Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

Întrebare preliminară cu privire la transferul de întreprinderi. UPDATE: Hotărârea Curții de Justiție


15.09.2014 | Mihaela MAZILU-BABEL
Secţiuni: CJUE, Drept civil, Drept comercial, Dreptul Uniunii Europene, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

15 septembrie 2014: Curtea de Justiție a statuat:

Articolul 3 alineatul (3) din Directiva 2001/23/CE a Consiliului din 12 martie 2001 privind apropierea legislației statelor membre referitoare la menținerea drepturilor lucrătorilor în cazul transferului de întreprinderi, unități sau părți de întreprinderi sau unități trebuie interpretat în sensul că reprezintă „condiții de muncă convenite printr‑o convenție colectivă”, în sensul acestei dispoziții, condițiile de muncă stabilite printr‑o convenție colectivă, care continuă, în temeiul dreptului unui stat membru, în pofida rezilierii convenției menționate, să își producă efectele asupra raporturilor de muncă care intrau direct în sfera sa înainte de încetarea acesteia, atât timp cât raporturile de muncă menționate nu sunt supuse unei noi convenții colective sau nu este încheiat un nou acord individual cu lucrătorii vizați.

Pentru întreg cuprinsul hotărârii, a se vedea aici.

***

3 iunie 2014: Avocatul General propune următorul răspuns:
„Articolul 3 alineatul (3) din Directiva 2001/23/CE a Consiliului din 12 martie 2001 privind apropierea legislației statelor membre referitoare la menținerea drepturilor lucrătorilor în cazul transferului de întreprinderi, unități sau părți de întreprinderi sau unități trebuie interpretat în sensul că condițiile de muncă convenite în baza convenției colective includ și condițiile menținute în timp printr‑o prevedere a dreptului național anterioară rezilierii convenției colective, prin care se garantează menținerea respectivei convenții colective, în formă diluată și pe bază temporară, ulterior rezilierii sale.”

Pentru întreg cuprinsul concluziilor, a se vedea aici.

***

24 septembrie 2013: Judecătorul suprem austriac se întreabă în domeniul transferului de întreprinderi (unități sau părți de întreprinderi sau unități) și în materia convențiilor colective aplicabile lucrătorilor acestora. (C-328/13 Österreichischer Gewerkschaftsbund)

Situația de fapt:
1. obligaţia cesionarului de a menţine condiţiile de muncă convenite printr-o convenţie colectivă până la intrarea în vigoare a unei alte convenţii colective
2. rezilierea, înainte de transfer, a convenţiei colective aplicabile cedentului, precum şi a celei aplicabile cesionarului
3. legislaţie naţională care prevede că o convenţie colectivă reziliată continuă să producă efecte până la intrarea în vigoare a unei alte convenţii
4. posibilitate de a aplica lucrătorilor, după transfer, vechea convenţie colectivă a cesionarului, care continuă să producă efecte.

Dispoziții incidente: articolul 3 alineatul (3) din Directiva 2001/23/CE

(3) După transfer, cesionarul menține condițiile de muncă convenite printr-o convenție colectivă, în aceleași condiții aplicabile cedentului în cadrul acelui acord, până la data rezilierii sau expirării convenției colective sau a intrării în vigoare sau a aplicării unei alte convenții colective.

Mihaela MAZILU-BABEL
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Administrative, Universitatea din Craiova

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro