Tiberiu Nițu către auditorii de justiție: Cele două condiţii esenţiale pe care trebuie să le îndeplinească un magistrat: foarte bună pregătire profesională şi bună credinţă


8 octombrie 2013 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Proc. Tiberiu Nițu, procuror general al PÎCCJ, a declarat cu ocazia deschiderii anului de învăţământ 2013-2014 al Institutului Naţional al Magistraturii:

”Doamnelor şi domnilor,

Îmi face mare plăcere să fiu alături de dumneavoastră cu ocazia deschiderii anului I de formare pentru promoţia de auditori de justiţie 2013-2015.

Este şi trebuie să fie pentru dumneavoastră un moment festiv, întrucât sunteţi la începutul unui nou drum care vă va conduce către o profesie şi un statut la care aţi visat şi pentru care sunt convins că aţi făcut eforturi deosebite. Este, din punctul meu de vedere, un moment cu multe speranţe nu doar pentru dumneavoastră, ci şi pentru noi, cei care vă aşteptăm să ne fiţi alături pentru înfăptuirea justiţiei la standardele pe care ni le-am propus şi pe care trebuie să le atingem.

Cele două condiţii esenţiale pe care trebuie să le îndeplinească un magistrat pentru a face faţă provocărilor cu care se confruntă sunt, în opinia mea, foarte buna pregătire profesională şi buna credinţă în aplicarea cadrului legal existent, uneori incomplet sau imperfect.

În ciuda dificultăţilor cărora trebuie să le facem faţă cu toţii, mă refer nu doar la frecventele modificări ale legilor, dar mai ales la apropiata intrare în vigoare a codurilor penal şi de procedură penală şi desigur şi la revizuirea Constituţiei, cred că premisele de la care plecaţi dumneavoastră sunt foarte bune.

Aţi promovat un examen de admitere în magistratură dificil care a permis selectarea celor mai buni candidaţi. Pregătirea de care veţi beneficia în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii este indiscutabil la un nivel ridicat, şi aş dori să remarc aici efortul şi preocuparea echipei de conducere a Institutului Naţional al Magistraturii de a selecta în mod transparent formatori competenţi şi de a concepe o programă care îmbină în mod echilibrat pregătirea teoretică cu cea practică.

În acest context sunt bucuros să vă anunţ continuarea programului comun al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Institutului Naţional al Magistraturii în cadrul căruia aceia dintre dumneavoastră care vor fi interesaţi, şi sperăm să fiţi cât mai mulţi, vor avea ocazia să se familiarizeze cu organizarea, funcţionarea şi specificul muncii şi în cadrul acestei unităţi. Am schimbat puţin formatul programului derulat în anii anteriori şi am planificat activităţi diferite pentru auditorii anului I şi cei din anul II. Auditorii anului I vor avea ocazia să afle cum se lucrează în cadrul diferitelor secţii ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: Biroul de relaţii cu publicul şi audienţe,  Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, Biroul de informare publică şi relaţia cu presa, Serviciul de cooperare judiciară internaţională, relaţii internaţionale şi programe, în timp ce auditorilor de anul II le vom oferi posibilitatea de a asista şi de  a cunoaşte mai multe aspecte ale activităţii diferitelor compartimente din cadrul Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică: Biroul de criminalistică, Biroul de urmărire penală, Serviciul pentru coordonarea activităţii Ministerului Public în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală.

Dorim să vă apropiem, să vă sporim interesul şi să vă motivăm pentru a alege profesia de procuror şi pentru a o exercita cu competenţă, dar şi cu pasiune.

Aşadar, în ceea ce priveşte pregătirea dumneavoastră profesională vă îndemn să profitaţi din plin de acest an academic, de cursurile şi stagiile ce au fost pregătite, să vă gândiţi că este momentul cel mai potrivit pentru a acumula şi pentru a vă forma o bază solidă a activităţii dumneavoastră viitoare.

De asemenea, vă îndemn să interacţionaţi unii cu alţii în cadrul activităţilor pe care le veţi desfăşura, să dialogaţi cu formatorii, cu magistraţii pe care îi veţi întâlni, să învăţaţi să lucraţi în echipă, să respectaţi experienţa colegilor mai vârstnici sau autoritatea şefilor, dar să aveţi curajul propriilor opinii şi decizii.

Fac parte dintre cei convinşi că reforma şi modernizarea statului trebuie să aibă în vedere atât modificarea legilor sau redimensionarea instituţiilor, dar şi schimbarea mentalităţilor. Avem nevoie de magistraţi, grefieri şi funcţionari publici bine pregătiţi profesional, motivaţi, cu putere de muncă, disponibilitate şi dorinţă de a obţine performanţe în activitatea pe care o vor desfăşura.

Vă doresc mult succes şi vă aştept alături de noi!”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii