Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-DIICOT, 4 octombrie 2013
04.10.2013 | Alexandra CONSTANTIN, Paula VÂRBAN, Alexandra CONSTANTIN

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Trafic de droguri de mare risc şi violenţă. Percheziţii domiciliare. D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală şi Servicul Teritorial Bucureşti

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din cadrul Structurii Centrale şi Serviciului Teritorial Bucureşti au desfăşurat, în perioada 3-4 octombrie 2013, o amplă acţiune vizând combaterea traficului de droguri şi destructurarea  unor grupuri infracţional organizate specializate în săvârşirea acestui gen de infracţiuni.

În acest sens, au fost efectuate un număr de 10 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti şi Piteşti, ocazie cu care au fost descoperite şi ridicate diferite cantităţi de cocaină, heroină, cannabis şi comprimate methadonă.

Patru dintre inculpaţi sunt cercetaţi de către procurorii D.I.I.C.O.T. şi sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de violenţă, prev. de art. 189 C.p. şi art. 211 C.p., constând în aceea că, în cursul lunii februarie 2012,  sub pretextul că sunt lucrători de poliţie şi fiind echipaţi în ţinută corespunzătoare (uniforme, cagule, arme de foc – pistoale, cătuşe) au pătruns într-un imobil de pe raza judeţului Constanţa de unde au sustras, prin violenţă, de la alţi inculpaţi, o geantă în care se afla cantitatea de aproximativ 5 kg cannabis.

Unul dintre aceşti inculpaţi  este suspectat şi că, în cursul lunii noiembrie 2012, echipat în ţinută de lucrător de poliţie şi având asupra sa o armă de foc (pistol marca MAUSER), a oprit în trafic trei cetăţeni străini cu intenţia de a le sustrage o borsetă, în care se afla suma de 50.000 Euro.

Membrii celeilalte grupări destructurate de către procurorii D.I.I.C.O.T. sunt suspectaţi că au organizat  procurarea cantităţii de aproximativ 500 grame cocaină din Spania şi transportul drogurilor de mare risc pe rută terestră către România.
Drogurile de mare risc erau destinate comercializării către consumatorii din municipiul Bucureşti.
 
Valoarea totală a drogurilor este de 50.000 de Euro.

Cercetările în cauză au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul D.C.C.O.  – Serviciul Antidrog, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti – Serviciul Antidrog, Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia Investigaţii Criminale, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Ilfov, cu sprijinul Serviciului Independent de Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi al Institutului Naţional de Criminalistică.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus reţinerea pentru o durată de 24 ore a 12 inculpaţi şi au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a acestora pentru 29 de zile, până la acest moment, 4 dintre inculpaţi fiind deja arestaţi preventiv.

Facem precizarea că faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

***

Trafic de droguri de mare risc şi trafic internaţional de droguri de mare risc. Reţinere. D.I.I.C.O.T. – Serviciul teritorial Iaşi

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reţinerea pentru 24 de ore a 2 inculpaţi, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic internaţional de droguri de mare risc şi trafic de droguri de mare risc, prev. de art. 3 alin. 1 şi 2 şi de art. 2 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000.

Inculpaţii sunt suspectaţi că au organizat  procurarea cantităţii de  500 grame cocaină din Costa Rica şi transportul drogurilor de mare risc  către România.

Drogurile de mare risc erau destinate comercializării către consumatorii din municipiul Bucureşti şi Italia.

Valoarea totală a cantităţii de 500 grame cocaină este de 50.000 de Euro.

Procurorii D.I.I.C.O.T. au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a inculpaţilor pentru 29 de zile.

Cercetările în cauză au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Iaşi.
Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SIPI.

Facem precizarea că faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Paula VÂRBAN
Alexandra CONSTANTIN
student, Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
internship, Societatea de Stiinte Juridice

 

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti