Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

România la CEDO: cauza pendinte Deaconu. Despăgubirile pentru daune morale și discriminarea pe criterii de vârstă


9 octombrie 2013 | Teodor PAPUC, Teodor PAPUC

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Secţia a Treia

Cererea nr. 66299/12
Cosmin Mihai DEACONU şi Alexandru Bogdan DEACONU c. României

I. Situaţia de fapt:

Reclamanţii, dnii Cosmin Mihai Deaconu şi Alexandru Bogdan Deaconu, sunt cetăţeni români, care s-au născut şi locuiesc în Bucureşti.

În iulie 2010, sora reclamanţilor, atunci în vârstă de 9 ani, a fost grav rănită într-un accident de automobil. Aceasta a fost imediat internată în spital unde, după patru zile de suferinţă intensă, a decedat.
A fost iniţiată o anchetă penală împotriva şoferului de automobil, pentru ucidere din culpă. S-a stabilit că, în timp ce acesta conducea cu 92 km/h – de vreme ce limita de viteză era de 50 km/h –, a pierdut controlul automobilului şi a intrat pe trotuar, unde se afla sora reclamanţilor.

În septembrie 2010, în timpul cercetării preliminare, reclamanţii, mama lor şi cei doi fraţi mai în vârstă au solicitat daune civile în cadrul procesului penal. În octombrie 2011, Tribunalul Bucureşti a procedat la disjungerea laturii civile de latura penală.

În decembrie 2011, Tribunalul Bucureşti i-a acordat fiecăreia dintre părţile civile, inclusiv reclamanţilor, 100.000 euro drept compensaţii pentru prejudiciul moral. Instanţa a reţinut că între părţile civile şi fetiţa de 9 ani a existat o puternică relaţie afectivă, iar moartea violentă a acesteia a cauzat durere în sânul familiei. S-a dispus achitarea daunelor de către compania de asigurări a şoferului.

Toate părţile au atacat hotărârea prin recurs.

În aprilie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a admis recursul iniţiat de către compania de asigurări. Instanţa a dispus ca şoferul automobilului să achite daunele, reţinând că răspunderea companiei de asigurări era una contractuală, şi deci subsidiară. Instanţa a respins apoi cererea reclamanţilor privind plata daunelor morale pe motiv că la acel moment ei aveau sub vârsta de 14 ani şi, prin urmare, nu erau conştienţi de consecinţele nefaste ale morţii surorii lor. Instanţa a mai scăzut cuantumul despăgubirilor morale la 50,000 euro pentru mama lor şi la 25,000 pentru fiecare din fraţii majori.

II. Capăt de cerere:

Reclamanţii se plâng în temeiul art. 14 din Convenţie combinat cu art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenţie, susţinând că au avut parte de un tratament discriminatoriu pe criterii de vârstă, în privinţa acordării de daune morale.

III. Întrebări adresate părţilor:

Dacă reclamanţii au avut parte de un tratament discriminatoriu în privinţa drepturilor lor ce decurg din Convenţie, urmare a respingerii cererilor acestora privind acordarea compensaţiilor în legătură cu moartea surorii lor, contrar art. 14 din Convenţie combinat cu art 1 din Protocolul nr. 1 la Convenţie?

Teodor PAPUC
Mihaela MAZILU-BABEL (coordonator proiect)
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Administrative, Universitatea din Craiova

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii