Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Noul Cod al insolvenţei, publicat în Monitorul Oficial
07.10.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Insolvență, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr.  620 din data de 4 octombrie 2013 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

Ordonanta de urgenta stabileste regulile in domeniul prevenirii insolventei si al insolventei.

Prin adoptarea Codului insolventei au fost reunite intr-un singur act normativ:
– legislatia generala cu privire la insolventa, aplicabila tuturor operatorilor economici;
legislatia speciala, incidenta institutiilor de credit si societatilor de asigurare/re-asigurare;
– reglementarea insolventei grupurilor de societati;
reglementarea insolventei transfrontaliere.

Ordonanta de urgenta este structurata astfel:
Titlul preliminar – Principiile fundamentale ale procedurilor de prevenire a insolventei si insolventei, precum si definitii
Titlul I – Proceduri de prevenire a insolventei, cuprinzand: mandatul ad-hoc si concordatul preventiv
Titlul II – Procedura insolventei, cuprinzand trei capitole, astfel:
Capitolul I – Dispozitii comune
Capitolul II – Dispozitii speciale privind grupul de societati
Capitolul III – Dispozitii privind falimentul institutiilor de credit
Capitoul IV – Dispozitii privind falimentul societatilor de asigurare si reasigurare
Titlul III – Insolventa transfrontaliera
Titlul IV – Infractiuni si contraventii
Titlul V – Dipozitii tranzitorii si finale.

Ordonanta de urgenta intra in vigoare la data de 25 octombrie 2013 si se aplica si procedurilor de prevenire a insolventei si de insolventa aflate in derulare la data intrarii sale in vigoare, cu exceptia dispozitiilor speciale referitoare la grupurile de societati, care se aplica doar cererilor introduse dupa data intrarii in vigoare a acesteia.

Dintre noutatile aduse de actul normativ, cu privire la procedura comuna a insolventei, mentionam:

Insolventa debitorului, reprezentand insuficienta fondurilor pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile, se prezuma atunci cand acesta, dupa 60 de zile de la scadenta, nu a platit datoria sa fata de creditor, iar nu dupa 90 zile ca pana in prezent.

Pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa se introduce o valoare-prag si pentru debitor, aceeasi cu cea pentru creditor, de 40.000 de lei.

In cazul deschiderii procedurii insolventei, la cererea debitorului, acesta nu va mai putea numi un administrator judiciar. Noua lege prevede ca prin sentinta de deschidere a procedurii generale, judecatorul-sindic va desemna un administrator judiciar provizoriu, tinand seama de ofertele de preluare a pozitiei de administrator judiciar depuse de practicienii in insolventa interesati sau, in lipsa, in mod aleatoriu dintre cei inscrisi in tabloul UNPIR.

Creditorul care detine mai mult de 50% din valoarea totala a creantelor poate sa decida, fara consultarea adunarii creditorilor, desemnarea unui administrator judiciar ori lichidator judiciar in locul administratorului judiciar sau lichidatorului judiciar provizoriu ori sa confirme administratorul judiciar provizoriu/lichidatorul judiciar provizoriu si sa ii stabileasca onorariul.

Executarea planului de reorganizare nu va putea depasi un an, socotit de la data confirmarii, fata de 3 ani  ca pana in prezent.

La aprobarea  planului de reorganizare de catre creditori se introduce conditia suplimentara ca cel putin 50% din totalul valoric al masei credale sa accepte planul.

Se introduce posibilitatea pentru judecatorul sindic de a debloca anumite situatii, atunci cand creditorii nu sunt activi in procedura. In acest sens, daca nu se poate lua o hotarare in adunarea sau in comitetul creditorilor, administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar poate sesiza instanta in vederea pronuntarii unei hotarari.

Se prevede expres obligatia judecatorului sindic de a confirma planul de reorganizare, dupa votarea lui de catre creditori.

In cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului nr. 504/2002 (televiziuni si radiouri), ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare se suspenda licenta audiovizionala, cu incepere de la data primirii comunicarii de catre Consiliul National al Audiovizualului.

Se introduc noi reguli procedurale, astfel:
– toate procedurile privind insolventa, cu exceptia apelului, sunt de competenta tribunalului sau, daca este cazul, a tribunalului specializat, in a carui circumscriptie debitorul si-a avut sediul principal cel putin 6 luni anterior datei sesizarii instantei;
– Curtea de apel va fi instanta de apel pentru hotararile pronuntate de judecatorul-sindic;
– termenul de apel este de 7 zile de la comunicarea hotararii realizata prin publicare in Buletinul procedurilor de insolventa, daca prin lege nu se prevede altfel;
– apelul se judeca potrivit prevederilor noul Codul de procedura civila, cu urmatoarele derogari: termenul pentru depunerea intampinarii este de maximum 10 zile de la comunicarea cererii si a motivelor de apel, raspunsul la intampinare nu este obligatoriu, iar judecatorul fixeaza, prin rezolutie, in termen de maximum 3 zile de la data depunerii intampinarii, primul termen de judecata care va fi de cel mult 30 de zile de la data rezolutiei;
– prin derogare de la prevederile Codului de procedura civila, apelul nu suspenda executarea hotararilor judecatorului-sindic.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti