Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Plangerile impotriva amenzilor rutiere nu se mai depun la politie
12.05.2007 | JURIDICE.ro

In Monitorul Oficial nr. 307 din 9 mai 2007 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 347/2007 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 118 alin. (1), (2) si (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate a art. 118 alin. (1), (2) si (5) din OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice:
„(1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la serviciul politiei rutiere in a carui raza de competenta a fost constatata fapta.
(2) Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti.
[…] (5) Plangerea impreuna cu dosarul cauzei se trimit in termen instantei de judecata pe raza careia a fost savarsita fapta.”

Admiterea exceptiei este in concordanta cu jurisprudenta anterioara a Curtii Constitutionale, care, in decembrie 2006 a constatat neconstitutionalitate a textului similar din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, care instituia obligatia depunerii plangerii impotriva procesului-verbal de sanctionare a contraventiei la organul din care face parte agentul constatator.

Curtea a apreciat ca textul art. 118 alin. (1), (2) si (5) din OUG nr. 195/2002 contravine principiului liberului acces la justitie, consacrat de art. 21 din Constitutie. Astfel liberul acces la justitie presupune posibilitatea oricarei persoane de a se adresa direct si nemijlocit instantelor de judecata pentru apararea drepturilor, a libertatilor si a intereselor legitime. Existenta oricarui impediment de ordin administrativ care nu are o justificare obiectiva sau rationala si care ar putea pana la urma sa nege liberul acces la justitie al persoanei, incalca prevederile constitutionale. De asemenea, o astfel de solutie legislativa ar putea da nastere la abuzuri savarsite de catre agentii organelor administrative.

Redam dispozitivul hotararii:
„Admite exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Ion Gabriel Velica in Dosarul nr. 4.837/94/2006 al Judecatoriei Buftea si constata ca dispozitiile art. 118 alin. (1), (2), si (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice sunt neconstitutionale. (…)”


Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.