Dreptul nr. 8/2013: Câteva reflecții în legătură cu răspunderea penală a parlamentarilor români | Minodora-Ioana Balan-Rusu
01.10.2013 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Lorina PÎRVAN

Drd. Minodora-Ioana Balan-Rusu, asist. univ. al Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” din București, a publicat în revista Dreptul nr. 8/2013, articolul Câteva reflecții în legătură cu răspunderea penală a parlamentarilor români.
În prezentul articol, autoarea examinează răspunderea penală a parlamentarilor așa cum este reglementată de Legea română și prezintă imunitatea acestora ca fiind o protecție juridică împotriva ingerințelor manifestate contra lor, mai ales din punct de vedere politic, considerând că aceasta trebuie menținută în cazul în opiniilor și voturilor exprimate în exercitarea mandatului, prezentând succint și alte forme de imunitate care s-au impus în timp, și anume percheziția, reținerea și arestarea preventivă a parlamentarului pentru care este necesară încuviințarea camerei din care face parte.
În urma analizei, autoarea subliniază faptul că actuala Constituție asigură în continuare protecția parlamentarilor români pe perioada exercitării mandatului încredințat de electorat și, în scopul menținerii și perfecționării actualelor dispoziții constituționale referitoare la imunitatea parlamentarilor români propune, de lege ferenda, eliminarea din textul Constituției României, republicată, a dispozițiilor art. 72 alin. (3) privitoare la revocarea reținerii de către camera din care face parte parlamentarul, atunci când, în caz de infracțiune flagrantă, se apreciază că nu există temei pentru reținerea acestuia și, în cazul reținerii, percheziției și arestării preventive, propune completarea legii organice privind Statutul deputaților și senatorilor cu dispoziții care să prevadă că cererea trimisă de ministrul Justiției să fie însoțită de dosarul complet al cauzei, conținutul acestuia putând fi cunoscut numai de către președintele camerei din care face parte parlamentarul și de către membrii comisiei juridice, care urmează a se pronunța.
Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship, Societatea de Stiinte Juridice