Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Unele comentarii preliminare privind Codul insolvenței
08.10.2013 | Liviu GHEORGHE, Liviu GHEORGHE, Marius PĂTRĂȘCANU

Secţiuni: Insolvență, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Logo_Jinga+Maravela_pressCodul insolvenței este un pas înainte în vederea reglementării insolvenței din România. Astfel, spre exemplu, este bine-venită aducerea în prim plan a procedurilor de prevenire a insolvenței (care până acum au fost aproape ignorate de practica din România), astfel cum sunt de apreciat și coordonarea insolvențelor la nivel de grup sau detalierea procedurilor transfrontaliere, precum și majoritatea celorlalte ajustări, clarificări, completări și modificări aduse de această reglementare.

Liviu GheorghePe termen lung, în ansamblu, Codul insolvenței este un efort lăudabil deși nu suficient. Spre exemplu, deși apreciem faptul că această reglementare începe să abordeze problema insolvenței la nivelul grupurilor de societăți, am fi vrut să regăsim și unelte care să poată fi folosite pentru a străpunge vălul corporatist și nu doar măsuri de coordonare a insolvențelor societăților din grup. Tot așa, poate fi benefică lărgirea sferei situațiilor în care se poate solicita atragerea răspunderii organelor de conducere și/sau supraveghere, deși considerăm că ar fi fost necesară și implementarea unor mecanisme de limitare a eventualelor cereri abuzive de atragere a răspunderii. În mod similar, deşi legiuitorul a identificat corect necesitatea adoptării unor măsuri care să faciliteze accesul debitorilor la finanţare în cursul procedurii, Codul insolvenţei nu oferă mecanisme suficient de puternice pentru atingerea acestui deziderat.

Marius PatrascanuPe termen scurt, un aspect care va putea genera dificultăți în practică rezidă în faptul că noile prevederi se aplică imediat, de la 25 octombrie, inclusiv procedurilor aflate în curs. Această situație atipică poate destabiliza cursul procedurilor existente având potențial de a-i afecta negativ pe cei care și-au făcut un plan de acțiune în insolvență pe baza prevederilor existente la deschiderea procedurii. Mai mult, termenul scurt în care noile prevederi vor deveni aplicabile nu este suficient pentru ca persoanele interesate să își adapteze strategia în consecință, ceea ce va atrage critici binemeritate, la adresa sistemului juridic imprevizibil din România.

Rămâne acum în sarcina instanțelor să suplinească, prin jurisprudența lor, lacunele din Codul insolvenței, inclusiv în ceea ce privește aplicarea în timp a acestuia. În același timp, sperăm că și legiuitorul va continua perfecționarea acestei reglementări pentru a oferi mediului de afaceri din România un instrument care să întruchipeze într-adevăr principiile pe care se bazează Codul insolvenței.

Liviu GHEORGHE
Avocat asociat, Co-coordonator al echipei de insolvență
Marius PĂTRĂȘCANU
Avocat asociat, Co-coordonator al echipei de insolvență

JINGA | MARAVELA

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti