Judecătorul suprem polonez se întreabă în domeniul despăgubirilor pentru imobilele abandonate. (C-370/13 Teisseyre și Teisseyre)
Situația de fapt:
1. despăgubirea, de către un stat membru, pentru bunuri imobile abandonate pe teritoriul aflat în afara frontierelor actuale ale Poloniei
2. excluderea moștenitorilor unor astfel de bunuri care nu au cetățenia poloneză
3. compatibilitate cu articolul 18 CE a acestei excluderi.
Dispoziții incidente: articolul 18 TCE (acum art. 21 TFUE – probabil procesul a început pe vremea TCE)
Articolul 21
(ex-articolul 18 TCE)
(1) Orice cetățean al Uniunii are dreptul de liberă circulație și ședere pe teritoriul statelor membre, sub rezerva limitărilor și condițiilor prevăzute de tratate și de dispozițiile adoptate în vederea aplicării acestora.
(2) În cazul în care o acțiune a Uniunii se dovedește necesară pentru atingerea acestui obiectiv și în care tratatele nu au prevăzut puteri de acțiune în acest sens, Parlamentul European și Consiliul, hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară, pot adopta dispoziții menite să faciliteze exercitarea drepturilor menționate la alineatul (1).
(3) În aceleași scopuri ca cele menționate la alineatul (1) și în cazul în care tratatele nu au prevăzut puteri de acțiune în acest sens, Consiliul, hotărând în conformitate cu o procedură legislativă specială, poate adopta măsuri în domeniul securității sociale sau al protecției sociale. Consiliul hotărăște în unanimitate, după consultarea Parlamentului European.
Nu considerăm că situația de fapt se află în domeniu de aplicare al dreptului UE. Probabil instanța națională a dorit să respecte obligația impusă de articolul 267 alin. (3) TFUE, cauza fiind în ultimă instanță.
Mihaela MAZILU-BABEL
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Administrative, Universitatea din Craiova
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi
aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi
Condiţiile de publicare,
Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail
redactie@juridice.ro!