Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Revista de Drept social nr. 7/2013
25.09.2013 | Alina Lorena STANCU

Secţiuni: Dreptul muncii, Dreptul securitatii sociale, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

A aparut numărul 7/2013 al Revistei de Drept Social.

Cuprins

Doctrină

1. Câteva consideraţii de ordin practic şi juridic privind munca prestată în străinătate prin intermediul medierii agenţilor de ocupare
Eduard NICOLAU, Marilena BALABUTI

2. Clasificarea ocupaţiilor din România în a doua jumătate a secolului XVIII -lea.

3. Critica considerentelor hotărârii CEDO în cauza Sindicatul „Păstorul cel Bun” v. România
Costel GÎLCĂ

Jurisprudenţă

4. Jurisdicţia muncii în vremea primei domnii a lui Alecsandru Ipsilanti în Ţara Românească

5. Accident de muncă ce a produs incapacitatea temporară de muncă. Acţiune în obligarea angajatorului la plata daunelor materiale şi morale. Culpa angajatului. Lipsa de răspundere a angajatorului. (Curtea de Apel Cluj, secţia I civilă, decizia civilă nr. 471/R din 18 februarie 2013)

6. Acţiunea în răspundere patrimonială. Solicitarea obligării la restituirea sumelor plătite în baza titlului executoriu. Respingere (Curtea de Apel Cluj, secţia I civilă, decizia civilă nr. 51/R din 9 ianuarie 2013)

7. Acţiune pentru restituirea sumei încasate de salariat în baza unui titlu executoriu. Respingere (Curtea de Apel Cluj, secţia I civilă, decizia civilă nr. 25/R din 8 ianuarie 2013)

8. Admitere recurs în interesul legii. Interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 252 alin (5) raportat la art. 250 din Codul muncii cu privire la posibilitatea instanţei de judecată, sesizate cu o contestaţie împotriva deciziei prin care s-a luat o măsură disciplinară împotriva salariatului, de a înlocui sancţiunea disciplinară aplicată de către angajator (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul competent să judece în interesul legii, decizia nr. 11 din 10 iunie 2013, M. Of. nr. 460 din 25 iulie 2013)

9. Anulare certificat de încadrare în grad de handicap. Admitere recurs (Curtea de Apel Oradea, secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, decizia nr. 2044 din 8 mai 2013)

10. Contribuţie minimă la fondul de asigurări sociale de sănătate, datorată de persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din dividende şi dobânzi, venituri din drepturi de proprietate intelectuală. Respingere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 257 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.Opinie separat (Curtea Constituţională, decizia nr. 325 din 25 iunie 2013, M. Of. nr. 431 din 16 iulie 2013)

11. Decizie de concediere prin acordul părţilor. Acţiune în anulare. Termen de prescripţie (Curtea de Apel Cluj, secţia I civilă, decizia civilă nr. 463/R din 18 februarie 2013)

12. Decizie de concediere. Cauză neserioasă. Anularea deciziei, reintegrarea în postul avut anterior şi acordarea de despăgubiri(Curtea de Apel Cluj, secţia I civilă, decizia civilă nr. 12/R din 7 ianuarie 2013)

13. Decizie de imputare emisă de angajator pentru recuperarea sumei plătite nelegal angajatorului în scopul finalizării studiilor de masterat. Posibilitatea recuperării prejudiciului numai prin învoiala părţilor semnată de acestea, sau în baza unei hotărâri judecătoreşti irevocabile, ca modalităţi recunoscute de lege (Curtea de Apel Cluj, secţia I civilă, decizia civilă nr. 174/R din 21 ianuarie 2013)

14. Delapidare. Despăgubiri morale pentru pierderea clienţilor (Curtea de Apel Galaţi, secţia penală, decizia nr. 384 din 13 martie 2013)

15. Funcţionar public. Anulare ordin emis de A.N.V. Eliberare din funcţia publică de inspector vamal (Curtea de Apel Oradea, secţia a II-a de contencios administrativ şi fiscal, decizia nr. 2048 din 8 mai 2013)

16. Litigiu de muncă. Domiciliu ales al reclamantului. Competenţă teritorială absolută (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secția I civilă, decizia nr. 3401 din 14 iunie 2013)

17. Plângere împotriva procesului-verbal de contravenţie prevăzută de art. 16 alin. (1) din Codul muncii. Înțelesul sintagmei „locul săvârşirii contravenţiei”. Instanţa competentă – (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secția I civilă, decizia nr. 4036 din 1 iunie 2012)

18. Recalculare pensie. Persoană care a desfăşurat munca în grupa I de muncă. Admitere (Curtea de Apel Cluj, secţia I civilă, decizia civilă nr. 306/R din 4 februarie 2013)

19. Stabilirea competenţei materiale de primă instanţă prin decizie de casare. Imposibilitatea formulării unor critici pe aspectul necompetenţei instanţei în calea de atac a recursului. Autoritate de lucru judecat (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secția I civilă, decizia nr. 567 din 7 februarie 2013)

20. Venituri pentru care s-au plătit cotele la CAS. Posibilitatea valorificării lor numai în cadrul procedurii de contestare a deciziei de pensionare (Curtea de Apel Cluj, secţia I civilă, decizia civilă nr. 191/R din 22 ianuarie 2013)

Alina Lorena STANCU
student doctorand, Facultatea de Drept – Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucuresti

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti