Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

China. Detențiune pe viață pentru un fost membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist


23 septembrie 2013 | Dumitru VARZARI

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

În data de 22 septembrie a luat sfârșit unul din cele mai urmărite procese din istoria Chinei, informează usa.chinadaily.com.cn.

Curtea Populară din Jinan a anunțat un verdict care va face acest caz unul memorabil. Bo Xilai, fostul Secretar al Comitetului Municipal din Chongqing și fost membru al Biroul Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, a fost condamnat la detențiune pe viață. Acesta a fost găsit vinovat pentru luare de mită (în valoare de aproximativ 3,3 milioane de dolari SUA), delapidare și abuz de putere. Pedeapsa severă a fost aplicată în pofida faptului că actuala linie jurisprudențială militează pentru pedepse mai ușoare, conforme cu principiul umanismului. Curtea a aplicat această pedeapsă întrucât Bo Xilai a săvârșit infracțiuni de o gravitate sporită, nu și-a recunoscut vina și nu beneficiază de cazuri speciale de clemență prevăzute de lege.

Desfășurarea dosarului Bo Xilai era mediatizată din plin, la fiecare ședință asistau cel puțin 100 de oameni din care majoritatea erau jurnaliști. Curtea care a judecat procesul a dat publicității, prin intermediul contului său de pe o rețea de socializare, înregistrările efectuate la fiecare ședință. Este imposibil de neglijat că de la începutul procesului pe această pagină web a Curții au fost efectuate 160 de postări referitoare la acest proces, care au stârnit zeci de mii de comentarii.

Ultimele cuvinte ale lui Bo Xilai rostite în sala de judecată au fost următoarele: ”Pe parcursul procesului, atât acuzatorii cât și apărătorii au avut posibilitatea să-și exprime complet părerile. De asemenea, Curtea a publicat înregistrările efectuate în timpul ședințelor prin intermediul microblogului care îi aparține. Toate aceste aspecte m-au făcut să fiu încrezut în viitorul Sistemului Judiciar din China.”

Dumitru VARZARI
student, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Facultatea de Drept
internship, Societatea de Stiinte Juridice

 

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică