JURIDICE MOLDOVA
Despre proiect ⁞ Manageri proiect: Vlad Bercu, Cristian OnicaEchipaEvenimente MD
 
JURIDICE MOLDOVA
Coordonator ştiinţific
Prof. univ. dr. Tudorel TOADER
Rector Univ. "Al.I. Cuza" din Iaşi, Ministrul Justiţiei
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Opinii, REPUBLICA MOLDOVA

Moldova juridică. Privire subiectivă

27 septembrie 2013 | Nicolae CÎRSTEA

Atât de departe şi totuşi mult mai aproape decât o serie întreagă de oraşe din România prin raportare la accesibilitatea dinspre Bucureşti – şi asta datorându-se în mare parte infrastructurii net superioare pe care Moldova noastră o posedă în detrimentul celorlalte regiuni mai mult sau mai puţin istorice – activitatea juridică din Republica Moldova şi, în special, cea academică, are un parcurs propriu extrem de interesant care merită cunoscut şi în România.

Venind pe o structură a sistemului legislativ de origine rusească, faţă de care fiecare dintre ţările componente ale fostei URSS aveau puţine particularităţi locale, activitatea de cercetare cunoaşte o necesară perioadă de tranziţie, în care deschiderea către vest este indispensabilă şi constituie probabil un demers obligatoriu nu numai în urma procesului de globalizare, dar şi din punctul de vedere al unui viitor previzibil.

În acest context, întreaga activitate academică din Republică parcurge un proces obligatoriu de maturizare, de stabilire a standardelor, de implementare şi, de ce nu, de adaptare la realităţile sociale, pe care, uneori, poate să le influenţeze.

Cu 19 facultăţi de drept la o populaţie care locuieşte efectiv în Republică de 2,5 milioane cred că se situează peste nivelul de aproximativ 50 de facultăţi de drept din România la 18 milioane de locuitori. Desigur că, aşa cum este şi în România, puţine sunt cele care contează cu adevărat şi multe sunt cele care se vor pierde pe parcurs.

Am fost plăcut surprins să văd că Facultatea de Drept din Chişinău, cu o conducere nouă din 2013, se afirmă într-un cadru ştiinţific naţional şi internaţional coerent, cu iniţiative curajoase şi temeinice, esenţiale unei organizaţii care constituie pilonul principal ce stă la baza sistemului judiciar al Republicii.

Recenta manifestare prilejuită de sărbătorirea a 10 ani de la intrarea în vigoare a noului Cod civil al Republicii Moldova organizată de Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova, în parteneriat cu Ministerul Justiţiei, cu Institutul Naţional al Justiţiei şi cu Fundaţia IRZ, m-a convins că întreprinderea colegilor universitari din Chişinău se înscrie pe un drum serios a cărui traiectorie, poate sinuoasă şi nesigură în trecut, capătă perspectivele unui demers cu previzibile rezultate pozitive.

Găzduit în recent renovata sală de festivităţi a Ministerului Justiţiei şi bucurându-se de susţinerea personalităţilor academice şi instituţionale naţionale şi internaţionale, acest moment aniversar s-a bucurat de organizarea exemplară coordonată de domnul Sergiu Băieşu, decanul Facultăţii de Drept – iniţiator şi amfitrion deopotrivă.

În măsura în care acest demers va fi susţinut, voi încerca în perioada următoare să redau aici o serie de idei ale gazdelor noastre, ale unora dintre parteneri, despre această manifestare şi nu numai, pentru a contrabalansa o posibilă şi probabilă privire subiectivă prin care aş putea să umbresc, să nesocotesc şi să omit realităţile, intenţiile şi perspectivele din cauza graniţelor fizice care vor mai dura probabil şi a celor relaţionare şi de colaborare care au căzut, sper, deja.

Nicolae CÎRSTEA

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică