Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Dreptul nr. 8/2013: Câteva reflecții în legătură cu răspunderea penală a parlamentarilor români | Minodora-Ioana Balan-Rusu
01.10.2013 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Lorina PÎRVAN

Secţiuni: Drept penal, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Drd. Minodora-Ioana Balan-Rusu, asist. univ. al Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” din București, a publicat în revista Dreptul nr. 8/2013, articolul Câteva reflecții în legătură cu răspunderea penală a parlamentarilor români.

În prezentul articol, autoarea examinează răspunderea penală a parlamentarilor așa cum este reglementată de Legea română și prezintă imunitatea acestora ca fiind o protecție juridică împotriva ingerințelor manifestate contra lor, mai ales din punct de vedere politic, considerând că aceasta trebuie menținută în cazul în opiniilor și voturilor exprimate în exercitarea mandatului, prezentând succint și alte forme de imunitate care s-au impus în timp, și anume percheziția, reținerea și arestarea preventivă a parlamentarului pentru care este necesară încuviințarea camerei din care face parte.

În urma analizei, autoarea subliniază faptul că actuala Constituție asigură în continuare protecția parlamentarilor români pe perioada exercitării mandatului încredințat de electorat și, în scopul menținerii și perfecționării actualelor dispoziții constituționale referitoare la imunitatea parlamentarilor români propune, de lege ferenda, eliminarea din textul Constituției României, republicată, a dispozițiilor art. 72 alin. (3) privitoare la revocarea reținerii de către camera din care face parte parlamentarul, atunci când, în caz de infracțiune flagrantă, se apreciază că nu există temei pentru reținerea acestuia și, în cazul reținerii, percheziției și arestării preventive, propune completarea legii organice privind Statutul deputaților și senatorilor cu dispoziții care să prevadă că cererea trimisă de ministrul Justiției să fie însoțită de dosarul complet al cauzei, conținutul acestuia putând fi cunoscut numai de către președintele camerei din care face parte parlamentarul și de către membrii comisiei juridice, care urmează a se pronunța.

Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship, Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti