Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Moldova juridică. Privire subiectivă
27.09.2013 | Nicolae CÎRSTEA

JURIDICE - In Law We Trust

Atât de departe şi totuşi mult mai aproape decât o serie întreagă de oraşe din România prin raportare la accesibilitatea dinspre Bucureşti – şi asta datorându-se în mare parte infrastructurii net superioare pe care Moldova noastră o posedă în detrimentul celorlalte regiuni mai mult sau mai puţin istorice – activitatea juridică din Republica Moldova şi, în special, cea academică, are un parcurs propriu extrem de interesant care merită cunoscut şi în România.

Venind pe o structură a sistemului legislativ de origine rusească, faţă de care fiecare dintre ţările componente ale fostei URSS aveau puţine particularităţi locale, activitatea de cercetare cunoaşte o necesară perioadă de tranziţie, în care deschiderea către vest este indispensabilă şi constituie probabil un demers obligatoriu nu numai în urma procesului de globalizare, dar şi din punctul de vedere al unui viitor previzibil.

În acest context, întreaga activitate academică din Republică parcurge un proces obligatoriu de maturizare, de stabilire a standardelor, de implementare şi, de ce nu, de adaptare la realităţile sociale, pe care, uneori, poate să le influenţeze.

Cu 19 facultăţi de drept la o populaţie care locuieşte efectiv în Republică de 2,5 milioane cred că se situează peste nivelul de aproximativ 50 de facultăţi de drept din România la 18 milioane de locuitori. Desigur că, aşa cum este şi în România, puţine sunt cele care contează cu adevărat şi multe sunt cele care se vor pierde pe parcurs.

Am fost plăcut surprins să văd că Facultatea de Drept din Chişinău, cu o conducere nouă din 2013, se afirmă într-un cadru ştiinţific naţional şi internaţional coerent, cu iniţiative curajoase şi temeinice, esenţiale unei organizaţii care constituie pilonul principal ce stă la baza sistemului judiciar al Republicii.

Recenta manifestare prilejuită de sărbătorirea a 10 ani de la intrarea în vigoare a noului Cod civil al Republicii Moldova organizată de Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova, în parteneriat cu Ministerul Justiţiei, cu Institutul Naţional al Justiţiei şi cu Fundaţia IRZ, m-a convins că întreprinderea colegilor universitari din Chişinău se înscrie pe un drum serios a cărui traiectorie, poate sinuoasă şi nesigură în trecut, capătă perspectivele unui demers cu previzibile rezultate pozitive.

Găzduit în recent renovata sală de festivităţi a Ministerului Justiţiei şi bucurându-se de susţinerea personalităţilor academice şi instituţionale naţionale şi internaţionale, acest moment aniversar s-a bucurat de organizarea exemplară coordonată de domnul Sergiu Băieşu, decanul Facultăţii de Drept – iniţiator şi amfitrion deopotrivă.

În măsura în care acest demers va fi susţinut, voi încerca în perioada următoare să redau aici o serie de idei ale gazdelor noastre, ale unora dintre parteneri, despre această manifestare şi nu numai, pentru a contrabalansa o posibilă şi probabilă privire subiectivă prin care aş putea să umbresc, să nesocotesc şi să omit realităţile, intenţiile şi perspectivele din cauza graniţelor fizice care vor mai dura probabil şi a celor relaţionare şi de colaborare care au căzut, sper, deja.

Nicolae CÎRSTEA

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.