Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
 
2 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Excepție de neconstituționalitate respinsă referitoare la dispozițiile art. 320 indice 1 alin. (7) Cod procedură penală
09.10.2013 | Lorina PÎRVAN


In Monitorul Oficial al Romaniei nr 14 din data de 8 ianuarie 2013 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 925 din 13 noiembrie 2012 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 3201 alin. (7) din Codul de procedura penala.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata intr-un dosar aflat pe rolul Curtii de Apel Constanta-Sectia penala si pentru cauze penale cu minori si de familie.

Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie dispozitiile art. 3201 alin. (7) din Codul de procedura penala, introduse prin Legea nr. 202/2012 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 714 din 26 octombrie 2010, care au urmatorul continut:

“Instanta va pronunta condamnarea inculpatului, care beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei inchisorii, si de reducerea cu o patrime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei amenzii. Dispozitiile alin. 1-6 nu se aplica in cazul in care actiunea penala vizeaza o infractiune care se pedepseste cu detentiune pe viata.’’

Autorul exceptiei invoca incalcarea prevederilor constitutionale ale art. 15 alin. (2) privind principiul aplicarii legii penale mai favorabile, ale art. 16 referitor la egalitatea in drepturi si ale art. 21 alin. (3) privind dreptul la un proces echitabil, precum si prevederile art. 6 paragraful 1 referitor la dreptul la un proces echitabil din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, intrucat persoana condamnata definitiv nu beneficiaza de reducerea pedepsei.

Curtea a constatat, in urma examinarii exceptiei de neconstitutionalitate si a punctului de vedere al Avocatului Poporului care considera ca exceptia de neconstitutionalitate este inadmisibila, facand trimitere la Decizia Curtii Constitutionale nr. 1.470/2011, ca dispozitiile art. 3201 din Codul de procedura penala nu au legatura cu solutionarea cauzelor avand ca obiect o contestatie la executare, deoarece procedura de judecata bazata pe recunoasterea vinovatiei poate interveni numai pana la pronuntarea unei hotarari definitive, iar Curtea decide asupra exceptiilor privind neconstitutionalitatea unei legi care are legatura cu solutionarea cauzei.

Astfel, Curtea decide:

Respinge, ca inadmisibila, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 3201 alin. 7 din Codul de procedura penala, in temeiul art. 29 alin. (1) si (5) din Legea nr. 47/1992.

Lorina PÎRVAN
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship, Societatea de Stiinte Juridice

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Excepție de neconstituționalitate respinsă referitoare la dispozițiile art. 320 indice 1 alin. (7) Cod procedură penală”

  1. Florin RADU spune:

    pe fond, exceptia este fondata.
    si eu am analizat si criticat formularea imperativa si fra alternativa – „instanta va pronunta condamnarea …”.
    https://www.juridice.ro/146390/despre-compatibilitatea-dintre-recunoasterea-vinovatiei-si-diferitele-cazuri-de-achitare.html

  2. sa ne lamurim – s-a respins ca INADMISIBILA si nu ca neintemeiata, deci o alta exceptie se poate ridica DACA are legatura cu respectiva cauza.

    @radu – nu este timpul pierdut sa o ridici chiar tu, mai ales ca ai deja motivarea facuta 🙂

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate