Secţiuni » Notari publici
Notari publici
Official partner: Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România

Dumitru Viorel Mănescu: ”fiecare notar poate verifica oricând dacă o procură a fost revocată”
24.09.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Notari
JURIDICE - In Law We Trust

Dumitru Viorel Mănescu, președintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, a declarat într-un interviu publicat pe site-ul UNNPR ref. cele mai frecvente pericole care pot surveni în cursul exercitării profesiei de notar public: ”Pericolul are în sine ceva imprevizibil, fortuit, dacă vreţi. Or notariatul este prin esenţă o profesie în slujba predictibilităţii raporturilor juridice, creată tocmai în scop preventiv, profilactic. Nu cred că putem vorbi de alte pericole specifice profesiei noastre decât de cele care apar în viaţa oricui.

Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a încercat să elimine în timp cât mai multe „riscuri”, să spunem, asociate îndeplinirii profesiei de notar şi care ar putea antrena responsabilitatea profesională a notarilor publici independent de voinţa lor. Astăzi, prin intermediul registrelor naţionale declarate prin lege de interes public, dar pe care le-am construit, le alimentăm şi le întreţinem din resurse proprii, fiecare notar poate verifica elemente importante care îl ajută pe el şi pe clientul său să avanseze fără riscuri în raporturi juridice importante. De pildă, poate verifica oricând dacă o procură a fost revocată, dacă există un testament ori a fost efectuată o donaţie, dacă o cauză succesorală a fost deschisă la biroul altui coleg, dacă un moştenitor a renunţat la o succesiune, dacă există o convenţie matrimonială şi care este regimul matrimonial ales de soţi. Mai mult, în timp real, poate interoga baza de date privind evidenţa populaţiei cu privire la identitatea părţii semnatare a unui act. Funcţionează şi regula unicităţii originalului actului autentic păstrat în arhiva notarului. Dacă vă gândiţi la fiecare dintre aceste elemente veţi vedea că unele sunt menite să evite falsurile, altele să evite erorile în dezbaterea unei cauze succesorale ori să prevină situaţii de tipul beneficiului nejustificat de pe urma unui drept inexistent. Eu cred că aceste „plase de siguranţă” create prin efortul notarilor publici şi al Uniunii sunt nu numai în beneficiul incontestabil al cetăţeanului, dar contribuie mult la reducerea riscurilor care ar putea angaja responsabilitatea profesională a notarului.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti