« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Asigurări
CărţiProfesionişti
Millenium Insurance Broker
 

CJUE. Interzicerea practicilor comerciale neloiale față de consumatori se aplică și caselor de asigurări de sănătate din sistemul public de asigurări sociale
04.10.2013 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității joi, 3 octombrie, un comunicat privind hotărârea în cauza C-59/12.

Comunicat CJUE:  Interzicerea practicilor comerciale neloiale față de consumatori se aplică și caselor de asigurări de sănătate din sistemul public de asigurări sociale. Nici misiunea lor de interes general, nici statutul lor de drept public nu justifică exceptarea lor de la această interdicție.

După ce a statuat deja în mai multe rânduri că Directiva privind practicile comerciale neloiale [1], care interzice astfel de practici față de consumatori, se caracterizează printr-un domeniu de aplicare material deosebit de larg, [2] Curtea precizează pentru prima dată că acest lucru este valabil și în cea ce privește domeniul de aplicare personal al acestei directive.

Astfel, prin hotărârea pronunțată astăzi, Curtea declară că directiva menționată se aplică unui organism de drept public însărcinat cu o misiune de interes general, precum gestionarea unui sistem obligatoriu de asigurări de sănătate.

În pofida caracterului său public și a misiunii sale de interes general, un astfel de organism trebuie considerat „comerciant” în sensul directivei, căruia i se aplică interdicția practicilor comerciale neloiale. Astfel, directiva nu exclude în mod expres asemenea organisme din domeniul său de aplicare. În plus, obiectivul directivei de a asigura un nivel ridicat de protecție a consumatorilor împotriva practicilor comerciale neloiale, în special împotriva publicității înșelătoare, impune ca această protecție să fie garantată independent de caracterul public sau privat al organismului în cauză și de misiunea specifică pe care o îndeplinește.

În speță, Curtea răspunde unei întrebări formulate de Bundesgerichtshof (Curtea Federală de Justiție, Germania), care trebuie să soluționeze un litigiu între Wettbewerbszentrale, o asociație germană de combatere a concurenței neloiale, și BKK, o casă de asigurări de sănătate din sistemul public de asigurări sociale german constituită sub forma unui organism de drept public. Potrivit Curții Federale, informația pe care BKK o difuzase pe pagina sa de internet, în 2008, potrivit căreia afiliații săi ar risca dezavantaje financiare în cazul trecerii la altă casă constituia, astfel cum susținea Wettbewerbszentrale, o practică înșelătoare în sensul directivei. Această instanță se întreba însă dacă directiva – și, prin urmare, interdicția pe care o instituie – putea să se aplice casei de asigurări de sănătate BKK în calitate de organism de drept public însărcinat cu o misiune de interes general.

MENȚIUNE: Trimiterea preliminară permite instanțelor din statele membre ca, în cadrul unui litigiu cu care sunt sesizate, să adreseze Curții întrebări cu privire la interpretarea dreptului Uniunii sau la validitatea unui act al Uniunii. Curtea nu soluționează litigiul național. Instanța națională are obligația de a soluționa cauza conform deciziei Curții. Această decizie este obligatorie, în egală măsură, pentru celelalte instanțe naționale care sunt sesizate cu o problemă similară.


[1] Directiva 2005/29/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 11 mai 2005 privind practicile comerciale neloiale ale întreprinderilor de pe piața internă față de consumatori și de modificare a Directivei 84/450/CEE a Consiliului, a Directivelor 97/7/CE, 98/27/CE și 2002/65/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 149, p. 22, Ediție specială, 15/vol. 14, p. 260).
[2] A se vedea, printre altele, Hotărârea Curții din 19 septembrie 2013, CHS Tour Services/Team4 Travel GmbH, C-435/11 ; a se vedea de asemenea CP nr. 113/13.


 
Secţiuni: Asigurări, CJUE, Concurență, Content, Protecția consumatorilor | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD