Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

China. Detențiune pe viață pentru un fost membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist


23 septembrie 2013 | Dumitru VARZARI
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Cyberlaw, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

În data de 22 septembrie a luat sfârșit unul din cele mai urmărite procese din istoria Chinei, informează usa.chinadaily.com.cn.

Curtea Populară din Jinan a anunțat un verdict care va face acest caz unul memorabil. Bo Xilai, fostul Secretar al Comitetului Municipal din Chongqing și fost membru al Biroul Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, a fost condamnat la detențiune pe viață. Acesta a fost găsit vinovat pentru luare de mită (în valoare de aproximativ 3,3 milioane de dolari SUA), delapidare și abuz de putere. Pedeapsa severă a fost aplicată în pofida faptului că actuala linie jurisprudențială militează pentru pedepse mai ușoare, conforme cu principiul umanismului. Curtea a aplicat această pedeapsă întrucât Bo Xilai a săvârșit infracțiuni de o gravitate sporită, nu și-a recunoscut vina și nu beneficiază de cazuri speciale de clemență prevăzute de lege.

Desfășurarea dosarului Bo Xilai era mediatizată din plin, la fiecare ședință asistau cel puțin 100 de oameni din care majoritatea erau jurnaliști. Curtea care a judecat procesul a dat publicității, prin intermediul contului său de pe o rețea de socializare, înregistrările efectuate la fiecare ședință. Este imposibil de neglijat că de la începutul procesului pe această pagină web a Curții au fost efectuate 160 de postări referitoare la acest proces, care au stârnit zeci de mii de comentarii.

Ultimele cuvinte ale lui Bo Xilai rostite în sala de judecată au fost următoarele: ”Pe parcursul procesului, atât acuzatorii cât și apărătorii au avut posibilitatea să-și exprime complet părerile. De asemenea, Curtea a publicat înregistrările efectuate în timpul ședințelor prin intermediul microblogului care îi aparține. Toate aceste aspecte m-au făcut să fiu încrezut în viitorul Sistemului Judiciar din China.”

Dumitru VARZARI
student, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Facultatea de Drept
internship, Societatea de Stiinte Juridice

 

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro