BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
5 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Onorariu de succes vs. Pact de quota litis
25.09.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 135 din Statutul profesiei de avocat, este interzis avocatului să-şi fixeze onorariile în baza unui pact de quota litis, care este o convenţie încheiată între avocat şi clientul său, înainte de soluţionarea definitivă a unei cauze, prin care se fixează exclusiv totalitatea onorariilor avocatului, în funcţie de rezultatul judiciar al cauzei, indiferent dacă aceste onorarii constau într-o sumă de bani, un bun sau orice altă valoare. Înalta Curte a precizat că pactul de quota litis nu trebuie confundat cu onorariul de succes, prin care părţile convin asupra unui onorariu care să îndeplinească condiţia proporţionalităţii în raport de natura şi complexitatea cauzei în care se acordă asistenţă juridică, la care se adaugă onorariul de succes cu titlu complementar raportat la atingerea de către avocat a unui anumit rezultat. În speţă, contractul de asistenţă juridică a avut ca obiect reprezentarea la Comisia Locală de Aplicare a Legii nr. 247/2005 şi la Comisia Judeţeană din cadrul Prefecturii, pentru depunerea de cereri, contestaţii în vederea punerii în posesie şi eliberării titlului de proprietate asupra unui teren, în baza hotărârilor judecătoreşti prin care reclamanta a obţinut anterior reconstituirea dreptului de proprietate. În contract s-a menţionat că „în cazul în care se va obţine punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate pentru 30 ha, reclamanta va achita onorariu de succes de 125.000 Euro”. Înalta Curte a apreciat că „între părţi nu a fost încheiat un contract aleatoriu în care să existe atât posibilitatea unui câştig cât şi riscul unei pierderi, existând certitudine asupra obţinerii rezultatului, în condiţiile în care reclamanta deţinea un titlu executoriu prin care obţinuse reconstituirea dreptului de proprietate pe un amplasament indicat chiar în titlu”. Prin urmare, Înalta Curte a apreciat că este nul absolut un astfel de contract de asistenţă juridică care cuprinde un pact de quota litis... (Decizia nr. 2131 din 30 mai 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatarea nulităţii absolute a unui contract de asistenţă juridică)

Corina CIOROABĂ

Notă.  Interzicerea pactului de quota litis este prevăzută, în prezent, la art. 130 din Statutul profesiei de avocat, aprobat prin Hotărârea UNBR nr. 64 /2011.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Au fost scrise până acum 5 de comentarii cu privire la articolul “ICCJ. Onorariu de succes vs. Pact de quota litis

 1. Ce noroc pe noi sa avem un statut anacronic, cu prevederi existente de la 1861…

  Cind clientii vin si spun ca nu au bani de onorariu dar ca te platesc din ceea ce obtin de la debitor / asigurator (cum sunt dosarele de accidente auto, recuperare creante, malpraxis medical) nu iti ramine de facut decit 2 lucruri: fie incalci statutul si preiei dosarul, falsificind contractul de asistenta juridica la capitolul onorariu; fie refuzi clientul si mori de foame cu o mindrete de statut al profesiei inramat pe peretele cabinetului.

  MODERAT

  • Florin RADU spune:

   la fel de adevarat e faptul ca, in romania, este foarte riscant pt un avocat sa aiba incredere ca, clientul chiar ii va achita parte din ceea ce va obtine ca despagubire. asta, DACA va obtine ceva, efectiv.
   eu am refuzat astfel de propuneri din partea clientilor, neavand incredere ca voi vedea vreun banut de la ei …

 2. Mihaela MAZILU-BABEL spune:

  îmi place următoare afirmație din considerente: „nu a fost un contract aleatoriu”…adică era clar și limpede ca cerul unei zile de vară faptul că judecătorul va face dreptate existând de fapt o obligație de rezultat în sarcina instanței sesizate, și nu una de mijloace – in sensul ca judecătorul face dreptate nu doar depune toate diligențele pentru a face dreptate. Prin urmare, pact de quota litis!

 3. Onorariul de succes este un pact de quota litis.
  Clientul se obliga, dupa castigarea procesului, sa achite o anume suma exprimata ca procent din suma castigata, catre avocat, cu titlul de onorariu pentru serviciile juridice.
  Testul juridic impus de instanta suprema, si anume sa fie un „contract aleatoriu” iar castigul in instanta sa fie INCERT, este imposibil de realizat.
  In instanta nu exista niciodata CERTITUDINEA castigarii unui proces, chiar daca la prima vedere, ai un dosar beton.
  Fără ironie, justiţia română este o instituţie cu rezultate perfect aleatorii, ca Loteria română. Este practic imposibil să prevezi rezultatul unui proces.
  Onorariul de succes este un pact de quota litis prin orice definiţie a expresiei.
  ICCJ vede o diferenţă acolo unde nu există niciuna.
  Onorariu de succes = Pact de quota litis
  Nu înţeleg de ce este interzis de Statutul avocatului. Nu există o explicaţie nici logică nici morală. Ba din contră, este dispoziţie vetustă în detrimentul clienţilor.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate