Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Noutăți de la Editura Hamangiu
02.10.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Comunicare profesională, Drept civil, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Editura Hamangiu vă prezintă ultimele apariţii editoriale: 

Drept civil. Drepturile reale principale | Irina Sferdian

Lucrarea de faţă analizează instituţiile specifice teoriei drepturilor reale principale, aşa cum sunt reglementate în Cartea a III-a, „Despre bunuri” din actualul Cod civil, recurgând, când a fost cazul, la examinarea comparativă cu vechiul Cod civil.

Pentru o înţelegere aprofundată a acestei ramuri a dreptului civil, autoarea realizează o prezentare detaliată a tuturor aspectelor importante: noţiunea de patrimoniu – notând inovaţiile aduse de actuala reglementare –, clasificarea bunurilor, delimitarea drepturilor patrimoniale de cele de creanţă, dobândirea drepturilor reale, posesia, regimul juridic al proprietăţii private, cu o privire specială asupra limitelor sale, regimul juridic al proprietăţii publice, modalităţile dreptului de proprietate precum şi dezmembrămintele acestuia, publicitatea imobiliară. Sunt tratate aparte regimul juridic al construcţiilor şi al terenurilor, precum şi modalităţile de apărare a dreptului de proprietate privată.

Cartea se adresează studenţilor şi practicienilor, oferind soluţii problemelor frecvent ivite în practică, atât prin marcarea opiniilor proprii autoarei, cât şi prin numeroasele trimiteri la doctrină şi practica judecătorească.

Irina Sferdian este conferenţiar la Facultatea de drept a Universităţii de Vest din Timişoara şi a mai publicat Drept civil. Drepturile reale principale (2001), în coautorat cu Ion Lulă, Contractul de asigurare de bunuri (2004), Dreptul asigurărilor (2007 şi 2009), a coordonat volumul colectiv Libertatea contractuală. Limite legale şi garanţii procesuale (2013) împreună cu Florin Mangu şi a publicat peste 30 de studii de drept civil în reviste de prestigiu.

Ofertă: 96,00 lei (-20% pe www.hamangiu.ro – 30.09 – 28.10.2013) | Preţ de copertă: 120,00 lei | Pagini: 808 | Apariţie:  13 sept. 2013


Obligațiile vânzătorului în noul Cod civil şi legislaţia consumeristă | Manuela Lavinia Istrătoaie

Lucrarea de faţă tratează contractul de vânzare din perspectiva vânzătorului, având în vedere dispoziţiile speciale din domeniul protecţiei consumatorului, precum şi dispoziţiile dreptului comun. Autorul detaliază aspecte care privesc atât regimul juridic al contractului de consum, cu noile sale perspective asupra obligaţiilor vânzătorului profesionist în raporturile cu un consumator, cât şi regimul juridic al vânzării din Codul civil, cu specială privire asupra elementelor de noutate aduse de legiuitor odată cu adoptarea unei noi legi civile.

În prima parte este realizată o scurtă analiză a trăsăturilor definitorii ale dreptului consumaţiei, pornind de la normele în vigoare şi de la soluţiile oferite în doctrina şi jurisprudenţa franceză, care se pot lăuda cu o bogată şi veche cercetare în domeniu. A doua parte a lucrării este destinată clasicului contract de vânzare privit prin prisma normelor noului Cod civil aplicabile atât profesioniştilor, cât şi neprofesioniştilor.

Fără a avea pretenţia unei tratări exhaustive a instituţiilor din materia vânzării, valorificând  literatura de specialitate şi practica judiciară formată cu privire la dezlegarea problemelor de drept dezbătute, cartea este menită să constituie un reper pentru jurişti, conferindu-le un punct de plecare în formarea propriei opinii şi în realizarea unei interpretări cât mai aproape de litera legii. 

Ofertă: 21,25 lei (-15% pe www.hamangiu.ro – 30.09 – 28.10.2013) | Preţ de copertă: 25,00 lei | Pagini: 168 | Apariţie: 19 sept. 2013


Spălarea banilor. Practică judiciară adnotată | Ştefania Tudor 

Lucrarea de faţă tratează chestiuni practice referitoare la conţinutul constitutiv al infracţiunii de spălare a banilor, legăturile şi asemănările acesteia cu alte infracţiuni, aspecte procesuale relevante în materie. Speţele culese sunt dintre cele mai reprezentative pentru problematica supusă discuţiei, majoritatea fiind pronunţate de instanţa supremă. Acestea sunt completate cu note explicative privind istoricul normativ al infracţiunii, inclusiv trimiteri la Legea nr. 286/2009 privind Codul penal şi Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Codului penal, sfera subiecţilor activi ai infracţiunii, elementele constitutive ale acesteia, organul competent să efectueze urmărirea etc. 

Ofertă: 21,25 lei (-15% pe www.hamangiu.ro – 30.09 – 28.10.2013) | Preţ de copertă: 25,00 lei | Pagini: 224 | Apariţie:  25 sept. 2013


Verificarea regularității actului de sesizare şi a legalei sesizări a instanței | Victor Văduva 

Prezenta lucrare cuprinde jurisprudenţa relevantă în materia verificării regularităţii actului de sesizare şi a legalei sesizări a instanţei. Ea reprezintă un instrument de lucru util pentru practicienii dreptului penal, venind să lămurească numeroasele discuţii contradictorii şi confuziile care se fac în practică în legătură cu cele două instituţii, momentele procesuale la care se pot invoca diferitele vătămări procesuale, regimul neregularităţilor specifice actului de sesizare, respectiv urmăririi penale.

Standardele stabilite de practica judiciară şi doctrină cu privire la interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 300 şi art. 332 CPP vor fi aplicabile şi în noul Cod de procedură penală, urmând să facă obiectul verificărilor în cadrul procedurii camerei preliminare.

Culegerea conţine şi o scurtă prezentare a principalelor modificări aduse instituţiilor aplicabile cu ocazia verificării regularităţii actului de sesizare şi a legalei sesizări a instanţei (nulităţile, prezentarea materialului de urmărire penală, sesizarea instanţei) şi, totodată, analizează reglementarea procedurii în camera preliminară şi atribuţiile judecătorului cu atribuţii specifice. 

Ofertă: 22,95 lei (-15% pe www.hamangiu.ro – 30.09 – 28.10.2013) | Preţ de copertă: 27,00 lei | Pagini: 224 | Apariţie:  25 sept. 2013


Modalităţi de participare la comiterea crimelor date în competenţa instanțelor penale internaționale | Liviu-Alexandru Lascu

Lucrarea de față reprezintă o cercetare ştiinţifică valoroasă, inedită în peisajul literaturii juridice contemporane româneşti. Nu doar ineditul cercetării îi conferă originalitate, ci şi analiza pertinentă a conceptelor, documentată cu trimiteri la conţinutul hotărârilor cu valoare de precedent judiciar, urmărite de la primele cazuri rezolvate de Tribunalele Penale Internaţionale pentru fosta Iugoslavie şi, respectiv, pentru Ruanda, până la cele recente ale Curții Penale Internaționale.

Structurând rezultatul cercetării sale în şapte capitole, autorul a reuşit să elaboreze o monografie riguroasă, utilă deopotrivă teoreticienilor şi practicienilor dreptului penal şi procesual penal, în care analizează, într-o succesiune logică și într-un stil clar, sobru şi analitic, atât probleme de ordin general privind tribunalele internaţionale ad-hoc şi competenţa Curţii Penale Internaţionale, cât şi aspectele particulare ale modalităţilor de participare la comiterea crimelor date în competenţa acestor instanţe.

În condiţiile în care are loc un proces evident şi implacabil de globalizare, acest studiu constituie un demers de oportunitate şi de conotaţie ştiinţifică prin alinierea normelor penale naţionale la modele conceptuale consacrate în jurisprudenţa unor instanţe de factură supranaţională. În acest sens, este suficient să menţionăm că noul Cod penal român incriminează infracţiunile de genocid, contra umanităţii şi de război într-o manieră identică cu prevederile din Statutul Curţii Penale Internaţionale privind crimele date în competenţa materială a acestei instanţe.

Ofertă: 35,10 lei (-10% pe www.hamangiu.ro – 30.09 – 28.10.2013) | Preţ de copertă: 39,00 lei | Pagini: 352 | Apariţie:  20 sept. 2013

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti