Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Dreptul nr. 8/2013: Aspecte referitoare la răspunderea penală a persoanei juridice în noul Cod penal | Costel Niculeanu
02.10.2013 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Lorina PÎRVAN


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Dr. Costel NICULEANU, prof. univ. al Facultății de Drept și Științe Administrative din cadrul  Universității din Craiova și procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, a publicat în revista Dreptul nr. 8/2013, articolul Aspecte referitoare la răspunderea penală a persoanei juridice în noul Cod penal.

Autorul prezintă și justifică necesitatea răspunderii penale a persoanei juridice în noul Cod penal, arătând importanța acesteia în realizarea funcției penale ce constă în apărarea valorilor sociale împotriva infracțiunilor,  indiferent de calitatea subiecților activi.

Totodată, el face referire la documentele organismelor internaționale ratificate de România și la jurisprudența comunitară care obligă statele membre să adopte măsuri legislative în scopul angajării răspunderii penale a persoanelor juridice atunci când comit infracțiuni grave sau foarte grave, exemplificând aici infracțiunile de evaziune fiscală, trafic de droguri, de armament și de persoane, și își exprimă dezacordul față de răspunderea penală nelimitată din legea penală română, indiferent de natura sau de gravitatea infracțiunilor săvârșite, considerând mult mai eficientă răspunderea penală limitată.

În urma analizei, Costel NICULEANU subliniază importanța intervenției legiuitorului pentru angajarea răspunderii penale a persoanelor juridice doar în cazul infracțiunilor grave și foarte grave, săvârșite sub paravanul înființării și funcționării unor persoane juridice și, de lege ferenda, propune ca în cuprinsul art. 135 din Noul Cod penal, sa fie adăugată mențiunea că „persoana juridică nu răspunde penal în cazul săvârșirii infracțiunilor pentru care este necesară plângerea prealabilă a persoanei vătămate sau pentru care legea prevede posibilitatea împăcării părților”.

Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship, Societatea de Stiinte Juridice

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate