« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
 
2 comentarii

Excepție de neconstituționalitate respinsă referitoare la dispozițiile art. 320 indice 1 alin. (7) Cod procedură penală
09.10.2013 | Lorina PÎRVAN

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei nr 14 din data de 8 ianuarie 2013 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 925 din 13 noiembrie 2012 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 3201 alin. (7) din Codul de procedura penala.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata intr-un dosar aflat pe rolul Curtii de Apel Constanta-Sectia penala si pentru cauze penale cu minori si de familie.

Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie dispozitiile art. 3201 alin. (7) din Codul de procedura penala, introduse prin Legea nr. 202/2012 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 714 din 26 octombrie 2010, care au urmatorul continut:

“Instanta va pronunta condamnarea inculpatului, care beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei inchisorii, si de reducerea cu o patrime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei amenzii. Dispozitiile alin. 1-6 nu se aplica in cazul in care actiunea penala vizeaza o infractiune care se pedepseste cu detentiune pe viata.’’

Autorul exceptiei invoca incalcarea prevederilor constitutionale ale art. 15 alin. (2) privind principiul aplicarii legii penale mai favorabile, ale art. 16 referitor la egalitatea in drepturi si ale art. 21 alin. (3) privind dreptul la un proces echitabil, precum si prevederile art. 6 paragraful 1 referitor la dreptul la un proces echitabil din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, intrucat persoana condamnata definitiv nu beneficiaza de reducerea pedepsei.

Curtea a constatat, in urma examinarii exceptiei de neconstitutionalitate si a punctului de vedere al Avocatului Poporului care considera ca exceptia de neconstitutionalitate este inadmisibila, facand trimitere la Decizia Curtii Constitutionale nr. 1.470/2011, ca dispozitiile art. 3201 din Codul de procedura penala nu au legatura cu solutionarea cauzelor avand ca obiect o contestatie la executare, deoarece procedura de judecata bazata pe recunoasterea vinovatiei poate interveni numai pana la pronuntarea unei hotarari definitive, iar Curtea decide asupra exceptiilor privind neconstitutionalitatea unei legi care are legatura cu solutionarea cauzei.

Astfel, Curtea decide:

Respinge, ca inadmisibila, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 3201 alin. 7 din Codul de procedura penala, in temeiul art. 29 alin. (1) si (5) din Legea nr. 47/1992.

Lorina PÎRVAN
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship, Societatea de Stiinte Juridice

 
Secţiuni: CCR, Drept constitutional, RNSJ | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Excepție de neconstituționalitate respinsă referitoare la dispozițiile art. 320 indice 1 alin. (7) Cod procedură penală”

  1. Florin RADU spune:

    pe fond, exceptia este fondata.
    si eu am analizat si criticat formularea imperativa si fra alternativa – „instanta va pronunta condamnarea …”.
    https://www.juridice.ro/146390/despre-compatibilitatea-dintre-recunoasterea-vinovatiei-si-diferitele-cazuri-de-achitare.html

  2. sa ne lamurim – s-a respins ca INADMISIBILA si nu ca neintemeiata, deci o alta exceptie se poate ridica DACA are legatura cu respectiva cauza.

    @radu – nu este timpul pierdut sa o ridici chiar tu, mai ales ca ai deja motivarea facuta 🙂

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD