Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Parlamentul European a aprobat modernizarea Directivei privind recunoașterea calificărilor profesionale
10.10.2013 | Cristiana BUDILEANU

Secţiuni: Content, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

La data de 19.12.2011 Comisia Europeană a adoptat o propunere de modernizare a directivei privind recunoașterea calificărilor profesionale.

La acel moment, Michel Barnier, comisarul pentru piață internă și servicii, declara: „În prezent, Europa se confruntă cu numeroase provocări. Una dintre acestea va fi creşterea cererii de locuri de muncă de înaltă calificare în toată UE. Propunerea privind calificările profesionale reprezintă un răspuns la necesitatea de a dispune de un sistem eficient de recunoaştere a calificărilor, pentru a sprijini mobilitatea profesioniştilor în întreaga Europă. Astfel se va permite profesioniştilor înalt calificaţi să se deplaseze mai uşor către zonele unde există oferte de locuri de muncă. Acest lucru se va dovedi benefic cu siguranţă dezvoltării economiei europene. Sunt convins că ideea unui card profesional european – un certificat electronic – reprezintă soluţia adecvată în acest sens, deoarece acesta va simplifica şi va accelera procedurile de recunoaştere pentru profesioniştii mobili.”

Astfel, la data de 08.10.2013, la aproximativ 2 ani de la această propunere, Parlamentul European a  adoptat cu 396 de voturi pentru, 37 împotrivă și 31 de abțineri modernizarea directivei, care trebuie în prezent să fie aprobată oficial de statele membre ale Uniunii Europene, conform unui comunicat de presă.

Această modificare a Directivei reprezintă una dintre prioritățile Actului privind Piața Unică, iar printre noutățile aduse se regăsesc:

– recunoaşterea mai rapidă a calificărilor profesionale cu ajutorul cardului european al calificărilor profesionale – astfel, profesiile care doresc să accelereze recunoașterea calificărilor membrilor lor de către alt stat UE pot opta pentru cardul european al calificărilor profesionale. Acest card va fi eliberat de statul de origine mai ales pentru perioade scurte de lucru în străinătate și de statul membru de destinație, dacă respectiva persoană își stabilește acolo practica. De asemenea, prin această modificare, profesioniștii vor putea cere statului lor de proveniență să se ocupe de procedura recunoașterii, spre deosebire de situația actuală, când fiecare individ trebuie să depună o aplicație în statul în care se stabilește. Dacă autoritățile nu vor răspunde unei cereri de recunoaștere în intervalul legal de timp precizat de directivă, se va considera că respectiva calificare a fost recunoscută în mod tacit;

introducerea unui sistem de alertă pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii care beneficiază de recunoaşterea automată – astfel, profesioniștii din domeniile sănătății, (medici, asistenți sau chirurgi veterinari, de exemplu), precum și pe cei din domeniile îngrijirii copiilor, care au fost condamnați penal pentru o infracțiune relevantă domeniului de activitate sau sunt subiect al unei proceduri disciplinare, nu vor mai putea să își transfere activitatea într-un alt stat membru UE;

exerciţiul de evaluare reciprocă pentru profesiile reglementate – astfel, Comisia Europeană va trebui să creeze o bază de date publică a profesiilor reglementate care ar putea compila informații primite de la statele membre. La rândul lor, acestea vor trebui să demonstreze că deciziile de a reglementa o anumită profesie sunt proporționale și nu discriminatorii. De exemplu, profesiile de florar și șofer de taxi nu sunt reglementate în momentul de față în toate statele membre.

Cristiana BUDILEANU

 

 

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti