« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Notari publici
Official partner: Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România
Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania
JURIDICE

Dumitru Viorel Mănescu: ”fiecare notar poate verifica oricând dacă o procură a fost revocată”
24.09.2013 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Dumitru Viorel Mănescu, președintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, a declarat într-un interviu publicat pe site-ul UNNPR ref. cele mai frecvente pericole care pot surveni în cursul exercitării profesiei de notar public: ”Pericolul are în sine ceva imprevizibil, fortuit, dacă vreţi. Or notariatul este prin esenţă o profesie în slujba predictibilităţii raporturilor juridice, creată tocmai în scop preventiv, profilactic. Nu cred că putem vorbi de alte pericole specifice profesiei noastre decât de cele care apar în viaţa oricui.

Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a încercat să elimine în timp cât mai multe „riscuri”, să spunem, asociate îndeplinirii profesiei de notar şi care ar putea antrena responsabilitatea profesională a notarilor publici independent de voinţa lor. Astăzi, prin intermediul registrelor naţionale declarate prin lege de interes public, dar pe care le-am construit, le alimentăm şi le întreţinem din resurse proprii, fiecare notar poate verifica elemente importante care îl ajută pe el şi pe clientul său să avanseze fără riscuri în raporturi juridice importante. De pildă, poate verifica oricând dacă o procură a fost revocată, dacă există un testament ori a fost efectuată o donaţie, dacă o cauză succesorală a fost deschisă la biroul altui coleg, dacă un moştenitor a renunţat la o succesiune, dacă există o convenţie matrimonială şi care este regimul matrimonial ales de soţi. Mai mult, în timp real, poate interoga baza de date privind evidenţa populaţiei cu privire la identitatea părţii semnatare a unui act. Funcţionează şi regula unicităţii originalului actului autentic păstrat în arhiva notarului. Dacă vă gândiţi la fiecare dintre aceste elemente veţi vedea că unele sunt menite să evite falsurile, altele să evite erorile în dezbaterea unei cauze succesorale ori să prevină situaţii de tipul beneficiului nejustificat de pe urma unui drept inexistent. Eu cred că aceste „plase de siguranţă” create prin efortul notarilor publici şi al Uniunii sunt nu numai în beneficiul incontestabil al cetăţeanului, dar contribuie mult la reducerea riscurilor care ar putea angaja responsabilitatea profesională a notarului.”

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.