Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

CE. Măsuri pentru restabilirea încrederii în indicii de referinţă
24.09.2013 | Adina-Elena OPREA

Secţiuni: Banking, Content, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

În urma scandalurilor care au implicat rata dobânzilor interbancare de pe piața londoneză (London Interbank Offered Rate – LIBOR) și rata dobânzii interbancare oferite la operațiunile în euro (Euro Interbank Offered Rate – EURIBOR), Comisia Europeană a înaintat un proiect legislativ menit să restabilească încrederea în integritatea indicilor de referință.

Indice de referinţă: un indicator (statistic) calculat pe baza unui set reprezentativ de date subiacente și utilizat ca preț de referință pentru un instrument sau un contract financiar ori pentru a măsura performanța unui fond de investiții.

Michel Barnier, comisarul pentru piața internă, a declarat: „Indicii de referință sunt elemente fundamentale ale sistemului financiar: aceștia sunt esențiali pentru piețele noastre, precum și pentru ipotecile și economiile a milioane dintre cetățenii noștri, dar au rămas până în prezent în mare măsură nereglementați și nesupravegheați. Încrederea la nivelul pieței a fost subminată de scandaluri și acuzații de manipulare a indicilor de referință. Această situație nu poate continua: trebuie să reclădim încrederea. Propunerile avansate astăzi vor garanta, pentru prima dată, că toți furnizorii de indici de referință vor fi supuși obligației de a fi autorizați și vor face obiectul unei supravegheri. Propunerile vor ameliora transparența și vor aborda problema conflictelor de interese. Astfel vor fi asigurate integritatea, continuitatea și calitatea indicilor de referință cheie.”

Adina Elena OPREA

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti