Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

INFO-DIICOT, 7 octombrie 2013
07.10.2013 | Lorina PÎRVAN, Paula VÂRBAN, Lorina PÎRVAN


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani. Trimitere in judecata. D.I.I.C.O.T. – Structura Centrala

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au dispus trimiterea  in judecata a unui numar de 56 de inculpati, urmare a  destructurarii unui grup infractional organizat, constituit pe raza municipiului Bucuresti, specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalarea banilor.

Din cercetarile efectuate in cauza se contureaza suspiciunea rezonabila ca inculpatii au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv prin obtinerea in mod ilegal de credite de la o unitate bancara, pentru un numar de 33 de societati comerciale controlate de catre membrii grupului infractional organizat.

In cauza sunt suspectati ca au sprijinit activitatea infractionala un numar de 6 inculpati,  avand calitatea de directori executivi/ directori comerciali ai unitatii bancare, prin coordonarea procedurii de selectie a firmelor, avizare pentru risc si de aprobare a creditelor, desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale, dar si functionari bancari–8 consilieri de clientela si  4 directori de agentii  din cadrul unitatii bancare, in cursul gestionarii dosarelor de creditare.

Membrii gruparii au beneficiat si de sprijinul a 2 evaluatori autorizati, suspectati ca au intocmit  rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile, la sume depasind valoarea reala, in vederea ipotecarii bunurilor cu ocazia incheierii contractelor de creditare.

Contractele de garantie ipotecara cu privire la aceste bunuri imobile erau incheiate si autentificate de catre 3 notari publici, suspectati ca supraevaluau bunurile, raportat la valoarea de piata si la valoarea inscrisa anterior in contracte de vanzare-cumparare incheiate cu privire la aceleasi bunuri, actele astfel incheiate fiind utilizate ulterior de catre membrii gruparii in vederea obtinerii in mod ilegal a creditelor bancare.

Valoarea totala a prejudiciului cauzat prin activitatea infractionala este de peste 81 milioane de Euro.

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a trimis dosarul cauzei spre competenta solutionare Curtii de Apel Bucuresti.

Facem precizarea ca sesizarea instantei de judecata reprezinta, conform Codului de procedura penala, ultima etapa a urmaririi penale, fiind respectate atat prevederile art.6 pct.2 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului cat si garantia constitutionala a prezumtiei de nevinovatie.

:: sursa: diicot.ro

Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship, Societatea de Stiinte Juridice

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate