Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

CJUE. Concluziile Avocatului general ref. dreptul la concediu de maternitate în cazul maternității de substituție
27.09.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Dreptul familiei, Dreptul muncii, Dreptul sanatatii, Dreptul securitatii sociale
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat CJUE: Avocatul general Kokott consideră că în cazul maternității de substituție ambele mame au dreptul la concediu de maternitate.

Concediul de maternitate de cel puțin 14 săptămâni nu s-ar dubla, ci ar trebui împărțit între cele două mame; concediul de maternitate ar trebui să fie de cel puțin două săptămâni pentru fiecare.
Nu există norme uniforme privind maternitatea de substituție[1] în Uniunea Europeană. În timp ce în multe state membre aceasta este interzisă, în Regatul Unit este acceptată în anumite condiții. Cu toate acestea, în Regatul Unit nu există nicio normă clară privind concediul de maternitate al femeii care își asumă răspunderea pentru îngrijirea copilului după naștere (mamă beneficiară).

C. D. și partenerul său, care trăiesc în Regatul Unit, au apelat la o mamă surogat pentru a-și îndeplini dorința de a avea un copil. Copilul a fost conceput din spermatozoizii prelevați de la partenerul reclamantei și dintr-un ovul care nu provenea însă de la C. D. Aceasta din urmă a început să îngrijească copilul și să îl alăpteze la o oră de la naștere. La câteva luni de la naștere, o instanță britanică încredințează C. D. și partenerului acesteia răspunderea părintească deplină și permanentă pentru copil, cu aprobarea mamei surogat, în conformitate cu legislația britanică privind maternitatea de substituție.

Întrucât angajatorul său, instituție publică, considera că aceasta nu are dreptul la concediu de maternitate cu plată sau la concediu pentru adopție pentru motivul că nu a născut sau nu a adoptat un copil, C. D. a inițiat o acțiune în justiție în fața unei instanțe britanice. Instanța respectivă a solicitat Curții de Justiție a Uniunii Europene să stabilească dacă, în conformitate cu dreptul Uniunii[2], o femeie are dreptul la concediu de maternitate cu plată în cazul în care nu ea însăși, ci o mamă surogat a dat naștere unui copil.

Avocatul general Juliane Kokott consideră că o mamă beneficiară care are un copil în urma unui contract de reproducere umană asistată prin intermediul unei mame surogat are dreptul la concediu de maternitate în temeiul dreptului Uniunii în cazul în care aceasta ia copilul în îngrijire după naștere, maternitatea de substituție este recunoscută în statul membru în cauză, iar cerințele naționale sunt îndeplinite. Acest lucru este valabil chiar și atunci când mama beneficiară nu alăptează copilul după naștere. Concediul de maternitate luat de mama surogat ar trebui să se deducă; concediul de maternitate al mamei beneficiare ar trebui să fie de minimum două săptămâni.

La momentul adoptării normelor privind concediul de maternitate, în 1992, legiuitorul Uniunii a avut în vedere numai conceptul biologic monist de maternitate și prin urmare nu a luat în considerare practica maternității de substituție, care atunci era un fenomen puțin răspândit. Obiectivul protecției concediului de maternitate, consacrat ca drept fundamental, impune și protecția mamei beneficiare, indiferent dacă aceasta alăptează sau nu alăptează copilul în cauză[3]. Acest concediu plătit nu ar viza doar protecția lucrătoarei în perioada care urmează sarcinii și nașterii, ci ar trebui de asemenea să asigure o dezvoltare adecvată a relației mamă-copil.

În orice caz, dacă statul membru recunoaște raportul legal al mamei beneficiare cu copilul în cazul specific, dreptul Uniunii ar trebui aplicat în cazul unei mame beneficiare care înlocuiește mama surogat imediat după naștere.

În ceea ce privește durata concediului de maternitate, avocatul general Kokott consideră că conceptul de maternitate de substituție nu poate determina o dublare a concediului minim de 14 zile. Dimpotrivă, concediul de maternitate trebuie să reflecte distribuția rolurilor astfel cum a fost stabilită de femeile în cauză. Astfel, zilele de concediu de care a beneficiat deja mama surogat s-ar scădea din concediul mamei beneficiare și viceversa. Cu toate acestea, un concediu de maternitate obligatoriu de cel puțin două săptămâni ar trebui acordat în integralitate ambelor femei.

În ceea ce privește aceste două săptămâni, normele Uniunii, reprezentate în speță de o directivă, ar fi suficient de precise pentru a avea efect direct în statele membre. La repartizarea celor zece săptămâni rămase ar trebui să se țină cont de protecția gravidei și a femeii care a născut și de bunăstarea copilului. În cazul în care femeile nu ajung la un acord, ar fi rezonabil să se aplice dreptul național. În cazul unui acord, dreptul la concediul rămas poate fi de asemenea determinat cu suficientă precizie, astfel încât se poate concluziona că respectivele norme ale Uniunii au efect direct.

În plus, avocatul general Kokott consideră că principiul egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați în materie de încadrare în muncă și de muncă[4] nu este relevant în prezenta cauză și, prin urmare, nu este aplicabil.


[1] Din punctul de vedere al medicinei reproductive, maternitatea de substituţie începe cu o inseminare artificială a mamei surogat sau cu un transfer embrionar. Apoi, copilul este purtat în pântec şi adus pe lume de mama surogat. Din punct de vedere genetic, acesta poate fi conceput din celule care provin fie de la aşa-numiţii părinţi beneficiari, care preiau autoritatea părintească după naştere, fie de la tată şi de la mama surogat sau de la acesta şi de la o altă femeie.
[2] În special în conformitate cu Directiva 92/85/CEE a Consiliului din 19 octombrie 1992 privind introducerea de măsuri pentru promovarea îmbunătățirii securității și a sănătății la locul de muncă în cazul lucrătoarelor gravide, care au născut de curând sau care alăptează, JO L 348, p. 1, Ediție specială, 19/vol. 3, p. 74.
[3] O mamă care alăptează este într-o situație echivalentă cu cea a mamei biologice care alăptează și a „lucrătoarei care alăptează” în sensul directivei și prin urmare trebuie să beneficieze de protecția conferită de aceasta.
[4] Confirmat în Directiva 2006/54/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iulie 2006 privind punerea în aplicare a principiului egalității de șanse și al egalității de tratament între bărbați și femei în materie de încadrare în muncă și de muncă, JO L 204, p. 23, Ediție specială, 19/vol. 7, p. 150.


Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti