Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Contract de antrepriză cu element de extraneitate


26 septembrie 2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Procedură civilă, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 23 din Regulamentul CE nr. 44/2001, dacă părţile, dintre care cel puţin una are domiciliul pe teritoriul unui stat membru, au convenit că instanţa sau instanţele dintr-un stat membru urmează să fie competente pentru soluţionarea eventualelor litigii cu privire la raportul juridic dintre ele, competenţa aparţine în mod exclusiv acelei instanţe sau instanţelor respective, cu excepţia unei convenţii contrare a părţilor. În speţă, părţile dintr-un contract de antrepriză au stabilit ca litigiile dintre acestea să fie supuse spre soluţionare instanţelor judecătoreşti material competente de la sediul antreprenorului general, care se află în Austria. Înalta Curte a apreciat că, prin introducerea cererii de chemare în judecată pe rolul instanţelor române, nu se poate reţine că una dintre părţi a renunţat la clauza atributivă de competenţă din contract, întrucât simpla introducere a unei acţiuni pe rolul acestor instanţe nu are valoarea unei convenţii a părţilor de stabilire a competenţei instanţelor române, în sensul prevederilor art. 23 din Regulamentul CE nr. 44/2001. Faţă de aceste aspecte, Înalta Curte a statuat că se impune repingerea cererii formulate de reclamantă, ca nefiind de competenţa instanţelor române. (Decizia nr. 1856 din 22 aprilie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect remediere lucrări)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro