Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Plangerile impotriva amenzilor rutiere nu se mai depun la politie
12.05.2007 | JURIDICE.ro


In Monitorul Oficial nr. 307 din 9 mai 2007 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 347/2007 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 118 alin. (1), (2) si (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate a art. 118 alin. (1), (2) si (5) din OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice:
„(1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la serviciul politiei rutiere in a carui raza de competenta a fost constatata fapta.
(2) Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti.
[…] (5) Plangerea impreuna cu dosarul cauzei se trimit in termen instantei de judecata pe raza careia a fost savarsita fapta.”

Admiterea exceptiei este in concordanta cu jurisprudenta anterioara a Curtii Constitutionale, care, in decembrie 2006 a constatat neconstitutionalitate a textului similar din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, care instituia obligatia depunerii plangerii impotriva procesului-verbal de sanctionare a contraventiei la organul din care face parte agentul constatator.

Curtea a apreciat ca textul art. 118 alin. (1), (2) si (5) din OUG nr. 195/2002 contravine principiului liberului acces la justitie, consacrat de art. 21 din Constitutie. Astfel liberul acces la justitie presupune posibilitatea oricarei persoane de a se adresa direct si nemijlocit instantelor de judecata pentru apararea drepturilor, a libertatilor si a intereselor legitime. Existenta oricarui impediment de ordin administrativ care nu are o justificare obiectiva sau rationala si care ar putea pana la urma sa nege liberul acces la justitie al persoanei, incalca prevederile constitutionale. De asemenea, o astfel de solutie legislativa ar putea da nastere la abuzuri savarsite de catre agentii organelor administrative.

Redam dispozitivul hotararii:
„Admite exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Ion Gabriel Velica in Dosarul nr. 4.837/94/2006 al Judecatoriei Buftea si constata ca dispozitiile art. 118 alin. (1), (2), si (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice sunt neconstitutionale. (…)”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate