Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Întrebare preliminară cu privire la impozitul pe capital
27.09.2013 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: CJUE, Drept comercial, Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorul polonez se întreabă în ce condiții o societate în comandită pe acțiuni poate fi considerată societate de capital din perspectiva exonerării de la plata impozitului pe capital. (C-357/13 Drukarnia Multipress)

Situația de fapt:
1. reglementare națională care supune impozitului pe capital aporturile de capital în favoarea unei societăți în comandită pe acțiuni
2. posibilitatea de a califica o asemenea societate drept societate de capitaluri
3. exonerarea de impozit a operațiunilor de restructurare
4. libertatea statului membru de a aplica impozitul pe capital în privința entităților cu scop lucrativ care nu sunt considerate societăți de capitaluri.

 Dispoziții incidente: art. 2 alin. (1) literele (b) și (c), precum și a art. 9 din Directiva 2008/7/CE

Articolul 2 (extras)
Societate de capital
(1) În înțelesul prezentei directive, „societate de capital” înseamnă:
(b) orice societate comercială, firmă, asociere sau persoană juridică care deține acțiuni de capital sau de active care pot fi tranzacționate la o bursă de valori;
(c) orice societate comercială, firmă, asociație sau persoană juridică cu scop lucrativ, ai cărei membri au dreptul să transfere acțiunile lor unor părți terțe fără autorizație prealabilă și care sunt responsabili pentru datoriile societății comerciale, firmei, asociației sau persoanei juridice numai în limita numărului de acțiuni deținute.

Articolul 9
Excluderea anumitor entități din domeniul de aplicare
În vederea aplicării impozitului pe capital, statele membre pot opta să nu considere entitățile menționate la articolul 2 alineatul (2) ca fiind societăți de capital. (s.n.-M.M.-B.)

Mihaela MAZILU-BABEL
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Administrative, Universitatea din Craiova

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti