Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Arbitraj
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Official partner: Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional CCIR

Câteva aspecte teroretice și practice cu privire la desființarea hotărârii arbitrale | Cristian Mareș, Mihai Mareș
30.09.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Arbitraj, Procedură civilă
JURIDICE - In Law We Trust

În numărul 4 al Revistei Române de Arbitraj, a fost publicat articolul Câteva aspecte teroretice și practice cu privire la desființarea hotărârii arbitrale (autori: avocații Cristian și Mihai Mareș).

Vă prezentăm mai jos un rezumat al articolului:

Urmare a intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă (Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă) începând cu data de 15 februarie 2013 și a Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, autorii analizează prevederile legale care reglementează desființarea unei hotărâri arbitrale.

Autorii încep studiul cu analiza comparativă a motivelor pentru care poate fi desființată o hotărâre arbitrală, astfel cum sunt reglementate de noul Cod de procedură civilă față de Codul de procedură civilă din 1865.

Dintre aceste motive pentru care o hotărâre arbitrală poate fi desfiinţată numai prin acţiune în anulare, autorii își continuă studiul cu analiza motivului unei acțiuni în anulare reglementat de art. 608 alin. (1) lit. h) NCPC – hotărârea arbitrală încalcă ordinea publică, bunele moravuri ori dispoziţii imperative ale legii –, care reia lit. i) a art. 364 din Codul de procedură civilă din 1865, având în vedere că este cel mai des invocat în practica judecătorească, iar instanțele de judecată au dat diverse dezlegări interesante.

Din punct de vedere material, instanța competentă să soluționeze acțiunea în anulare este curtea de apel, iar din punct de vedere teritorial, este competentă instanța în circumscripția căreia a avut loc arbitrajul.

Studiul continuă cu termenul de exercitare a acțiunii în anulare, renunțarea la acțiunea în anulare și suspendarea executării hotărârii arbitrale.

Noul Cod de procedură civilă reglementează un termen general de o lună și unul special de 3 luni. Termenul de o lună se va calcula de la data comunicării integrale a hotărârii arbitrale, sau dacă s-a formulat o cerere de lămurire, completare sau îndreptare a hotărârii arbitrale de la data comunicării hotărârii prin care se soluționează cererea de lămurire sau de completare a hotărârii arbitrale sau, după caz, a încheierii prin care este soluționată cererea de îndreptare a greșelilor materiale din textul hotărârii arbitrale sau alte greșeli evidente care nu schimbă fondul soluției, precum și greșelile de calcul. Termenul de 3 luni se va calcula de la data publicării deciziei Curții Constituționale în Monitorul Oficial al României, Partea I.

În ceea ce privește renunțarea la acțiunea în anulare, părțile arbitrajului nu pot renunța prin convenția arbitrală la dreptul de a introduce acțiunea în anularea unei hotărâri arbitrale, însă, acestea pot renunța la acest drept după pronunțarea hotărârii arbitrale.

Atunci când procedura executării silite a început, la cererea părții interesate, curtea de apel va putea suspenda executarea hotărârii arbitrale, cu obligația depunerii unei cauțiuni.

În finalul articolului, autorii analizează judecata acțiunii în anularea hotărârii arbitrale și căile de atac.

În privința compunerii completului de judecată, potrivit art. 613 alin. (1) noului Cod de procedură civilă instanța competentă va judeca acțiunea în anulare în completul prevăzut de lege pentru judecata în primă instanță.

Până la republicarea noului Cod de procedură civilă, ca urmare a modificărilor aduse prin Legea nr. 76/2012 de punere în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, art. 604 alin. (1) reglementa situația exact contrară a art. 3661 din Codul de procedură civilă din 1865, prevăzând că acţiunea în anulare se va judeca de curtea de apel în completul prevăzut de lege pentru judecarea recursului.

Soluțiile pe care le poate pronunța instanța de judecată învestită cu soluționarea acțiunii în anulare, în cazul în care această acțiune este admisă, sunt expres reglementate, acestea fiind diferite în funcție de motivele invocate în susținerea acțiunii.

Sunt supuse recursului numai hotărârile prin care curtea de apel admite acțiunea în anulare unei hotărâri arbitrale.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti