Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Moldova juridică. Privire subiectivă


27.09.2013 | Nicolae CÎRSTEA
Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Atât de departe şi totuşi mult mai aproape decât o serie întreagă de oraşe din România prin raportare la accesibilitatea dinspre Bucureşti – şi asta datorându-se în mare parte infrastructurii net superioare pe care Moldova noastră o posedă în detrimentul celorlalte regiuni mai mult sau mai puţin istorice – activitatea juridică din Republica Moldova şi, în special, cea academică, are un parcurs propriu extrem de interesant care merită cunoscut şi în România.

Venind pe o structură a sistemului legislativ de origine rusească, faţă de care fiecare dintre ţările componente ale fostei URSS aveau puţine particularităţi locale, activitatea de cercetare cunoaşte o necesară perioadă de tranziţie, în care deschiderea către vest este indispensabilă şi constituie probabil un demers obligatoriu nu numai în urma procesului de globalizare, dar şi din punctul de vedere al unui viitor previzibil.

În acest context, întreaga activitate academică din Republică parcurge un proces obligatoriu de maturizare, de stabilire a standardelor, de implementare şi, de ce nu, de adaptare la realităţile sociale, pe care, uneori, poate să le influenţeze.

Cu 19 facultăţi de drept la o populaţie care locuieşte efectiv în Republică de 2,5 milioane cred că se situează peste nivelul de aproximativ 50 de facultăţi de drept din România la 18 milioane de locuitori. Desigur că, aşa cum este şi în România, puţine sunt cele care contează cu adevărat şi multe sunt cele care se vor pierde pe parcurs.

Am fost plăcut surprins să văd că Facultatea de Drept din Chişinău, cu o conducere nouă din 2013, se afirmă într-un cadru ştiinţific naţional şi internaţional coerent, cu iniţiative curajoase şi temeinice, esenţiale unei organizaţii care constituie pilonul principal ce stă la baza sistemului judiciar al Republicii.

Recenta manifestare prilejuită de sărbătorirea a 10 ani de la intrarea în vigoare a noului Cod civil al Republicii Moldova organizată de Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova, în parteneriat cu Ministerul Justiţiei, cu Institutul Naţional al Justiţiei şi cu Fundaţia IRZ, m-a convins că întreprinderea colegilor universitari din Chişinău se înscrie pe un drum serios a cărui traiectorie, poate sinuoasă şi nesigură în trecut, capătă perspectivele unui demers cu previzibile rezultate pozitive.

Găzduit în recent renovata sală de festivităţi a Ministerului Justiţiei şi bucurându-se de susţinerea personalităţilor academice şi instituţionale naţionale şi internaţionale, acest moment aniversar s-a bucurat de organizarea exemplară coordonată de domnul Sergiu Băieşu, decanul Facultăţii de Drept – iniţiator şi amfitrion deopotrivă.

În măsura în care acest demers va fi susţinut, voi încerca în perioada următoare să redau aici o serie de idei ale gazdelor noastre, ale unora dintre parteneri, despre această manifestare şi nu numai, pentru a contrabalansa o posibilă şi probabilă privire subiectivă prin care aş putea să umbresc, să nesocotesc şi să omit realităţile, intenţiile şi perspectivele din cauza graniţelor fizice care vor mai dura probabil şi a celor relaţionare şi de colaborare care au căzut, sper, deja.

Nicolae CÎRSTEA

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro