Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-DNA, 25 septembrie 2013


25 septembrie 2013 | Lorina PÎRVAN, Paula VÂRBAN, Lorina PÎRVAN
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Luare de mita, in forma continuata. Trimitere in judecata. D.N.A.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a urmatorilor inculpati:

– V.I., director general si director general adjunct RADET (functii ocupate consecutiv la data comiterii faptelor) in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de luare de mita, in forma continuata,
– G.O.D., director al Directiei exploatare si mentenanta la RADET (la data comiterii faptelor) in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de luare de mita, in forma continuata,
– M.D., director economic si comercial in cadrul RADET (la data comiterii faptelor), in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de luare de mita, in forma continuata si complicitate la luare de mita, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In cursul lunii februarie 2013, inculpatii V.I., director general al RADET si M.D., director economic, au pretins de la un denuntator, reprezentant al unei societati comerciale, suma de 600.000 lei (reprezentând 10% din suma pe care RADET Bucuresti o datora societatii respective in baza unui contract), pentru a incepe efectuarea platilor aferente materialelor livrate de catre aceasta societate. In perioada februarie-martie 2013, cei doi directori au primit, in trei transe, suma totala de 148.800 lei. Banii i-au fost remisi lui M.D., o parte din aceste sume fiindu-i date apoi lui V.I..

De asemenea, la data de 25 februarie 2013, inculpatul G.O.D. a primit de la reprezentantul aceleiasi societati comerciale suma de 5.000 lei, ca urmare a unei pretinderi anterioare, in scopul de a nu exercita unele atributii de serviciu ce ar fi avut consecinte negative asupra derularii contractelor incheiate de RADET Bucuresti cu respectiva societate. La data de 22 ianuarie 2013, inculpatul G.O.D. a mai primit o alta suma, de 50.000 lei, prin intermediul aceleiasi persoane, de la reprezentantul altei societati comerciale care avea contracte cu RADET Bucuresti, dupa ce, anterior conditionase continuarea implementarii contractelor de primirea acelei sume de bani. In acelasi scop, al derularii in bune conditii a contractului, inculpatul G.O. i-a pretins reprezentantului acestei ultime societati comerciale sa efectueze plata cazarii in cuantum de circa 1.000 euro, pentru doua camere duble la un hotel din Paris, cu ocazia unei excursii pe care inculpatul impreuna cu alte persoane intentionau sa o faca in luna aprilie 2013. Desi cererea fusese acceptata, excursia nu a mai avut loc din cauza initierii prezentei anchete penale.
La inceputul lunii februarie 2013, M.D. a pretins si a primit, de la un alt denuntator, administrator al unei alte societati comerciale, suma de 43.000 lei, pentru a dispune efectuarea unor plati restante pe care RADET le datora societatii administrate de denuntator, in baza unui contract de lucrari.
In vederea confiscarii, in cauza s-a dispus indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului asigurator, asupra unor sume de bani apartinând celor trei inculpati, pâna la concurenta sumei reprezentand obiectul infractiunii de luare de mita.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalului Bucuresti.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

***

Evaziune fiscala in forma continuata. Cercetari penale. D.N.A.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de B.E.M., cetatean libanez, administrator de fapt al SC QUICKLITE DISTRIBUTION SRL, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de evaziune fiscala in forma continuata.

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:
In perioada 1 iulie 2008–31 decembrie 2009, in calitate de administrator de fapt al SC QUICKLITE DISTRIBUTION SRL, inculpatul B.E.M. s-a sustras de la indeplinirea obligatiilor fiscale, prin omisiunea evidentierii in actele contabile a activitatilor economice efectuate si a veniturilor realizate si prin evidentierea unor cheltuieli fictive, cauzand bugetului de stat un prejudiciu de 14.460.958 lei, constand in TVA si impozit pe profit.

La data de 24 septembrie 2013, procurorii au dispus retinerea inculpatului B.E.M. pe un termen de 24 de ore, urmand a fi prezentat la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Actele de urmarire penala au fost efectuate impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul I.G.P.R.-Directia de Investigare a Fraudelor.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

:: sursa: pna.ro

Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship, Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro