Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Unele comentarii preliminare privind Codul insolvenței


8 octombrie 2013 | Liviu GHEORGHE, Liviu GHEORGHE, Marius PĂTRĂȘCANU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Insolvență, RNSJ

Logo_Jinga+Maravela_pressCodul insolvenței este un pas înainte în vederea reglementării insolvenței din România. Astfel, spre exemplu, este bine-venită aducerea în prim plan a procedurilor de prevenire a insolvenței (care până acum au fost aproape ignorate de practica din România), astfel cum sunt de apreciat și coordonarea insolvențelor la nivel de grup sau detalierea procedurilor transfrontaliere, precum și majoritatea celorlalte ajustări, clarificări, completări și modificări aduse de această reglementare.

Liviu GheorghePe termen lung, în ansamblu, Codul insolvenței este un efort lăudabil deși nu suficient. Spre exemplu, deși apreciem faptul că această reglementare începe să abordeze problema insolvenței la nivelul grupurilor de societăți, am fi vrut să regăsim și unelte care să poată fi folosite pentru a străpunge vălul corporatist și nu doar măsuri de coordonare a insolvențelor societăților din grup. Tot așa, poate fi benefică lărgirea sferei situațiilor în care se poate solicita atragerea răspunderii organelor de conducere și/sau supraveghere, deși considerăm că ar fi fost necesară și implementarea unor mecanisme de limitare a eventualelor cereri abuzive de atragere a răspunderii. În mod similar, deşi legiuitorul a identificat corect necesitatea adoptării unor măsuri care să faciliteze accesul debitorilor la finanţare în cursul procedurii, Codul insolvenţei nu oferă mecanisme suficient de puternice pentru atingerea acestui deziderat.

Marius PatrascanuPe termen scurt, un aspect care va putea genera dificultăți în practică rezidă în faptul că noile prevederi se aplică imediat, de la 25 octombrie, inclusiv procedurilor aflate în curs. Această situație atipică poate destabiliza cursul procedurilor existente având potențial de a-i afecta negativ pe cei care și-au făcut un plan de acțiune în insolvență pe baza prevederilor existente la deschiderea procedurii. Mai mult, termenul scurt în care noile prevederi vor deveni aplicabile nu este suficient pentru ca persoanele interesate să își adapteze strategia în consecință, ceea ce va atrage critici binemeritate, la adresa sistemului juridic imprevizibil din România.

Rămâne acum în sarcina instanțelor să suplinească, prin jurisprudența lor, lacunele din Codul insolvenței, inclusiv în ceea ce privește aplicarea în timp a acestuia. În același timp, sperăm că și legiuitorul va continua perfecționarea acestei reglementări pentru a oferi mediului de afaceri din România un instrument care să întruchipeze într-adevăr principiile pe care se bazează Codul insolvenței.

Liviu GHEORGHE
Avocat asociat, Co-coordonator al echipei de insolvență
Marius PĂTRĂȘCANU
Avocat asociat, Co-coordonator al echipei de insolvență

JINGA | MARAVELA

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică