Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Caiete de drept penal nr. 2/2012. Confiscarea extinsă în reglementarea Noului Cod penal | Silviu-Daniel Socol
02.10.2013 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Alexandra CONSTANTIN

Silviu-Daniel SOCOL a publicat în revista Caiete de drept penal nr. 2/2012 articolul Confiscarea extinsă în reglementarea Noului Cod penal.

În prezentul articol, autorul analizează instituţia confiscării extinse din perspectiva noului Cod penal, realizând o prezentare succintă a acesteia atât prin raportare la legislaţia internă în vigoare, cât şi la cea internaţională.

În cadrul analizei efectuate, autorul conchide că, deşi leguitorul a optat pentru păstrarea acestei instituţii în cadrul măsurilor de siguranţă, având în vedere scopul punitiv al acesteia, ea poate fi considerată o veritabilă pedeapsă, fiind compatibilă cu principiile constituţionale, precum şi cu jurisprudenţa CEDO, autorul sesizând însă o deficiență la nivel terminologic, în sensul că noţiuni precum ,,venituri vădit disproporţionate” sau ,,instanţa are convingerea” nu respectă condiţiile de previzibilitate cerute de art. 7 din Convenţia europeană.

Paula VÂRBAN
Alexandra CONSTANTIN
Facultatea de Drept, Universitatea din București
Societatea de Știinte Juridice


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.