii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si a Serviciului pentru coordonarea Ministerului Public in domeniul Drepturilor de Proprietate Intelectuala, in vederea intaririi cooperarii si intensificarii luptei impotriva contrafacerii si pirateriei in mediul on-line, prin implementarea tehnicilor si metodelor avansate de investigare a infractiunilor in domeniul drepturilor de proprietate intelectuala savarsite prin internet.

In acord cu strategia asumata la nivelul conducerii Ministerului Public, in vederea cresterii calitatii si eficientizarii activitatii de instrumentare a cauzelor penale, pe baza bunelor practici prezentate, Serviciul pentru coordonarea activitatii Ministerului Public in domeniul Drepturilor de Proprietate Intelectuala va elabora, in colaborare cu IGPR, precum si cu reprezentanti ai industriei private interesati o metodologie de investigare a infractiunilor de contrafacere si piraterie savarsite prin internet.

:: sursa: mpublic.ro

Paula VÂRBAN
Alexandra CONSTANTIN
student, Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
internship, Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro