Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
 1 comentariu

Oana Schmidt-Hăineală către auditorii de justiție: ”să vă construiţi profesia cu credinţă, dragoste şi responsabilitate”


8 octombrie 2013 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Proc. Oana Schmidt-Hăineală, președintele CSM, a declarat cu ocazia deschiderii anului de învăţământ 2013-2014 al Institutului Naţional al Magistraturii:

”Distinşi colegi şi invitaţi,
Stimaţi cursanţi ai Institutului Naţional al Magistraturii

Îmi revine plăcuta misiune de a transmite, în numele Consiliului Superior al Magistraturii, călduroase felicitări celor care, astăzi, reprezintă o nouă promoţie de auditori ai Institutului Naţional al Magistraturii!

Deşi ştiu că pentru a putea răspunde astăzi PREZENT la începerea anului de studiu 2013-2014, toţi cei admişi au depus un efort remarcabil, au muncit pe brânci, au avut insomnii şi emoţii şi, deşi este un moment festiv, o sărbătoare ce încununează o muncă şi o perseverenţă meritorie, trebuie să vă spun că ceea ce aţi parcurs pentru a promova concursul de admitere nu se compară cu ceea ce urmează de acum înainte.
Pentru că, începând din această zi, vi se deschide larg calea – deloc uşoară, plină deseori de privaţiuni şi asperităţi – spre cariera de magistraţi, o carieră marcată de obligaţii şi responsabilităţi, o carieră în care provocările vor fi la ordinea zilei iar responsabilitatea va apăsa neîncetat pe umerii voştri.

Momentul de azi, însă, vă aparţine. Este unul cu care nu vă veţi mai întâlni şi marchează intrarea dumneavoastră într-o profesie–destin, de care nu aveţi voie să vă deziceţi niciodată.

Dincolo de pregătirea teoretică deosebită pe care o veţi dobândi în cei doi ani de studiu în sălile de curs ale Institutului Naţional al Magistraturii, de o covârşitoare însemnătate va fi, pentru dumneavoastră, pentru noi toţi şi, mai ales, pentru societatea românească, felul în care vă veţi face datoria la viitorul dumneavoastră loc de muncă, în instanţe şi unităţi de parchet.

Fără a avea corecta reprezentare a ceea ce este fiecare ca individ, ca vocaţie, ca structură şi ca sistem de valori, există riscul alegerii unor tipare greşite despre care viaţa, profesia ne vor arăta că nu ni se potrivesc. E foarte important să porniţi în construirea voastră profesională de la ceea ce aveţi ca oameni şi, mai ales, de la ceea ce sunteţi ca personalitate, conştiinţă, crezuri şi valori. Pentru că „a avea” şi „a fi” trebuie, la nivelul condiţiei umane să creeze sinergie.

Vă urez ca, pornind de la „a avea” şi „a fi”, să vă construiţi profesia cu credinţă, dragoste şi responsabilitate.

Vă urez să vă întăriţi forţa de a fi, de a vă comporta ca oameni liberi, de a vă apăra independenţa judecăţii – fără a vă considera însă deţinătorii absoluţi ai adevărurilor supreme; construiţi-vă demnitatea, verticalitatea şi modestia! Integritatea şi echilibrul, înţelepciunea şi raţiunea sunt şi trebuie să fie coordonatele independenţei unui magistrat – judecător sau procuror.

Dincolo de tot ceea ce Institutul vă va oferi ca ştiinţă şi învăţătură, după aproape 15 ani de carieră în magistratură, pot să vă vorbesc despre sistemul judiciar şi justiţie. În plan abstract şi teoretic lucrurile sunt relativ clare. Avem Constituţie, legi şi regulamente şi acestea guvernează sistemul, profesia, cariera magistratului, actul de justiţie. În plan real şi practic avem dreptate şi nedreptate, adevăr şi minciună, conduită conformă şi infracţiune, licietate şi ilicietate, răspundere şi responsabilitate. Şi toate acestea în legătură cu semeni de-ai noştri, cu societatea în care trăim şi cu statul de drept ale cărui valori fundamentale trebuie să le apărăm.

În munca unui magistrat nu e loc pentru ezitare, frustrare sau, mai ales, teamă. Pentru un magistrat nu trebuie să existe decât presiunea legii şi a timpului. Orice altfel de presiuni trebuie să fie străine de preocupările unui magistrat iar acesta este dator să reziste, să lupte împotriva lor cu demnitate şi profesionism. Este singura cale permisă dacă alegerea de a fi magistrat a fost făcută din vocaţie şi nu din inerţie sau pe criterii de oportunitate.

Vă doresc să nu uitaţi niciodată de ce aţi ales să deveniţi slujitori ai justiţiei, să fiţi consecvenţi cu voi înşivă, să vă respectaţi profesia şi să puteţi privi cu demnitate înainte.
Colectivului de formatori ai Institutului Naţional al Magistraturii îi doresc putere de muncă, creativitate, entuziasm şi dorinţa de a forma magistraţi adevăraţi!

Vă mulţumesc!”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii