Secţiuni » Notari publici
Notari publici
Official partner: Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România

Birou notarial, amendat cu 20.000 lei pentru nerespectarea securităţii datelor personale ale clienților
25.09.2013 | Gabriela ZANFIR FORTUNA

Secţiuni: Cyberlaw, Data protection, Notari
JURIDICE - In Law We Trust

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a amendat un birou notarial cu 20.000 de lei pentru încălcarea obligaţiilor de aplicare a măsurilor de securitate şi de păstrare a confidenţialităţii prelucrărilor de date cu caracter personal. Această faptă constituie contravenţia de „neîndeplinire a obligaţiilor privind confidenţialitatea şi aplicarea măsurilor de securitate”, prevăzută de art. 33 din Legea nr. 677/2001.

Conform unui comunicat al ANSPDCP, din 19 septembrie 2013, „în investigaţia realizată s-a constatat că operatorul nu a adoptat suficiente măsuri de securitate şi confidenţialitate pentru a asigura protecţia datelor personale ale clienţilor, angajaţilor şi colaboratorilor săi (inclusiv categorii de date cu caracter special) împotriva dezvăluirii şi accesului neautorizat, precum şi împotriva oricărei alte forme de prelucrare ilegală, ceea ce a condus la dezvăluirea pe Internet a datelor cu caracter personal ale acestora, cu încălcarea dispoziţiilor art. 19 şi art. 20 din Legea nr. 677/2001”.

Astfel, art. 19 al Legii nr. 677/2001 statuează că „orice persoană care acţionează sub autoritatea operatorului sau a persoanei împuternicite, inclusiv persoana împuternicită, care are acces la date cu caracter personal, nu poate să le prelucreze decât pe baza instrucţiunilor operatorului, cu excepţia cazului în care acţionează în temeiul unei obligaţii legale”.

Pe de altă parte, conform art. 20 alin. (1) al Legii nr. 677/2001, „operatorul este obligat să aplice măsurile tehnice şi organizatorice adecvate pentru protejarea datelor cu caracter personal împotriva distrugerii accidentale sau ilegale, pierderii, modificării, dezvăluirii sau accesului neautorizat, în special dacă prelucrarea respectivă comportă transmisii de date în cadrul unei reţele, precum şi împotriva oricărei alte forme de prelucrare ilegală”.

Trebuie menţionat că art. 33 al Legii nr. 677/2001 prevede posibilitatea sancţionării neîndeplinirii obligaţiilor privind măsurile de securitate şi de păstrare a confidenţialităţii prelucrărilor cu amendă de la 1.500 la 50.000 de lei.

ANSPDCP mai precizează că „în considerarea riscurilor asupra vieţii private a unui număr semnificativ de persoane, Autoritatea a dispus, de asemenea, ca operatorul sancţionat să întocmească o politică de securitate privind cerinţele minime de securitate a prelucrărilor de date cu caracter personal şi să instruiască personalul propriu în legătură cu măsurile de securitate adoptate”.

Aceasta este una dintre cele mai mari sancţiuni contravenţionale aplicate de ANSPDCP de la înfiinţare până în prezent. Conform rapoartelor anuale de activitate ale Autorităţii, publicate pe pagina sa de internet, cuantumul total al amenzilor pe parcursul întregului an 2011 a fost de 61.300 de lei (rezultate din 214 acţiuni de control), în timp ce în 2010 a fost de 65.500 de lei, 2009 – 76.100 de lei, 2008 – 84.000 de lei, 2007 – 86.700 de lei, 2006 – o sumă neprecizată, formată însă din numai 4 amenzi. ANSPDCP a fost înfiinţată prin Legea nr. 102/2005, însă în 2005 a funcţionat doar începând cu luna septembrie. Raportul anual pentru 2012 nu a fost încă publicat.

drd. Gabriela ZANFIR

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti