Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-DNA, 9 octombrie 2013
09.10.2013 | Lorina PÎRVAN, Paula VÂRBAN, Lorina PÎRVAN

Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si uz de fals. Trimitere in judecata. D.N.A. – Serviciul Teritorial Galati

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Galati au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

D.A., director executiv adjunct la Directia Judeteana pentru Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Braila la data comiterii faptelor, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial si
fals intelectual,

P.M., asociat si administrator la SC ROMANTIC COM SRL Braila si P.L., asociat si responsabil cu activitatea de transport rutier de marfuri la SC ROMANTIC COM SRL Braila, in sarcina carora s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
instigare la infractiunea de fals intelectual si
uz de fals.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2010, inculpata D.A., in calitate de director executiv adjunct la DJAOV Braila, la solicitarea inculpatilor P.M. si P.L., reprezentanti legali ai SC ROMANTIC COM SRL Braila, a completat in fals un formular tipizat intitulat,,proces-verbal de control” in care a consemnat, contrar realitatii, ca la data de 9 martie 2010, un autovehicul destinat transportului de marfa, apartinând SC ROMANTIC COM SRL, a fost oprit in trafic in municipiul Braila si a fost supus unui control de specialitate de catre functionari din cadrul DJAOV. Dupa redactarea in fals a acestui inscris, D.A. l-a remis inculpatilor P.M. si P.L..
La randul lor, inculpatii P.M. si P.L. au folosit acest document la Judecatoria Deta si la Tribunalul Hunedoara in sustinerea unei plangeri impotriva sanctiunii contraventionale aplicate aceluiasi autovehicul de catre reprezentantii Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara- Sectia Drumuri Nationale Deva in data de 9 martie 2010, ca urmare a faptului ca autovehiculul respectiv nu avea rovinieta. Concret, reprezentantii SC ROMANTIC COM SRL au dorit sa anuleze acest proces verbal cu argumentul ca, in aceeasi zi, a fost aplicata o alta sanctiune in municipiul Braila, la o distanta de aproximativ 550 km de Deva si, prin urmare nu aveau cum sa se afle in doua locuri in aceeasi zi. Consecinta anularii acestui proces verbal ar fi fost exonerarea de la plata sumelor de 4500 lei, reprezentand contravaloarea amenzii si 1210 euro, reprezentand contravaloarea tarifului de despagubire.

Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Galati-Administratia Judeteana a Finantelor Publice Braila si Directia Regionala de Drumuri si Poduri Timisoara nu s-au constituit parte civila in procesul penal deoarece SC ROMANTIC COM SRL a achitat integral sumele de bani mentionate mai sus.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Braila.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

***

Efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia pe care o indeplineste, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite. Incepere urmarire penala. D.N.A. – Serviciul Teritorial Cluj

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj au inceput urmarirea penala fata de M.A.A., ofiter de politie judiciara si sef al Politiei municipiului Dej, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia pe care o indeplineste, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite.

Din rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmite de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, invinuitul M.A.A. s-a implicat in mod constant, atat direct, cat si prin intermediari, in activitatea comerciala a mai multor societati, de a caror administrare se ocupa in fapt, atat prin derularea activitatilor curente, cat si prin protejarea intereselor acelor societati prin folosirea abuziva a functiei ocupate.
Astfel, in cursul anului 2008, societatea detinuta de invinuit prin intermediar a incheiat cu primaria unei comune invecinate municipiului Dej un contract avand ca obiect servicii de salubrizare menajera. Desi societatea nu a respectat obligatiile contractuale, datorita interventiilor facute de invinuitul M.A.A., colaborarea dintre cele doua parti a fost mentinuta si in anul 2010, prin incheierea unui nou contract. Datele cauzei releva ca similar, urmare a interventiilor invinuitului, au fost incheiate contracte de prestare a serviciilor de salubrizare si cu primariile altor opt comune invecinate.
De asemenea, in cadrul unei alte societati pe care o detine prin intermediari, invinuitul a infiintat si dezvoltat o ferma de animale la care se ocupa zilnic de activitatile fermei, angajari de personal, plata salariilor, reparatii utilaje, achizitii si vanzari. Pentru a obtine avantaje materiale pentru societatea respectiva, invinuitul foloseste inclusiv institutia pe care o conduce, punand presiune asupra unor persoane prin deschiderea de dosare penale pe numele acestora.
La o alta societate pe care o detine prin intermediar, avand ca obiect de activitate exploatarea a doua lacuri de pescuit sportiv, invinuitul se ocupa de activitati de administrare nemijlocita, cum ar fi: angajare personal, plati salarii, comenzi marfa, achizitii de peste pentru popularea lacurilor, incasari.

Invinuitului M.A.A. i s-au adus la cunostinta acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca inceperea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

:: sursa: pna.ro

Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship, Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti