Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Craiova. Drept de deducere TVA. Nereguli privind înregistrările contabile și fiscale efectuate de furnizor


3 octombrie 2013 | Raluca CÎRSTEA

UNBR Caut avocat

Curtea de Apel Craiova a hotărât că nerespectarea de către furnizor a obligaţiilor legale privind declaraţiile contabile şi fiscale nu pot conduce în mod automat la înlăturarea dreptului de deducere al beneficiarului. În speţă, Curtea a apreciat că „potrivit principiului neutralităţii TVA, deducerea TVA de către beneficiar este condiţionată şi posibilă prin colectarea corelativ de către furnizor.

Cu toate acestea, în condiţiile în care beneficiarul deţine toate documentele şi îndeplineşte toate condiţiile enumerate de dispoziţiile legale pentru exercitarea dreptului de deducere TVA, în care nu se invocă argumente privind lipsa în materialitatea lor a mărfurilor, nu se justifică printr-un scop rezonabil şi echitabil, înlăturarea dreptului de deducere. (…) Nerespectarea de către furnizor a obligaţiilor legale privind declaraţiile contabile şi fiscale sunt sancţionabile potrivit legii şi presupun obligarea la colectare şi la stabilirea unor obligaţii fiscale suplimentare, dar nu pot conduce în mod automat la înlăturarea dreptului de deducere al beneficiarului.

Aceste nereguli trebuie coroborate cu prezentarea unor indicii privind caracterul fictiv al tranzacţiei legate de inexistenţa mărfurilor în materialitatea lor. Într-o interpretare contrară s-ar crea premisa, pe de o parte a impunerii suplimentare a beneficiarului prin anularea retroactivă a dreptului de deducere şi corelativ cu o obligare la colectare a furnizorului care nu a întocmit potrivit legii declaraţiile fiscale și contabile. Premisa ar conduce la o încălcare a principiului neutralităţii ce guvernează materia TVA. În concluzie nu sunt incidente dispoziţiile art. 11 Cod fiscal.” (Decizia civilă nr. 2315 din 6 martie 2013 pronunţată în recurs de Secţia de contencios admnistrativ şi fiscal a Curții de Apel Craiova, potrivit portalului instanțelor)

Raluca CÎRSTEA

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică