Secţiuni » Notari publici
Notari publici

Dumitru Viorel Mănescu: ”fiecare notar poate verifica oricând dacă o procură a fost revocată”


24 septembrie 2013 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Dumitru Viorel Mănescu, președintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, a declarat într-un interviu publicat pe site-ul UNNPR ref. cele mai frecvente pericole care pot surveni în cursul exercitării profesiei de notar public: ”Pericolul are în sine ceva imprevizibil, fortuit, dacă vreţi. Or notariatul este prin esenţă o profesie în slujba predictibilităţii raporturilor juridice, creată tocmai în scop preventiv, profilactic. Nu cred că putem vorbi de alte pericole specifice profesiei noastre decât de cele care apar în viaţa oricui.

Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a încercat să elimine în timp cât mai multe „riscuri”, să spunem, asociate îndeplinirii profesiei de notar şi care ar putea antrena responsabilitatea profesională a notarilor publici independent de voinţa lor. Astăzi, prin intermediul registrelor naţionale declarate prin lege de interes public, dar pe care le-am construit, le alimentăm şi le întreţinem din resurse proprii, fiecare notar poate verifica elemente importante care îl ajută pe el şi pe clientul său să avanseze fără riscuri în raporturi juridice importante. De pildă, poate verifica oricând dacă o procură a fost revocată, dacă există un testament ori a fost efectuată o donaţie, dacă o cauză succesorală a fost deschisă la biroul altui coleg, dacă un moştenitor a renunţat la o succesiune, dacă există o convenţie matrimonială şi care este regimul matrimonial ales de soţi. Mai mult, în timp real, poate interoga baza de date privind evidenţa populaţiei cu privire la identitatea părţii semnatare a unui act. Funcţionează şi regula unicităţii originalului actului autentic păstrat în arhiva notarului. Dacă vă gândiţi la fiecare dintre aceste elemente veţi vedea că unele sunt menite să evite falsurile, altele să evite erorile în dezbaterea unei cauze succesorale ori să prevină situaţii de tipul beneficiului nejustificat de pe urma unui drept inexistent. Eu cred că aceste „plase de siguranţă” create prin efortul notarilor publici şi al Uniunii sunt nu numai în beneficiul incontestabil al cetăţeanului, dar contribuie mult la reducerea riscurilor care ar putea angaja responsabilitatea profesională a notarului.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică