Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Întrebare preliminară cu privire la raport juridic de muncă al funcționarului public
26.09.2013 | Mihaela MAZILU-BABEL

Judecătorul suprem maghiar se întreabă dacă Carta DFUE se aplică unui raport juridic de muncă al funcționarului public/funcționar al Guvernului. (C-332/13 Weigl)

Situația de fapt:
1. protecția lucrătorilor în cazul concedierii nejustificate
2. concediere fără invocarea unui motiv
3. funcționar al unui organ al administrației publice care a fost concediat în temeiul unei dispoziții din legislația națională privind statutul funcționarilor.

Dispoziții incidente:

1. articolul 6 TUE

Articolul 6
Uniunea este competentă să desfășoare acțiuni de sprijinire, de coordonare sau completare a acțiunii statelor membre. Prin finalitatea lor europeană, aceste acțiuni au următoarele domenii:
(a) protecția și îmbunătățirea sănătății umane;
(b) industria;
(c) cultura;
(d) turismul;
(e) educația, formarea profesională, tineretul și sportul;
(f) protecția civilă;
(g) cooperarea administrativă.

2. articolele 30 și 51 din Carta DFUE

Articolul 30
Protecția în cazul concedierii nejustificate
Orice lucrător are dreptul la protecție împotriva oricărei concedieri nejustificate, în conformitate cu dreptul Uniunii și cu legislațiile și practicile naționale.

Articolul 51
Domeniul de aplicare
(1) Dispozițiile prezentei carte se adresează instituțiilor, organelor, oficiilor și agențiilor Uniunii, cu respectarea principiului subsidiarității, precum și statelor membre numai în cazul în care acestea pun în aplicare dreptul Uniunii. Prin urmare, acestea respectă drepturile și principiile și promovează aplicarea lor în conformitate cu atribuțiile pe care le au în acest sens și cu respectarea limitelor competențelor conferite Uniunii de tratate.
(2) Prezenta cartă nu extinde domeniul de aplicare a dreptului Uniunii în afara competențelor Uniunii, nu creează nici o competență sau sarcină nouă pentru Uniune și nu modifică competențele și sarcinile stabilite de tratate.

A se mai vedea și următoarele cereri sosite tot din Ungaria, însă nu de la instanța supremă:C-614/12C-526/12C-491/12, C-490/12, C-489/12 și C-488/12

Pentru cauze din România în care dispozițiile din Carta DFUE se aplică raporturilor juridice ce privesc funcționarii publici sau cei asimilați lor, fără ca instanța să se întrebe dacă măcar situația de fapt se află în domeniul de aplicare material al dreptului UE, a se vedea, cu titlu de exemplu:
1. Decizia civilă nr.7179 din 09.11.2011 a Curții de Apel București, secția a VII a privind pensiile militarilor
2. Sentința civilă nr. 451/15.03.2011 a Tribunalului Bacău – pentru personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești
3. Sentința nr. 154 din 4 iunie 2008 a Curții de Apel Timișoara – litigiu privind funcționari publici (Legea nr. 188/1999) -comisari ANPC – Carta DFUE nu era în vigoare.

Mihaela MAZILU-BABEL
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Administrative, Universitatea din Craiova


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.