« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

Curtea de Apel Craiova. Drept de deducere TVA. Nereguli privind înregistrările contabile și fiscale efectuate de furnizor
03.10.2013 | Raluca CÎRSTEA

JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Craiova a hotărât că nerespectarea de către furnizor a obligaţiilor legale privind declaraţiile contabile şi fiscale nu pot conduce în mod automat la înlăturarea dreptului de deducere al beneficiarului. În speţă, Curtea a apreciat că „potrivit principiului neutralităţii TVA, deducerea TVA de către beneficiar este condiţionată şi posibilă prin colectarea corelativ de către furnizor.

Cu toate acestea, în condiţiile în care beneficiarul deţine toate documentele şi îndeplineşte toate condiţiile enumerate de dispoziţiile legale pentru exercitarea dreptului de deducere TVA, în care nu se invocă argumente privind lipsa în materialitatea lor a mărfurilor, nu se justifică printr-un scop rezonabil şi echitabil, înlăturarea dreptului de deducere. (…) Nerespectarea de către furnizor a obligaţiilor legale privind declaraţiile contabile şi fiscale sunt sancţionabile potrivit legii şi presupun obligarea la colectare şi la stabilirea unor obligaţii fiscale suplimentare, dar nu pot conduce în mod automat la înlăturarea dreptului de deducere al beneficiarului.

Aceste nereguli trebuie coroborate cu prezentarea unor indicii privind caracterul fictiv al tranzacţiei legate de inexistenţa mărfurilor în materialitatea lor. Într-o interpretare contrară s-ar crea premisa, pe de o parte a impunerii suplimentare a beneficiarului prin anularea retroactivă a dreptului de deducere şi corelativ cu o obligare la colectare a furnizorului care nu a întocmit potrivit legii declaraţiile fiscale și contabile. Premisa ar conduce la o încălcare a principiului neutralităţii ce guvernează materia TVA. În concluzie nu sunt incidente dispoziţiile art. 11 Cod fiscal.” (Decizia civilă nr. 2315 din 6 martie 2013 pronunţată în recurs de Secţia de contencios admnistrativ şi fiscal a Curții de Apel Craiova, potrivit portalului instanțelor)

Raluca CÎRSTEA

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.