Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-DIICOT, 25 septembrie 2013


25 septembrie 2013 | Lorina PÎRVAN, Paula VÂRBAN, Lorina PÎRVAN

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Efectuare de operatiuni financiare in mod fraudulos si infractiuni informatice. Perchezitii domiciliare. D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Suceava, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul B.C.C.O. Suceava,  cu sprijinul B.C.C.O. Bacau, B.C.C.O. Craiova, B.C.C.O. Constanta, B.C.C.O. Alba, B.C.C.O. Galati, S.C.C.O. Dambovita, I.P.J. Suceava-S.A.S., Inspectoratul Judetean de Jandarmi Suceava, Brigada Mobila de Jandarmi ”Alexandru Cel Bun”  Bacau, , I.J.J. Galati si S.A.S. Botosani, au efectuat un numar de 37 de perchezitii domiciliare  pe raza judetelor Suceava, Botosani, Bacau, Constanta, Dolj, Sibiu, Dambovita si Galati, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unui grup infractional organizat, compus din 36 de membri, cetateni romani si straini, specializat in savarsirea infractiunilor de: „efectuare de operatiuni financiare in mod fraudulos”, “detinere, fara drept, a unui program informatic, a unei parole, cod de acces sau date informatice” si “distribuire sau punere la dispozitie sub orice forma, fara drept, a unui dispozitiv sau program informatic, a unei parole, cod de acces sau alte asemenea date informatice”.

Membrii gruparii infractionale au actionat in mod coordonat, in scopul savarsirii de infractiuni informatice, avand ca obiect fraudarea in special a clientilor unei banci italiene, prin obtinerea in mod fraudulos a datelor de acces la conturile bancare online banking ale acestora prin metoda phishing, accesarea fara drept a conturilor si efectuarea de transferuri frauduloase de fonduri prin intermediul sistemului international de transfer de bani Western Union, scopul final al grupului infractional organizat fiind obtinerea de beneficii financiare substantiale.

Activitatea infractionala a grupului era structurata pe trei paliere principale, respectiv: obtinerea datelor de acces la conturi bancare, efectuarea transferurilor frauduloase de fonduri si ridicarea sumelor de bani astfel transferate. O parte din membrii grupului actionau pe teritoriul Italiei pentru obtinerea datelor de acces la conturile bancare ale victimelor si realizarea transferurilor frauduloase catre alti membri ai gruparii care, la randul lor, aveau sarcina sa  ridice aceste sume de bani din diferite locatii ale agentiilor Western Union de pe teritoriul Romaniei.

Prejudiciul estimat, pana in acest moment al cercetarilor este de 500.000 euro.

Procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava au procedat la audierea unui numar de 38 de persoane, fiind dispusa retinerea unui numar de 14 inculpati, precum si masura obligarii de a nu parasi tara fata de 9 invinuiti. Inculpatii retinuti urmeaza a fi prezentati cu propunere de arestare preventiva instantei competente.

Pe parcursul cercetarilor a fost acordat sprijin de catre Ambasada S.U.A. la Bucuresti,  S.R.I. – Directia Judeteana Suceava, S.O.S. Suceava, S.O.S. Bacau, S.O.S. Constanta, S.O.S. Alba, S.O.S. Craiova, S.O.S. Galati si S.O.S. Ploiesti.

Facem precizarea ca faptele invinuitilor sunt analizate prin raportare la dispozitiile art. 66 Cod procedura penala, referitoare la prezumtia de nevinovatie.

***

Evaziune fiscala, fals, uz de fals si spalare de bani. Urmarire penala. D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caras-Severin

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Caras-Severin, impreuna cu lucratorii din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Timisoara si ai Serviciilor de Combatere a Criminalitatii Organizate Caras-Severin si Mehedinti, efectueaza un numar de 25 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Caras-Severin, Mehedinti si Gorj in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, fals, uz de fals si spalare de bani, fapte prevazute de art. 7 din Legea nr. 39/2003, art. 8 si 9 din Legea nr. 241/2005, art. 290, art. 291 C. pen. si art. 29 din Legea nr. 656/2002.

In urma cercetarilor efectuate, prin rezolutia din 23.09.2013 s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de 20 invinuiti si 7 societati comerciale.

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca invinuitii au inregistrat in fals in evidentele contabile ale societatilor comerciale, documente care atesta efectuarea unor acte comerciale fictive.

In baza acestor documente false introduse in contabilitate se prejudiciaza bugetul de stat prin doua modalitati. Pe de o parte, acestea sunt folosite la restituirea ilegala de TVA, in cele mai multe situatii nu prin primirea efectiva a unor sume de bani, ci prin compensarea TVA-ului de platit cu cel de restituit. Pe de alta parte, documentele sunt folosite pentru diminuarea profitului impozabil, atestand cheltuieli fictive.

Activitatea infractionala de care sunt suspectati invinuitii presupune derularea prin mai multe societati a unor activitati comerciale (plati) fictive, sumele de bani rezultate fiind insusite in interes personal. In acest circuit comercial exista o ultima firma, in sarcina careia ramane datoria fiscala si care este deschisa fictiv pe numele unor persoane care nu pot fi gasite de autoritati ale statului cu atributii in domeniu fiscal, fie pe numele unor persoane fara adapost, sau pe numele unor persoane care locuiesc in fapt, in strainatate.

Suportul informativ a fost asigurat de S.R.I. Caras-Severin si S.R.I. Mehedinti.

Prejudiciul estimativ adus bugetului statului se ridica la suma de aproximativ 7 milioane lei.

Mentionam ca invinuitii din prezenta cauza beneficiaza de garantia legala si constitutionala a prezumtiei de nevinovatie.

:: sursa: diicot.ro

Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică