Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar

Livia Doina Stanciu către auditorii de justiție: ”mizați pe caracter, integritate, muncă”


8 octombrie 2013 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Jud. dr. Livia Doina Stanciu, președintele ICCJ, a declarat cu ocazia deschiderii anului de învăţământ 2013-2014 din cadrul Institutului Naţional al Magistraturii:

”Distins auditoriu,
Stimați colegi,
Doamnelor și domnilor,

Am răspuns cu mare plăcere invitaţiei doamnei director de a participa la deschiderea anului academic al Institutului Naţional al Magistraturii, constituind o bucurie aparte pentru mine să fiu în prezenţa dumneavoastră, dragi colegi formatori şi dragi auditori de justiţie, cu această ocazie deosebită – repetabilă din perspectivă formală, dar unică din perspectiva fondului – care ne face pe toţi să ne ridicăm ochii de la rutina şi, uneori, povara activităţii noastre zilnice şi să privim cu mai multă încredere şi speranţă spre viitor.

Căci uitându-mă la dumneavoastră dragi auditori, nu pot să nu văd mai bun şi mai frumos viitorul. Sunteţi, fără îndoială, elita absolvenţilor facultăţilor de drept din România, care în urma unui examen extrem de riguros aţi fost primiţi în cadrul acestei instituţii prestigioase de învăţământ juridic, Institutul Naţional al Magistraturii, şi, cu siguranţă, dacă veţi continua să rămâneţi constanţi în eforturile de pregătire profesională, veţi reuşi într-o zi să fiţi parte a elitei juridice româneşti.

Tocmai de aceea, în mesajul meu din acest an, am ales să mă axez mai puţin pe reiterarea unor aspecte generale legate de sistemul de justiţie din România şi să mă adresez în primul rând dumneavoastră, dragi auditori, care peste un an sau (alţii) peste doi, veţi intra în activitatea implicată de acest sistem în calitate de judecători şi procurori, dar care – deocamdată – vă aflaţi, încă, într-o perioadă de formare.

Vă vorbesc aşadar, mai mult decât din perspectiva Preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din perspectiva formatorului din cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, iar în această calitate vreau să vă spun că aparţineţi unei generaţii privilegiate, care are şansa de a fi încă în perioada de formare teoretică într-o vreme în care întregul sistem de drept românesc se află în plin proces de reformă şi schimbare, în care principalele legiuiri naţionale, de la Legea fundamentală şi până la principalele coduri de drept material şi drept procesual (Codul civil, Codul penal, Codul de procedură civilă şi Codul de procedură penală) sunt înnoite.

Veţi avea aşadar şansa de a vă însuşi, încă din perioada formării dumneavoastră teoretice, toate elementele de noutate aduse de schimbările legislative fundamentale aflate în curs de definitivare, dar nu numai. Veţi putea să vă aprofundaţi cunoştinţele în materii diverse şi veţi putea deveni mult mai familiarizaţi cu practica instanţelor europene, atât Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cât şi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, Tribunalul de Primă Instanţă sau Tribunalul Funcţiei Publice.

Veţi putea beneficia de formare profesională sub coordonarea unor formatori de cea mai înaltă ţinută profesională şi pregătire academică, veţi beneficia de accesul la o bază largă de documentare şi informaţii, veţi avea, pe scurt, toate condiţiile pentru a vă putea forma ca viitori magistraţi la nivelul şi standardele impuse de cele mai exigente cerinţe, naţionale şi europene.

Prin urmare, reuşita e în mâna dumneavoastră. Va depinde doar de voi înşivă dacă timpul petrecut în cadrul acestui institut va fi unul cu folos.

Vreau însă să nu uitaţi că, prin ceea ce veţi fi și , mai ales, prin ceea ce veți face în viitor ca magistraţi, prin nivelul calităţii profesionale pe care veţi reuşi să o dobândiţi, inclusiv în aceşti ani de formare în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, va fi evaluată calitatea Justiţiei din România de mâine.

Vă încurajez, așadar, să folosiţi această perioadă de studiu pentru a vă pregăti cât mai temeinic în nobila profesie de magistrat şi din perspectiva faptului că această profesie, mai mult poate decât oricare alta, are nevoie de oameni puternici, de oameni de caracter, de oameni stăpâni pe ceea ce sunt şi mai ales pe ceea ce cunosc. Doar un magistrat bine pregătit profesional, se va putea simţi suficient de înarmat pentru a rămâne în picioare în faţa oricăror vicisitudini ale vieţii şi ale profesiei, doar stăpânind profesional foarte bine toate posibilele implicaţii legale ale diverselor cauze veţi reuşi să daţi dezlegarea corectă tuturor problemelor pe care le veţi avea de rezolvat, fără să faceţi rabat de la independenţa voastră, de la imparţialitate, de la adevăr şi dreptate.

Iată de ce mesajul meu pentru dumneavoastră este acesta: nu acceptaţi compromisul, nici măcar unul ce poate părea minor; nu acceptați niciodată să reduceți, odată admişi la INM, ritmul pregătirii dumneavoastră profesionale.

Mizaţi pe caracter, mizaţi pe onestitate, mizaţi pe integritate, mizaţi pe profesionalism, mizaţi pe muncă, mizaţi pe oportunităţile unice pe care vârsta dumneavoastră tânără şi timpurile acestea vi le oferă.

De aceea, perioada petrecută în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii trebuie să o priviţi ca pe o perioadă nu doar a formării voastre ca viitori specialişti ai unei profesii, ci trebuie să o priviţi şi ca pe o perioadă a formării voastre ca oameni.

Căci la finalul celor doi ani vă aşteaptă o profesie deosebit de frumoasă, dar şi deosebit de grea, care necesită în primul rând putere: putere de muncă, dar mai ales putere de caracter. Vă îndemn cu toată tăria: folosiţi aceşti ani pentru a deveni oameni puternici.

Şi este esenţial să înţelegeţi că, puterea nu stă în forţa şi autoritatea cu care veţi fi învestiţi odată ce veţi îmbrăca roba de magistrat. Ea stă în puterea voastră de fi voi înşivă indiferent de situaţie, de a avea mereu acea pace interioară izvorâtă din faptul că, asumându-ţi orice consecinţă, ai ales să fii de partea adevărului şi nu ai închis ochii în faţa nedreptăţii.

În final, nu-mi rămâne decât să vă felicit încă o dată pe cei care anul acesta ați fost admişi la Institutul Naţional al Magistraturii şi să vă doresc tuturor, auditori ai anului I, auditori ai anului II, formatori, alte cadre didactice, personal administrativ, precum şi întregii audienţe, mult succes în activitate, putere de muncă, sănătate şi fericire!

Vă mulţumesc.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii