« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

Instituirea sistemului naţional de raportare şi control al situaţiilor financiare, angajamentelor legale şi bugetelor instituţiilor publice
23.09.2013 | JURIDICE.ro

Drept Timisoara
Secţiuni: C. administrativ, Lege 9 | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 593 din data de 20 septembrie 2013 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 88/2013 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare pentru indeplinirea unor angajamente convenite cu organismele internationale, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

1. Actul normativ reglementeaza crearea si modul de functionare a sistemului national de verificare, monitorizare, raportare si control al situatiilor financiare, angajamentelor legale si bugetelor entitatilor publice.

Sistemul national de raportare se administreaza de catre Ministerul Finantelor Publice.

Punerea in functiune a sistemului national de raportare si testarea procedurii de functionare a sistemului in relatia cu entitatile publice se va realiza pana la data de 31 decembrie 2014.

Prin ordin al ministrului finantelor publice se va aproba procedura de functionare a sistemului national de raportare, care include ansamblul de definitii, reguli, formulare, rapoarte, metodologii, termene, structuri de date si informatii, entitati publice raportoare si beneficiare, obligatiile de raportare ale entitatilor publice si alte obligatii ale acestora, modalitatea de transmitere sau inregistrare electronica a rapoartelor ori datelor, accesul si interactiunea cu sistemul, reglementarea utilizarii semnaturilor electronice si a modalitatii de autentificare, arhivarea documentelor electronice la nivelul entitatilor publice si la nivelul sistemului de raportare, precum si orice alte reguli necesare pentru functionarea sistemului.

2. Alte prevederi ale ordonantei de urgenta vizeaza stabilirea unor criterii de prioritizare a proiectelor de investitii publice semnificative.

Astfel, in functie de valoarea totala estimata, proiectele de investitii publice sunt:
– semnificative – atunci cand valoarea totala estimata a proiectului depaseste 100 de milioane lei;
– medii – atunci cand valoarea totala estimata a proiectului este intre 30 si 100 de milioane lei;
– mici – cand valoarea totala estimata a proiectului este sub 30 de milioane lei.

Principiile si criteriile de prioritizare a proiectelor de investitii publice semnificative noi sau in continuare sunt prevazute in anexa la actul normativ.

Pe baza principiilor si criteriilor prevazute in anexa, Guvernul aproba prin memorandum lista proiectelor de investitii publice semnificative care urmeaza a fi finantate prin legile bugetare anuale.

Lista proiectelor de investitii publice semnificative ce urmeaza a se finanta din fonduri publice in anul 2014 se aproba de Guvern prin memorandum pana la data de 15 octombrie 2013.

Pentru realizarea unui proiect de investitii publice semnificative este necesara parcurgerea, dupa caz, a urmatoarelor etape:
– etapa 1 – identificarea proiectului;
– etapa 2 – studiul de fezabilitate;
– etapa 3 – selectia si bugetarea;
– etapa 4 – implementarea/executia proiectului;
– etapa 5 – finalizarea, operarea si intretinerea proiectului;
– etapa 6 – evaluarea ex-post a proiectului.

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.